5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieOlimpicii la Matematică ai României și Franței vin la Craiova

Olimpicii la Matematică ai României și Franței vin la Craiova

Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova va găzdui pregătirea lotului național de matematică din România și a lotului de olimpici la matematică din Franța

Craiova va găzdui pregătirea comună a loturilor României și Franței la matematică, pentru Olimpiada Internațională care va avea loc la Cluj, în perioada 3-14 iulie. Pregătirea se va derula la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“. Inspectorul școlar de matematică, Cristian Moanță, a precizat că unitatea școlară a fost aleasă pentru a marca 125 de ani de la nașterea matematicianului Gheorghe Țițeica, omagiat anul acesta de Societatea de Științe Matematice din România.

Cei mai buni elevi din țară la matematică, desemnați în urma olimpiadei naționale, se vor antrena la Craiova pentru etapa internațională. Din lot fac parte 14 elevi, iar pregătirea lor va avea loc la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“. Alături de ei vor fi și șase elevi olimpici din Franța. „Craiova va găzdui, în perioada 25-30 mai, pregătirea lotului României pentru Matematică, din care fac parte 14 elevi. Ei vor trece prin două probe de baraj, în urma cărora vor fi selectați șase elevi, ce ne vor reprezenta la Olimpiada Internațională de Matematică, care se va desfășura la Cluj, în perioada 3-14 iulie. Pregătirea va fi intensă pentru că miza este mare. Elevii vor avea două cursuri pe zi, primul în intervalul orar 9.00-13.00 și celălalt în intervalul 15.00-17.00. De pregătirea lor se vor ocupa zece profesori universitari, coordonați de prof.univ.dr. Radu Gologovan, președintele Societății de Științe Matematice din România. Alături de elevii români vor fi și șase olimpici francezi, care vin la Craiova să se antreneze tot pentru olimpiada internațională. Ei nu vor mai trece printr-o nouă etapă de selecție și vor veni mai devreme, pe 20 mai. Prima lor zi de pregătire va fi 21 mai. Ceea ce vreau să subliniez este că elevii francezi sunt însoțiți de un român, Răzvan Bărbulescu, olimpic și el la matematică, absolvent al Colegiului Național «Frații Buzești” din Craiova», a spus inspectorul școlar de matematică, Cristian Moanță. Absolventul Colegiului Național „Frații Buzești“ este chiar antrenor al echipei franceze, împreună cu Vincent Jugé. Prezența echipei de olimpici francezi la Craiova a fost anunțată și pe site-ul Societății de Matematică din Franța, pentru perioada 20-30 mai.
„Societatea Română de Științe Matematice (SSMR), prin intermediul președintelui său, Radu Gologan, invită echipa franceză pentru olimpiada internațională la un curs comun de matematică cu echipa română. Stagiul permite celor șase elevi de liceu din Franța să întâlnească oameni care împărtășesc aceeași pasiune și să evolueze în învățarea matematicii prin schimbul de întrebări, provocări și răspunsuri. Antrenorii ambelor echipe pot face schimb de idei despre pregătirea la matematică cu exemple și exerciții specifice din cele mai importante capitole. În cele din urmă, întâlnirea poate crea prietenii de durată, ceea ce le va permite viitorilor matematicieni să lanseze proiecte comune de cercetare“, se arată pe site-ul Societății de Matematică din Franța.

Olimpiada Internațională întrunește peste 600 de elevi din 110 țări

Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova a fost aleasă ca locație pentru pregătirea celor două loturi de olimpici, întrucât anul acesta se împlinesc 125 de ani de la nașterea personalității căreia îi poartă numele. „Anul acesta se împlinesc 125 de ani de la nașterea matematicianului Gheorghe Țițieca, omagiat și de Societatea de Științe Matematice din România“, a precizat inspectorul școlar Cristian Moanță.
Managerul școlii, Cerasela Cremene, a precizat că „este prima dată când unitatea școlară este implicată în pregătirea celor mai buni elevi la matematică. În ultimele două zile ale pregătirii va avea loc și selecția celor șase elevi care vor reprezenta România la etapa internațională. Bucuria va fi cu atât mai mare dacă la olimpiada internațională elevii pregătiți în școala noastră vor reuși să obțină premii“.
Potrivit Societății Române de Științe Matematice, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a 59-a Olimpiadă Internaţională de Matematică (IMO), un adevărat campionat mondial de matematică pentru elevii de liceu din lume. Această manifestare reunește în fiecare an peste 600 de elevi din aproximativ 110 țări, fiecare ţară fiind reprezentată de o echipă formată din maximum șase elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni. În total sunt implicate, considerând organizatorii şi matematicienii evaluatori, aproximativ 1.000 de persoane.
Proba de concurs, care va fi scrisă, se va derula în zilele de 9 şi 10 iulie, în Sala Polivalentă, pe o durată de patru ore şi jumătate, alocate rezolvării a câte patru probleme, traduse în limbile fiecărei ţări. Coordonarea corecturii se va face în zilele de 11 şi 12 iulie, iar festivitatea de acordare a medaliilor va avea loc pe 13 iulie.
Olimpiada este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu implicarea ştiinţifică a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi sub coordonarea locală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS