Scandal pe ore la Colegiul „Carol I“Profesorii de limba și literatura română și cei de religie de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova au deschis acțiune în instanță împotriva conducerii școlii, dar și a Inspectoratului Școlar Județean Dolj pe motiv că s-ar forța titularizarea unor persoane pe ore care nu sunt libere.

Prima listă cu ore didactice vacante publicată în luna februarie de Inspectoratul Școlar Județean Dolj a creat tensiuni în cancelaria Colegiului Național „Carol I“ din Craiova. Cadrele didactice spun că în Consiliul de Administrație al unității școlare s-a avizat o încadrare, iar pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Dolj a apărut altă situație cu ore mai multe. Conflictul se duce în jurul catedrelor de limba și literatura română și religie. „La religie au fost transmise patru ore și la română nici o oră. Această situație a fost făcută de comisia de mobilitate a școlii și aprobată de Consiliul de Administrație. Conform legii, Inspectoratul Școlar Județean Dolj trebuia doar să publice orele respective. Numai că ne-am trezit cu mai multe ore ca fiind trecute libere. 18 ore la religie și 12 ore de limba și literatura română. Este ilegal să se publice altceva decât a transmis școala. Se dorește probabil aducerea unor persoane la acest colegiu de prestigiu. În fiecare an, școlile cu rezultate bune se trezesc că au presiuni pentru inspectori școlari, directori de școli sau alte persoane din anturaj care fie fug de la liceele tehnologice, fie fug de la școlile din mediul rural. Problema este că momentan nu se mai poate face mutarea că nu mai sunt ore libere“, spun profesorii de limba română.

Cum au apărut neînțelegerile

Neînțelegerile între cele două institituții, Colegiul „Carol I“ și Inspectoratul Școlar, ar fi pornit de la niște date pe care inspectorii de resurse umane le aveau de la etapele anterioare. La religie, anul trecut a rămas o catedră liberă după ce profesorul Iuliana Gheorghe s-a mutat la Colegiul Militar, iar la limba română, anul acesta, la prelungirea activității peste vârsta de pensionare, un cadru didactic nu a primit aprobare. Aceste ore nu au mai apărut în încadrările trimise de colegiu. Profesorii spun că, de fapt, lucrurile stau altfel. „Situația s-a schimbat la religie de anul trecut. Scade numărul claselor. Avem o clasă de a XI-a care a renunțat la religie. Avem clasele de pregătitoare și clasa a IX-a la care nu s-au făcut opțiunile. Mai sunt patru ore libere. Nu sunt mai multe. Nu putem primi pe cineva pe 18 ore, cât s-a publicat, pentru că nu sunt“, spun cadrele didactice. Inspectorii școlari spun însă că au și o situație la religie cu 12 ore transmisă de colegiu, însă profesorii spun că aceea este o situație inițială.


Și la română este altă variantă. „Catedra care exista la română, pentru care s-a cerut prelungire, era realizată din ore de la profesorii titulari cu vechime de peste 25 de ani și gradul I, care cedau câte două ore din normă ca doamna să aibă 12 ore în trunchiul comun, la care se adăugau patru ore opționale. Odată ce pleacă profesoara, opționalele dispar pentru că sunt create de dânsa, iar noi, titularii, ne-am încărcat norma la maximum cu 18 ore. Și este normal să facem acest lucru pentru că nu ne permitem să riscăm să dăm libere ore din norma noastră, ca să vină alt profesor pe perioadă nedeterminată, pentru că numărul claselor este în scădere și riscăm ca anul viitor să intrăm în restructurare“, spun profesorii de limba română.

Au acționat școala și ISJ în instanță

Profesorii Colegiului „Carol I“ spun că, odată ce au văzut neconcordanțele, au solicitat ISJ Dolj să remedieze situația. Au fost în audiență și la inspectorul școlar general. Au făcut mai multe ședințe și au reluat procedura și au tranmis datele. Cum nu au apărut modificări au deschis acțiune la Tribunalul Dolj împotriva conducerii școlii și a ISJ Dolj. Președintele comisiei de mobilitate, inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu, spune că a cunoscut de curând situația, și că a început demersurile pentru a o remedia. „Inspectoratul Școlar Județean Dolj încearcă să remedieze situația, astfel încât să nu fie afectată încadrarea de la Colegiul Național «Carol I» din Craiova“, a spus Vașcu. Orele libere au fost solicitate ieri de cadre didactice de la nivelul județului Dolj, care au intrat în restrângere de activitate și au cerut avizul Consiliului de Administrație al Colegiului Național „Carol I“ pentru a le ocupa în ședința publică din 27 martie. „Comisia de mobilitate nu a permis nici unui cadru didactic restrâns să ocupe orele de la Colegiul «Carol I». Au venit să își depună dosarul profesorii Ștefănescu Flori – și pe religie și pe română (profesor restrâns de la Școala gimnazială Coțofenii din Dos), Ursu Mihaela pentru orele de română, cadru didactic care ocupă funcția de director la Școala Daneți și Ionescu Florin, profesor de religie de la Liceul «Traian Vuia»“, au mai spus profesorii de română din „Carol I“. „Este o problemă internă. Hotărârile Consiliului de Adminstrație vor fi publice“, a declarat directorul Colegiului „Carol I“, Angel Cristian Stăiculescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 21 martie 2018

Actualitate

» Germania confirmă descoperirea unui caz de gripă aviară H5N6
» Ministerul Educaţiei: Cifrele de şcolarizare la preuniversitar pentru 2018-2019 rămân la nivelului anului şcolar anterior.
» Guvernul a aprobat introducerea a 16 molecule noi pe lista de medicamente compensate şi gratuite
» Ringo Starr a fost învestit cavaler
» Guvernul infiinţează o comisie care se va ocupa de trecerea la moneda euro, condusă de premier şi preşedintele Academiei Române
» Leon Bărbulescu, noul director general al CFR Călători
» Încă două persoane au murit din cauza gripei
» Trei tineri din Caracal, membri ai aceleiași familii, morţi în accidentul rutier din Olanda
» Liviu Dragnea, audiat în dosarul angajărilor fictive
» Laura Codruta Koveşi şi Marius Iacob, audiaţi astăzi la CSM
» 650 de infracțiun şi 120 de prinderi în flagrant, în ultimele 24 de ore
» Circulaţie restricţionată pe mai multe sectoare de drum

Publireportaj

» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul “Construire hală metalică”
» Comunicat de presa privind lansarea proiectului cu titlul “Achizitie de utilaje tehnologice la IAS‐ROBCOMPANYSRL”

Local

» Trei tineri din Caracal au murit într-un accident rutier în Olanda
» Cod Portocaliu de inundaţii pe Dunăre, până în 31 martie. Avertizarea vizează şi judeţele Dolj, Olt, Mehedinţi
» Ger peste jumătate din ţară

Dolj

» Regal de evenimente în Bănie, de Ziua Olteniei
» Sentință cu „cântec“ în dosarul Solomon – Miulescu
» Dolj: Tăriceanu îl bate la scor pe Dragnea, dacă PSD-ALDE pun candidat comun pentru alegerile prezidențiale
» Dolj: Peste de 70 de jandarmi au donat sânge
» Craiova: Urmărită internațional pentru furt, arestată
» Dolj: Patru elevi, eliminaţi la simularea examenului de bacalaureat
» Craiova: Autori ai unei tâlhării, identificați și reținuți
» Craiova: “Absolut!” cu Marcel Iureș, la Teatrul Colibri
» Realizările Ford la Craiova după 10 ani

Gorj

» Gorj: Minerii din Jilț au ajuns la sediul CEO
» Gorj: Minerii din Jilț au ajuns la Teleşti
» Gorj: Arbori căzuți pe DN67D, din cauza zăpezii (VIDEO)
» Gorj: Baza de Tratament de la Săcelu va fi modernizată  
» Gorj: Peste o sută de mineri au pornit în marş către Târgu Jiu
» Gorj: Poliţia anchetează incendierea unui taxi
» Gorj: Doi tineri au fost reţinuţi pentru spargerea unui magazin
» Gorj: Dosar de distrugere din culpă în urma exploziei de pe strada Minerilor
» Gorj: Zeci de mineri protestează la Cariera Lupoaia

Olt

» Şcolile vor fi închise vineri în Olt din cauza condiţiilor meteorologice

Mehedinţi

» Mehedinţi: Tăieri ilegale de material lemnos depistate de jandarmi la Burila Mică și Oprănești
» Mehedinţi: Cercetat pentru că transporta produse de panificaţie fără acte de provenienţă
» Mehedinţi: Cercetat pentru furt din locuinţă
» Mehedinţi: Carambol între patru autovehicule pe DN6

Vâlcea

» Vâlcea: Colectare gratuită a deşeurilor voluminoase şi de echipamente electrice şi electronice

Sport

» Călăreții de la CSM Craiova vizează titlul național
» Mitriță îi cere „minute“ lui Contra
» Fotbal / România U19 a surclasat Serbia U19 în primul meci de la Turul de Elită. Screciu, integralist!

Bani & Afaceri

» Ce a făcut Ford în zece ani la Craiova

Sanatate

» Cinci alimente care îmbunătăţesc imunitatea
» Ce părţi ale corpului sunt afectate de fumat

Educatie

» Preşcolarii au sărbătorit Ziua Mondială a Apei
» Elevii de la Liceul „Voltaire“, în competiție pentru un laborator IT
» Mii de absenți și mai mulți eliminați la simularea bacului

Top