12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAnul şcolar 2018-2019: Manuale greșite şi sub 3 milioane de elevi înscriși

Anul şcolar 2018-2019: Manuale greșite şi sub 3 milioane de elevi înscriși

Copiii de clasele I, a II-a și a VI-a învață pentru prima dată după manuale făcute de editura unică a Ministerului Educației. Pline de greșeli, fără variantă digitală și într-un singur volum, manualele sunt rezultatul unui contract de 24 milioane lei, atribuit direct de Minister către Editură și ținut la secret de ambele instituții, scrie Hotnews. Manualul unic de Geografie lipsește cu totul de pe băncile elevilor, după ce HotNews.ro a semnalat greșelile grave pe care le conține, iar Ministerul a decis retipărirea lui. Anul 2018-2019 va fi și primul în care promovarea pe post, în universități, va fi realizată prin examen, în condiții mult mai ușor de fraudat decât concursurile de care trebuie să știe toată lumea astăzi. O modificare făcută în tăcere și care nu a stârnit aproape niciun comentariu. În premieră, toate modificările vin în anul școlar cu cei mai puțini elevi de până acum.

Anul școlar 2018-2019 începe sub semnul manualelor greșite, scoase rapid de Editura Didactică și Pedagogică (EDP). HotNews.ro a relatat în exclusivitate greșelile din manualul de Geografie de clasa a VI-a: Turnu Măgurele din Teleormanul lui Dragnea este în locul Drobetei-Turnu Severin, Marea Moartă este pusă pe hartă în loc de Marea Roșie, Insula Tasmania este numită “Vanuatu”, regiunea industrială Ruhr este greșit scrisă Rhur. Ministerul Educației a spus în primă fază că va da erate, după care a anunțat că retipărește tot manualul.

Profesori de Istorie au semnalat apoi o serie de greșeli în manualul de Istorie de a VI-a. Directoarea EDP le-a calificat drept “fabricate”, însă le-a corectat în PDF-ul pus pe site-ul Ministerului Educației.

HotNews.ro a scris apoi despre catastrofa din manualul de Biologie, tot clasa a VI-a, unde inima și ficatul sunt poziționate greșit în corp. Ministerul Educației a decis să printeze Erate, pe care să le dea copiilor, pe lângă manualele greșite.

HotNews.ro a scris pe larg despre decizia Ministerului Educației de a face manuale printr-o editură unică, deși nu avea bază legală pentru așa ceva, iar Ordonanța de Urgență care transforma EDP din regie în S.A. a fost declarată neconstituțională.

O altă modificare importantă operată de guvernul Dăncilă în educație a fost sesizată de fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. “De acum înainte posturile din universităţi pot fi ocupate prin examen, nu doar prin concurs. În locul deschiderii posturilor într-un mod transparent şi ocuparea acelor posturi prin concurs deschis, de acum înainte:
nişte şefuleţi din universităţi decid în lipsa oricărei transparenţe, persoana care cred ei că trebuie promovată.
O bagă într-o sală, îi dau un „examen” scos din burdihanele lor savante şi… gata. L-am făcut pe Xulescu profesor. Pe viaţă”, scrie Funeriu, într-o analiză despre “Cum a re-feudalizat PSD universităţile”, publicată de G4Media.ro.

Toate modificările de mai sus vin în anul școlar care înregistrează, pentru prima dată, un număr sub 3 milioane de elevi și copii, în învățământul preuniversitar. Aproximativ 2,9 milioane de elevi încep astăzi școala, potrivit estimărilor comunicate de reprezentanți ai Ministerului Educației.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), anul trecut am avut 3,03 milioane de elevi, în 2016-2017 erau 3,06 milioane de elevi și copii în învățământul preuniversitar. Față de anul 1990, când aveam 4,87 milioane de elevi, în 2018 numărul este mai mic cu 2 milioane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS