13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCei mai buni matematicieni din România și Franța, la Craiova

Cei mai buni matematicieni din România și Franța, la Craiova

Cei mai buni elevi la matematică s-au pregătit la Craiova

Profesori universitari, dar și foști olimpici internaționali au susținut, la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“din Craiova, în perioada 24-30 mai, stagiul de pregătire al echipelor României și Franței pentru Olimpiada Internațională de Matematică ce va avea loc în luna iulie, la Cluj. Este prima dată când Bănia este centru de pregătire pentru cele două echipe de matematicieni. Coordonatorul echipei franceze, Răzvan Bărbulescu, absolvent al Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, în prezent cercetător la Universitatea Sorbona, a precizat că francezii și-au dorit mereu să se poată întâlni cu matematicienii români, recunoscuți pentru ideile inovatoare.

Chiar dacă anul acesta Doljul nu are elevi calificați în lotul restrâns al României, Craiova a fost, în perioada 24-30 mai, gazda stagiului comun de pregătire a echipelor României și Franței pentru Olimpiada Națională de Matematică. Elevii s-au pregătit la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“, unde și-au dat mâna profesori universitari și foști olimpici internaționali, cum ar fi prof. univ. dr. Radu Gologan – președintele Societății de Științe Matematice din România, olimpicul internațional Mugurel Barcău – medaliat cu aur și argint la Olimpiada Internațională de Matematică, dar și olimpicul Vicențiu Pașol. „Ideea de a face această pregătire la Craiova a venit în urmă cu patru-cinci luni din partea Școlii Gimnaziale „Gheorghe Țițeica”, după care a venit și lotul francez. De obicei, pregătirea centralizată se făcea la București. Anul acesta s-a revenit însă la o practică de acum şase-şapte ani, când pregătirea se făcea în țară. Este posibil ca la Craiova această pregătire comună să devină tradiție, mai ales că deja colegii din Craiova au lansat o nouă invitație pentru anul viitor“, a precizat conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, prodecan al Facultății de Matematică din București.

Cercetătorul Răzvan Bărbulescu, coordonatorul lotului Franței

Francezii și-au dorit să aibă un stagiu de pregătire cu matematicieni români

Delegația olimpicilor francezi este condusă de Răzvan Bărbulescu, olimpic la matematică și absolvent al Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, în prezent cercetător la Universitatea Sorbona. „Matematicienii români sunt foarte cunoscuți pentru faptul că mereu au idei bune. Și francezii și-au dorit să vină aici și să aibă o pregătire comună tocmai pentru că românii au idei inovatoare la probleme“, a spus Răzvan Bărbulescu.
Elevii francezi care au ajuns la Craiova au trecut prin mai multe etape de selecție. „În Franța deja a avut loc selecția copiilor care vor participa la Olimpiada Internațională. Concurența a fost foarte mare. Au fost 1.000 de elevi, care, pe perioada întregului an, au trecut prin cinci probe. La final au fost aleși șase, care sunt acum la Craiova. Poate vi se pare uimitor, dar Franța are cele mai multe Medalii Fields, care sunt echivalentul premiilor Nobel. Sunt elevi foarte bine pregătiți“, a mai precizat Răzvan Bărbulescu. Pentru elevii francezi, ieri a fost ultima zi de pregătire în Bănie. Le-a plăcut foarte mult aici. Au fost la filarmonică și la piscină. Au fost încântați de ceea ce au văzut și s-au simțit aproape ca acasă pentru că nu sunt diferențe mari de cultură. Acum urmează să se întoarcă acasă și să susțină bacalaureatul. Unul dintre ei are 14 ani și susține acest examen acum pentru că este cu patru ani în fața celorlalți“, a mai spus coordonatorul lotului Franței.

Mugurel Barcău, olimpic internațional care a participat la evaluarea lotului național al României

La Craiova se decid finaliștii României

În ceea ce privește elevii români care fac parte din lotul restrâns al României, sunt 14 liceeni care ieri au susținut proba de baraj, pentru a fi selectați cei şase finaliști care să reprezinte țara la faza internațională. „Din lotul restrâns fac parte elevi din București, Botoșani, Baia Mare, Năsăud, Lugoj, Constanța. Sunt 14 elevi, din care vor rămâne șase. Selecția durează patru ore și jumătate. Au primit subiecte asemănătoare cu cele de la olimpiada internațională. Evaluarea vine după orele de pregătire suplimentară. Pot spune că în fiecare an există diferențe între elevi. Anul acesta sunt serios pregătiți. Sunt doi-trei elevi cu bune experiențe. Sunt și câțiva elevi de clasa a X-a care s-au prezentat foarte bine. Vor rămâne însă șase elevi, care vor merge apoi la la Olimpiada Internațională de Matematică, ce se va desfăşura la Cluj în perioada 3-14 iulie“, a precizat prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematică din România. La evaluarea lucrărilor au participat și doi foști olimpici internaționali, Mugurel Barcău și Vicențiu Pașol, care au spus că și-au dorit să fie alături de elevii români din lotul restrâns al României. „Sunt absolvent al Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Țițeica” din Craiova. Am participat atât la partea de pregătire, cât și la cea de corectare. Sunt pentru prima dată de partea cealaltă a baricadei, este o postură pe care o descopăr minut cu minut“, a spus Mugurel Barcău.
Potrivit președintelui Societății de Științe Matematice din România, în perioada 30 iunie – 7 iulie la Bușteni se vor pregăti și loturile de matematicieni din Statele Unite ale Americii, dar și din Bulgaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS