16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePersonalul didactic este testat anual din punct de vedere medical şi psihologic

Personalul didactic este testat anual din punct de vedere medical şi psihologic

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat într-un comunicat de presă că personalul didactic din unitățile de învățământ este testat anual din punct de vedere medical și psihologic. Astfel, unitățile de învățământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaților din fiecare unitate de învățământ.

Reprezentanții firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigații: analize medicale generale și teste psihologice aplicate de către o persoană specializată. La indicația medicului de medicina muncii,personalul didactic din instituțiile de învățământ poate fi supus și unui examen psihiatric.

Legea Educației Naționale prevede următoarele: „Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei.”
Totodată, conform prevederilor legale aplicabile,încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical.

În situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet. Aceeaşi prevedere se aplică, în mod similar, funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi personalului din unităţile conexe învăţământului.

O educatoare, de 38 de ani, care preda în comuna Pişchia, judeţul Timiş, a fost reţinută după ce, ieri, şi-a ucis fetiţa de 4 ani., într-un mod odios, i-a tăiat venele, iar apoi a înecat-o în cadă. Femiea este urmărită penal de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş. Educatoarea a ajuns, miercuri, în arestul Poliţiei Timiş, pentru 24 de ore, iar joi ar putea fi prezentată magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS