24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎncep controalele la școlile și grădinițele din Dolj

Încep controalele la școlile și grădinițele din Dolj

Unitățile școlare din județul Dolj sunt verificate în această perioadă de inspectorii școlari, reprezentanții Prefecturii Dolj, dar și de reprezentanții DSP Dolj pentru a se constata în ce stadiu sunt pregătirile pentru noul an școlar. După aceste controale se va stabili și dacă unitățile vizate își vor păstra sau nu autorizația de funcționare. Ca și în anii anteriori, și acum sunt unități școlare la care lucrările de modernizare vor continua și după revenirea elevilor în bănci. Totodată, managerii spun că trebuie să facă raport de analiză pentru securitatea fizică în incinta unităților, iar în caz că nu se conformează riscă amenzi din partea poliției.

Pe 10 septembrie începe noul an școlar, iar unitățile de învățământ ar trebui să fie pe ultima sută de metri cu pregătirile. În unele se lucrează de zor. De exemplu, la Argetoaia, în satul Piria, unde anul trecut reprezentanții DSP Dolj au dispus să suspende activitatea pentru că nu îndeplinesc condițiile igienico-sanitare de funcționare pentru că aveau defecțiuni la acoperiș, nu aveau apă curentă, iar grupul sanitar necesita reparații, acum se reabilitează clădirea. Primarul comunei spune că este posibil ca lucrările să se termine la o săptămână după ce încep cursurile.
„Am reușit să obțin autorizație de funcționare și pentru școala primară, și pentru grădinița din Piria încă din anul școlar trecut. Am făcut reparațiile necesare atunci și am asigurat apa pentru copii, am făcut contract cu o firmă și le aduce acele dozatoare. Toaleta a rămas tot afară, pentru că nu avem posibilități să facem la interior. Clădirea este acum în reabilitare și modernizare. Am schimbat inclusiv tâmplăria și acoperișul. Lucrările sunt aproape de final. O să mai dureze încă o săptămână după începerea cursurilor. Avem spații necesare pentru primirea copiilor până se termină lucrările“, a spus Lucian Vînătoru, primarul din Argetoaia. Și în Craiova sunt multe unități școlare la care s-au făcut reparații, iar managerii speră să înceapă și alte lucrări. „Am reparat acoperișul căminului cu bani de la Primăria Craiova. Cu forțe proprii am văruit cantina și clasele pentru învățământul primar și am făcut mici reparații la celelalte săli de clasă care necesitau aceste lucruri. Așteptăm de la primărie să mai facem toalete pentru persoanele cu CES (Cerințe Educației Speciale). Avem șapte corpuri de clădire și avem astfel de toalete doar în două clădiri. De asemenea, sunt promisiuni de la administrația locală că ne vor face și aleile din curtea școlii. Aceste lucrări se pot face și după ce începe școala“, a spus Ionuț Bistriceanu, directorul Colegiului Energetic din Craiova. Starea unităților școlare este monitorizată de autorități. „Igienizările le-am făcut în vacanța de primăvară. Am zugrăvit, am făcut toate reparațiile. Vom face dezinsecție și dezinfecție vineri. Tot vineri vom avea și noi control de la Prefectură, DSP Dolj și de la Inspectoratul Școlar“, a spus Lucia Croitoru, managerul Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. Managerii unităților școlare spun că, pe lângă igienizare și reparații, trebuie să facă și un raport de analiză la securitatea fizică, care este impus de poliție. „Am primit vizite de la poliție și ne-au pus să facem acest raport de analiză la securitatea fizică. Practic, trebuie să luăm un expert care să stabilească gradul de risc în școală și apoi să luăm măsuri. Termenul de conformare este de 30 de zile. Nu avem bani pentru aceste cheltuieli, dar dacă nu ne conformăm, amenda este de cel puțin 5.000 de lei“, spun managerii.

Multe școli nu au autorizație de funcționare

Controalele pe care le fac autoritățile publice sunt și pentru a observa dacă unitățile de învățământ mai îndeplinesc condițiile minime pentru a avea autorizație igienico-sanitară. Din statisticile pe care le-au întocmit anul trecut reprezentanții DSP Dolj, 140 din cele 594 de clădiri în care funcționează grădinițe, școli primare și gimnaziale, dar și licee nu au autorizație sanitară de funcționare. Cauzele sunt multiple.
Clădirile sunt în stare avansată de degradare atât la interior, cât și la exterior, acoperiș degradat, tocăria e veche, nu se asigură apa curentă prin sistem centralizat sau prin sursă proprie, instalațiile sanitare și electrice sunt degradate, iar orarul elevilor este necorespunzător. Cele mai multe probleme se întâlnesc la școlile gimnaziale, 68 de clădiri fiind pe lista DSP Dolj fără autorizație de funcționare. Exemplele se regăsesc în multe localități din mediul rural, în general, cum ar fi Seaca de Câmp, Pleșoi, Unirea, Sălcuța, Gângiova, Gogoșu, Cernătești, dar și la cinci unități din mediul urban. Și la grădinițe sunt 66 de clădiri fără autorizație, două fiind și în mediul urban. La acestea se adaugă și șase licee și colegii care nu au autorizație sanitară de funcționare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS