Ce amenzi riscă școlile și grădinițele din Dolj în noul an

Reguli stricte pentru unitățile școlare pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea copiilor în noul an școlar


Inspectoratul Școlar Județean Dolj a afișat o listă cu regulile pe care trebuie să le respecte angajații unităților școlare din județul Dolj, dar și părinții copiilor, pentru a preîntâmpina eventuala apariție a unor factori de risc cu impact pe sănătatea copiilor. Sunt obligatorii vaccinarea, controlul periodic al dascălilor, dar și a celorlalți angajați din unitățile școlare. În unitățile școlare cu bloc alimentar, produsele alimentare vor fi achiziționate doar de la firme autorizate. De asemenea, este interzisă folosirea personalului de îngrijire la operațiuni în sectorul alimentar din unitățile școlare, dar și pentru primirea produselor lactate și a cornurilor. Controalele se vor face de DSP Dolj, iar nerespectarea acestor reguli constituie contravenții care se pot aplica atât pe persoană fizică, cât și unităților școlare.

O primă regulă pe care o transmite Inspectoratul Școlar Județean Dolj unităților de învăţământ este că la înscrierea în colectivitate sau frecventarea acesteia, copiii și tinerii vor prezenta documente medicale care atestă starea lor de sănătate și efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii, precum și avizul epidemiologic pentru reintrare în colectivitate. În cazul în care sunt copii care nu au dovada imunizărilor profilactice obligatorii completă, părinții acestora se vor adresa medicului de familie pentru întocmirea unui plan de recuperare a vaccinurilor, în termen de un an, plan care va fi prezentat la cabinetul medical școlar al unității, până la 15 octombrie 2018. Neconformarea constituie contravenție și se sancționează, conform prevederilor HG nr. 857/2011, cap. XIII, art.55 lit. b, cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, pentru persoanele fizice. Amenda se poate aplica și unităților școlare și este de 5.000 de lei la 10.000 de lei. Altă regulă este ca personalul didactic și nedidactic din unitățile de învățământ să efectueze controlul medical periodic, conform HG nr. 355/2007, iar fișele de aptitudine eliberate de medicul de medicina muncii se vor depune la cabinetul medical școlar al unității de învățământ. Până la 15 octombrie 2018, unitățile de învățământ vor înainta la DSP Dolj, Serviciul de Control în Sănătate Publică, un tabel cu angajații unității și cu fișele parafate. Cine nu respectă aceste reguli riscă amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, pentru persoanele fizice, și de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Reguli stricte pentru unitățile care asigură hrana copiilor

Primirea și distribuirea în unitățile de învățământ a produselor lactate și de panificație se va face numai de personal desemnat cu decizie dată de conducerea unității și care va efectua obligatoriu controlul medical periodic conform, precum și cursurile de igienă. De la desemnare este exclus personalul de îngrijire. La unitățile la care se constată că nu se respectă aceste măsuri se poate aplica amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Reguli stricte sunt și pentru unitățile care au program „after school“, iar servirea hranei se asigură în sistem catering. În aceste unități școlare este obligatoriu să se amenajeze sala de mese specială cu destinația pentru servire, cu sursa de apă pentru igiena mâinilor, să existe frigider pentru păstrarea probelor de mâncare, iar personalul care asigură servirea hranei va efectua cursuri de igienă și va face control medical periodic. Conducerea unităților, la încheierea contractului cu firmele de catering, va solicita Certificatul constatator eliberat de ORC Dolj pentru punctul de lucru, autorizația mijlocului de transport, precum și declarația de conformitate, emisă zilnic pentru mâncărurile preparate și servite copiilor și tinerilor. Este obligatorie întocmirea, avizarea și aprobarea meniului elaborat pentru copii și tineri din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particulare, unități ce asigură servicii similare și unități destinate găzduirii elevilor după terminarea programului școlar, de către un cadru medical și conducătorul unității, cu respectarea principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și tineri. Neconformarea constituie contravenție și se sancționează, conform prevederilor, cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru persoanele juridice.


În unitățile de învățământ care dețin bloc alimentar propriu sau cantină, aprovizionarea acestora cu materia primă necesară preparării mâncărurilor se va face numai de la firme autorizate, cu mijloc de transport autorizat și declarații de conformitate sau certificate de calitate pentru alimente. Nu se va folosi personal de întreținere a curățeniei la operațiuni din sector alimentar. Încălcarea acestei reguli constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, persoanele juridice, utilizarea personalului de întreținere a curățeniei la manipularea, prelucrarea, depozitarea, transportul și servirea alimentelor sau hranei. Transportul, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 800 de lei la 1.600 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei, persoanele juridice.

Școlile și grădinițele, obligate să aibă suficiente produse de curățenie

Școlile și grădinițele sunt obligate să facă aprovizionarea cu produse de curățenie și substanțe dezinfectante (produse biocide) în cantități suficiente pentru a se efectua corect operațiuni de curățenie și dezinfecție profilactică. Produsele biocide vor fi etichetate cu termenul de valabilitate inscripționat, avizate MS, însoțite de avizul de punere pe piață și fișa de securitate a produsului. În caz contrar, inspectorii DSP pot aplica amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, pentru persoanele fizice, sau de la 5.000 de lei Ia 10.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Elevii care își desfășoară practica în laboratoare cu profil alimentar și în unități de învățământ preșcolar (grădinițe) vor efectua control medical periodic. Neconformarea constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru persoanele juridice. Se vor efectua operațiuni de dezinsecție și deratizare, periodic și ori de câte ori se constată prezența insectelor și rozătoarelor. Neconformarea constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 8.000 de lei, pentru persoanele juridice.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 31 august 2018

Actualitate

» S-au afișat rezultatele la bacalaureat. În Dolj doar 387 de candidați au promovat
» Samsung este aproape de lansarea smartphone-ului care se poate plia
» Numărul îmbolnăvirilor și al deceselor cauzate de West Nile s-a dublat în ultima săptămână
» Turcia desemnează Tahrir al-Sham drept grupare teroristă
» Rusia: Cel puţin trei morţi după o explozie la o uzină de armament
» Peste 2.000 de persoane protestează la Rovinari
» Juncker promite că UE va majora taxele pe importurile de autoturisme dacă Trump va proceda la fel
» Șeful Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, luat la țintă de Inspecția Judiciară
» Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), decorat de preşedintele Iohannis
» O “transformare majoră” ameninţă ecosistemele de pe Terra
» Hans Klemm: România este un partener şi aliat valoros pentru Statele Unite
» MEN afirmă că nu are intenţia de a diminua numărul personalului angajat
» Amenzi de 1,17 milioane de euro aplicate de Inspecţia Muncii în perioada 6 – 24 august
» Normalizarea relaţiilor dintre Berlin şi Ankara va depinde de eliberarea unor cetăţeni germani din detenţie
» Vâlcea: Accident rutier provocat de o albină
» CNAIR: Circulaţia rutieră se închide sâmbătă şi duminică pe Transalpina
» Rata șomajului a stagnat în iulie
» Bulgaria interzice introducerea în țară a produselor din carne de porc, din cauza pestei porcine africane
» CNPP: Peste 5 milioane de pensionari, la sfârșitul lunii iulie
» Donald Trump ameninţă că ar putea retrage Statele Unite din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)
» Restricţii pe autostrada A1 la intrarea în Capitală
» Atenționare de călătorie în Grecia din cauza existenței riscului de infecție cu virusul West Nile
» Iohannis a fost invitat la Palatul Buckingham pentru aniversarea prinţului Charles
» România mai are de recuperat aproape 800 milioane dolari de la “prietenii lui Ceaușescu”. Topul datornicilor, realizat de Finanțe
» Doi adolescenţi din Suedia, sunt suspectaţi de uciderea unui om al străzii român

Publireportaj

» Anunț finalizare implementare proiect POR 2.1A, NORDSERVICE AUTORACING SRL
» Expoziția de pictură “Liviu Lăzărescu – Permanențe”, la Muzeul de Artă

Dolj

» Craiova: Șoferii, amendați cu peste 35.000 de lei
» Craiova: Restricții de circulație pentru meciul C.S. Universitatea Craiova și F.C. Dinamo
» UPDATE Dolj: Un copil de 2 ani a dispărut de acasă, în comuna Sopot. Micuța a fost găsită într-un șanț după mai bine de opt ore
» Cazierele, eliberate şi la secţiile de poliţie din Craiova
» Expertiză la firul ierbii pe „Oblemenco“

Gorj

» Gorj: Căruţaşii rromi au primit gratuit de la poliţişti veste reflectorizante
» Gorj: Instructori auto, amendaţi de poliţie
» Gorj: Jandarmii asigură măsurile de ordine publică la protestul din Rovinari
» Protest lângă depozitul de cărbune al Carierei Roşia
» Şanse mici de finalizare a lucrărilor la Stadionul Municipal în acest an

Olt

» Olt: Un șofer de tir, beat, a intrat într-un parapet, circulația fiind întreruptă pe E 574 mai mult de o oră

Mehedinţi

» Mehedinți: Trimis în judecată după ce a prejudiciat statul cu aproape jumătate de milion de lei
» Mehedinți: Amenzi rutiere de aproape 16.000 de lei într-o singură zi. Uite unde vor fi amplasate radare azi

Sport

» Fotbal / CCA l-a delegat pe Bârsan la derbiul cu Dinamo
» Fotbal / EXCLUSIV: Calancea, la ultimul joc în tricoul Craiovei? Vezi ce a declarat!
» Fotbal / „Satelitul“, doar remiză cu Bascov. Bon își bagă elevii în ședință (foto, video)
» Handbalistele de la SCM Craiova, prezentate oficial la pauza meciului de fotbal dintre Craiova şi Dinamo. Iniţial, planul era altul
» Fotbal / Europa League: PAOK Salonic, într-o grupă cu Chelsea, BATE Borisov şi Vidi
» Fotbal / Contra a anunțat „ostașii”. Patru olteni vor înfrunta Muntenegru şi Serbia în Liga Naţiunilor
» Fotbal / În sfârșit, „U” Craiova a transferat și un atacant. Vine din Bosnia și va purta numărul 19!
» Fotbal / Devis Mangia și Nicușor Bancu au prefațat derbiul cu Dinamo. Vezi conferința de presă!
» US Open: Irina Begu și Monica Niculescu, în turul doi la proba de dublu
» US Open: Sorana Cîrstea, învinsă de Maria Șarapova în turul doi

Top