22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatie250 de candidați la posturile de profesor au abandonat examenul

250 de candidați la posturile de profesor au abandonat examenul

Candidați care au susținut examenul de titularizare la Colegiul Național „Ștefan Velovan“

Cadrele didactice au susținut ieri examenul de ocupare a unei noi catedre pentru anul școlar următor. Concurența prea mare la anumite specializări i-a determinat pe unii candidați să nu se mai prezinte. Totodată, cerințele i-au determinat pe alte câteva zeci de candidați să părăsească sălile în prima parte a evaluării, ca să nu mai primească notă. A avut loc și o tentativă de fraudă, unul dintre candidați fiind eliminat pentru că a avut asupra sa fițuici.

În județul Dolj, pentru concursul național de titularizare s-au înscris peste 1.100 de candidați, iar în cele din urmă au fost validați 1.052 de candidați. Aceștia au susținut inspecții la clasă, iar ieri a fost ziua probei scrise la disciplina pe care urmează să o predea la clasă în anul școlar următor. Examenul a fost susținut în patru centre, respectiv la Liceul „Charles Laugier“, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic „George Bibescu“ și la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“.
La anumite specializări, concurența a fost între 60 și 90 de candidați pe un post titularizabil. Concurența destul de mare a făcut ca 177 de candidați să nu se mai prezinte la concurs. Cei mai mulți absenți au fost la educatoare – 31, la învățământ primar – 23 și la limba română – 15. Prin urmare, în sălile de examen s-au prezentat 802 candidați. Însă nici aceștia nu au rămas toți până la final, 72 de candidați abandonând examenul după prima oră de la aflarea subiectelor.
„Am participat la examen pentru un post de educatoare. Nu au fost cerințe foarte ușoare. La prima parte au fost cerințe de gramatică și vocabular pe marginea poeziei lui Ion Minulescu «Pășeșește-ncet». La subiectul al doilea, cerința a fost să redactăm un eseu despre particularitățile unei specii dramatice, comedie sau dramă, iar la cea de-a treia parte am avut o cerință de psihopedagogie, un eseu despre valoarea educativă a jocului la vârsta preșcolară. Mi s-a părut mai ușor în sesiunile anterioare“, a explicat una dintre candidate. Cei care s-au retras din examen nu vor primi notă și vor putea participa la ședințele publice cu rezultatele din sesiunile anterioare.

Primele rezultate, pe 17 iulie

Potrivit reprezentanți-lor Inspectoratului Școlar Județean Dolj, un candidat a fost eliminat din sală pentru că a avut asupra sa fițuici. Conform metodologiei, acesta nu va mai avea posibilitatea să participe la ședințele de repartizare publică pentru anul școlar următor. În cele din urmă, pentru corectare au rămas 729 de lucrări.
Primele rezultate ale acestei sesiuni vor fi publicate pe 17 iulie, iar rezultatele finale se vor afișa pe 24 iulie. Candidații vor avea la dispoziție peste 50 de posturi cu viabilitate de patru ani. Profesorii titulari care au participat la examen pentru a se transfera pot alege din posturile cu viabilitate de un an, iar încadrarea se va face pe perioadă nedeterminată.
La unele discipline nu sunt posturi vacante, ci doar fracțiuni de normă. Anul acesta sunt 675 de astfel de fracțiuni.
Repartizarea candida-ților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în ședințe publice organizate de inspectoratele școlare în data de 25 iulie.
În data de 26 iulie 2018 va avea loc repartizarea pe posturile didactice de predare vacante a cadrelor didactice titulare care au obținut minimum nota 7 și care doresc să ocupe un alt post. Restul ședințelor de repartizare se vor derula în luna august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS