15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii protestează în Piața Prefecturii Dolj

Profesorii protestează în Piața Prefecturii Dolj

Reprezentanții Uniunii Sindicatelor din Învățământ Dolj a anunțat că, astăzi, începând cu ora 12.30, în Piața Prefecturii organizează un protest împotriva Guvernului.

Constantin Rada, președintele sindicatului, a precizat că una din revendicări este să se vireze integral sumele pentru salarii. ”De două luni sumele alocate pentru plata salariilor sunt mai mici. Angajații încasează salariile nete, dar au rămas în urmă plata contribuțiilor. De exemplu, pe luna martie au alocat cu 7-8% mai puțini bani, iar pe luna aprilie suma a fost diminuată cu 10-15%. În aceste condiții, contribuțiile angajaților către stat s-au plătit cu întârziere și integral sunt achitate cele pe luna martie, cu bani din luna aprilie. Și pe luna aceasta nu s-au făcut viramentele către stat. Angajatorul, adică managerii de școli sunt în culpă acum pentru că au făcut stopaj la sursă și nu au virat banii la contribuții, dar nu au bani. Este obligația Ministerului Educației să vireze integral banii pentru salarii”, a precizat președintele sindicatului.

Cadrele didactice au și alte revendicări. Aceștia cer modificarea Legii 153/2017 deoarece poziționarea în grila de salarizare în ultima treime respectiv între 1,65 debutantul și 2,76 maximum ce se obține în învățământ, este degradantă pentru un guvern care recunoaște că educația este prioritate națională. Acordarea de urgență prin OUG a majorării de 20% pentru întreg personalul din învățământul preuniversitar care a fost omis de la această majorare la 1 martie 2018, fiind inclus și personalul nedidactic din inspectoratele școlare. Alocarea sumelor necesare pentru achitarea tuturor hotărârilor judecătorești restante așa cum a decis instanța de judecată, unele având o vechime de 7-8 ani. Plata orelor suplimentare la valoarea unei ore normale din norma didactică de predare. Deblocarea posturilor din învățământ și ocuparea lor conform normativelor, atunci când se vacantează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS