13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCentrul de Excelență selectează elevi capabili de performanță

Centrul de Excelență selectează elevi capabili de performanță

Centrul Județean de Excelență Dolj organizează o nouă etapă de selecție pentru elevii capabili de performanță. De asemenea, se vor alege și cadrele didactice care se vor ocupa de pregătirea elevilor.

În județul Dolj se vor face selecții pentru elevii capabili de performanță la matematică, fizică, chimie, biologie și informatică. Elevii calificați la faza națională a olimpiadelor din calendarul Ministerului Educației sunt selectați în grupele de excelență la disciplina la care sunt calificați, fără să mai susțină testarea. În limita a cinci copii la grupă, comisia județeană de selecție poate aproba selectarea în grupele de excelență și a elevilor care au obținut premiile I, II, III și mențiune la fazele județene ale olimpiadelor școlare, derulate în anul școlar anterior. În Dolj, sunt 35 de grupe propuse pentru elevi începând din clasa a IV-a și până la clasa a XII-a. Cererile de înscriere se depun până pe 18 septembrie, iar concursul de selecție va fi pe 22 septembrie.
Pregătirea tinerilor capabili de performanţă se face în grupe de excelenţă, pe ani de studiu şi pe discipline, numărul de elevi din fiecare grupă fiind de minimum 8 şi maximum 15. Pregătirea copiilor şi tinerilor capabili de performanţă se desfăşoară atât în timpul anului şcolar, fără a perturba programul normal al unităţii de învăţământ, cât şi pe durata vacanţelor. Fiecare grupă de excelenţă are șase – zece ore de pregătire pe săptămână, ce vor fi împărţite, unde este cazul, între teorie şi practică. Conform metodologiei de evaluare a potenţialului copiilor şi tinerilor capabili de performanţe înalte se realizează de către o comisie numită prin decizie a inspectorului şcolar general, alcătuită din doi psihologi, doi profesori de specialitate, inspectorul şcolar de specialitate/profesor metodist. De asemenea, metodologia prevede că pentru rezultatele obţinute, elevii şi profesorii sunt recompensaţi prin tabere gratuite de studiu şi odihnă, excursii gratuite de studiu în ţară şi în străinătate, premii în bani sau distincţii.

Începe și selecția profesorilor

De asemenea, pentru noul an școlar se vor selecta și profesori care să îndrume elevii în pregătirea pentru performanță. Selecția debutează odată cu prima zi de cursuri a noului an școlar și se încheie pe 5 octombrie. Conform metodologiei, selecţia profesorilor se face pe baza unui portofoliu ce conţine curriculum vitae, documente justificative şi o recomandare din partea inspectorului şcolar de specialitate. Sunt selectaţi profesorii care manifestă interes constant faţă de pregătirea de performanţă a elevilor, cu prioritate cei ai căror elevi au obţinut rezultate deosebite la olimpiade şi concursuri. Metodologia mai prevede că selecţia profesorilor se face de către o comisie, numită prin decizie a inspectorului şcolar general, formată din inspectorul şcolar general adjunct, inspectorul şcolar de specialitate şi directorul centrului de excelenţă, pe baza portofoliului şi a unui interviu.
Profesorilor selectaţi pentru a desfăşura activitatea cu normă întreagă la centrul de excelenţă li se suspendă contractul individual de muncă la unitatea unde sunt titulari şi li se rezervă catedra pe întreaga perioadă în care îşi desfăşoară activitatea la centrul de excelenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS