11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎn Dolj, 100 de școli vor avea a doua etapă de înscriere la pregătitoare

În Dolj, 100 de școli vor avea a doua etapă de înscriere la pregătitoare

În perioada 12-18 aprilie se va derula cea de a doua etapă de înscriere la clasa pregătitoare. În județul Dolj, pentru această etapă mai sunt 783 de locuri libere la învățământul tradițional în 110 unități școlare. La acestea se adaugă 38 de locuri la programul step by step și alte 111 locuri la învățământul simultan. Unitățile școlare care nu își vor realiza clasele trebuie să renunțe și la posturile pe care le-au aprobat.

În județul Dolj, în urma primei etape de înscriere la clasa pregătitoare doar 26 din cele 136 de unități școlare au reușit să ocupe toate locurile. Au rămas locuri libere la 110 unități școlare. În Craiova mai sunt locuri libere și la școlile solicitate, cum ar fi Școala gimnazială „Traian“, Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Național „Ștefan Velovan“. Sunt însă și multe unități școlare care nu își pot realiza clasele. De exemplu, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto au fost aprobate 58 de locuri la clasa pregătitoare și s-au înscris doar zece elevi, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară mai sunt libere 18 locuri din cele 25 de locuri aprobate. Exemplele continuă cu Școala gimnazială „Anton Pann“, unde au fost ocupate 10 din cele 30 de locuri alocate. La Școala gimnazială „Elena Farago“ mai sunt 27 de locuri libere. De asemenea, la Școala gimnazială „Mihai Eminescu“ mai sunt 39 de locuri libere, iar la Școala gimnazială „Lascăr Catargiu“ sunt disponibile 22 de locuri. În total sunt libere 783 de locuri. La unitățile școlare la care nu se vor realiza clasele se vor desființa și posturile didactice.

38 de locuri la step by step

Pentru anul școlar următor s-au aprobat mai multe clase la programul step by step, în cadrul căruia elevii învață să lucreze pe grupuri și au program prelungit în sensul că, după programul de predare, elevii au alt cadru didactic cu care fac activități, dar și temele pentru a doua zi. Acest program este doar la unitățile școlare din Craiova și după prima etapă de înscriere la clasa pregătitoare au rămas libere câte 15 locuri la Școala gimnazială „Mihai Viteazul“ din Craiova și la Școala gimnazială „Elena Farago“, câte 15 locuri. De asemenea, mai sunt opt locuri libere și la Liceul „Henri Coandă“.

96 de unități școlare cu învățământ la simultan

În unitățile școlare cu statut de structură, elevii de la clasa pregătitoare vor învăța în regim simultan în clase cu elevi din clasele I și a III-a. Astfel de situații se regăsesc în 96 de unități școlare, aflate în localități sau zone cu foarte puțini copii. De exemplu, în localități cum ar fi Piria, Palilula, Bascov, unde s-a înscris câte un copil. Sunt și unități școlare la care nu s-au ocupat nici puținele locuri aprobate. De exemplu, la Școala primară Panaghia din comuna Calopăr au fost aprobate patru locuri pentru clasa pregătitoare și s-a înscris doar un copil. La Școala primară Izvoru Rece din Craiova- structură a Școlii gimnaziale „Decebal“ s-au aprobat șapte locuri și s-au înscris trei copii. La Școala primară Toceni, care este structură a Școlii gimnaziale Dobrești, s-au aprobat două locuri la pregătitoare și nu s-a înscris niciun copil. Astfel că la aceste școli au rămas libere 111 locuri libere.
Conform metodologiei de înscriere la clasa pregătitoare, în cea de a doua etapă vor depune cerere părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nici o unitate de învățământ în prima etapă sau care nu au participat la etapa respectivă. Cererile de înscriere se depun la secretariatele unităților școlare în perioada 12-18 aprilie. Pe 23 aprilie, unitățile școlare vor afișa listele finale cu copii înscriși la clasa pregătitoare. În perioada 24 aprilie – 4 mai, Inspectoratul Școlar Județean Dolj se va ocupa de soluționarea cererilor părinților, ai căror copii nu au fost înscriși la nicio unitate școlară, dar și de rezolvarea altor situații legate de înscrierea la clasa pregătitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS