11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatie13% din profesorii înscriși la definitivat au absentat ori s-au retras

13% din profesorii înscriși la definitivat au absentat ori s-au retras

În județul Dolj, 192 de cadre didactice au fost așteptate ieri în sălile de examen pentru a susține definitivatul. Examenul s-a desfășurat la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova. Cei mai mulți candidați au fost înscriși pentru posturile de educatoare, învățători și profesori de educație fizică și sport. În această sesiune, numărul candidaților care s-au retras sau au absentat a fost mai mic în comparație cu anii anteriori.

Definitivatul este examenul în urma căruia cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate avea un contract pe perioadă nedeterminată în învățământul preuniversitar. Acest examen se poate susține gratuit de trei ori. Pentru a putea participa la el, candidații trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „bine“ sau „foarte bine“, media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional să fie minimum 8. Profesorii care nu au îndeplinit aceste condiții nu au fost validați. „Am avut 208 candidați înscriși pentru acest examen de definitivat în învățământ, iar după validare au rămas 192. Unii nu sunt la prima experiență. Sunt 36 de candidați care au mai susținut o dată acest examen și nu au obținut media minimă pentru a-l promova. De asemenea, sunt 14 candidați care l-au mai susținut de două ori, dar avem și cinci candidați care au epuizat cele trei încercări gratuite și anul acesta au plătit taxa“, a spus inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.
Cei mai mulți candidați provin de la învățământul preșcolar și primar. Pentru această sesiune a examenului de definitivat, din cei 192 de candidați validați, 69 sunt profesori la învățământul preșcolar și 30 sunt profesori la învățământul primar. De asemenea, mai sunt 17 candidați la educație fizică și sport, 10 candidați la limba română, iar la celelalte specializări sunt între 1 și 4 candidați“, a spus inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.

14 candidați au ieșit din săli după ce au văzut subiectele

O parte din candidați nu s-au mai prezentat sau au părăsit sala de examen în prima oră. „Sunt la prima experiență și nu am reușit să fac față cerințelor de la cea de a doua parte și am cerut să pot renunța la examen. Am renunțat pentru că nu voiam să apar cu o notă foarte mică“, a spus unul dintre candidații care au susținut examenul la educație fizică și sport. Conform datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj, s-au retras 14 candidați, iar alți 11 înscriși nu s-au mai prezentat, reprezentând 13% din numărul total de înscriși. Candidații au avut subiecte din disciplina pe care o predau, dar și cerințe de metodică. Pentru a rezolva cerințele au avut la dispoziție patru ore. „Nu a fost greu, a fost mult de scris. Apreciez că m-am descurcat. Aștept acum să văd rezultatul“, a spus unul dintre profesori. Primele rezultate se vor afișa pe 24 iulie. Lucrările scrise vor fi evaluate în șase centre organizate la nivel naţional, la nivelul inspectoratelor școlare din județele Alba, Bihor, Brașov, Iași, Prahova și din municipiul București. Cei nemulțumiți de note pot depune contestații pe 24 și 25 iulie, iar rezultatele finale se vor afișa pe 27 iulie. Pentru a promova, candidații trebuie să obțină minimum media 8.
După definitivat, evoluția în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS