5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘefa ISJ Dolj își bate joc de mii de elevi și profesori

Șefa ISJ Dolj își bate joc de mii de elevi și profesori

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a decis în aceste zile să suspende cursurile unităților de învățământ preuniversitar fără să comunice acest lucru în timp util. Efectele au fost suportate direct de elevi. Cei care locuiau în cămine au rămas până la mijlocul săptămânii. Lipsa de comunicare continuă și pe speța concursurilor școlare. Deși sâmbătă, 3 martie, ar trebui să se desfășoare patru etape județene ale olimpiadelor școlare, până ieri-seară nu se știa dacă se vor organiza sau nu. Totodată, în aceste zile, o parte din profesorii care trebuie să-și completeze norma în alte unități școlare ar fi trebuit să susțină o inspecție la clasă. Nici o vorbă nici pe acest subiect.

Dispreț și aroganță din partea șefei Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Monica Sună, în aceste zile în care s-a decis suspendarea cursurilor. Prima informare despre această decizie a apărut duminică, 25 februarie, la ora 16.00, pe o pagină de facebook a unui inspector școlar. Din partea instituției nu a fost dat nici un comunicat de presă la ora respectivă, iar inspectorul școlar general Monica Sună a refuzat să răspundă la telefon. Presa a fost în situația de a „vâna“ această informație din spațiul online, acolo unde și inspectorul general a postat informația searbădă că se suspendă cursurile în zilele de 26 și 27 februarie. Efectele s-au resimțit asupra elevilor navetiști. „La ora târzie la care am aflat de pe facebook, elevii nu au mai avut posibilitatea să plece acasă și au stat în cămin pentru încă două zile, în așteptarea zilei de miercuri, să înceapă cursurile“, spun managerii liceelor.
Miercuri, 28 februarie, comunicarea părea să fie mai bună pe această speță. Inspectoratul Școlar a transmis un comunicat de presă în care se anunța o conferință de presă pe acest subiect la ora 14.30. Numai că de la teorie la practică a fost altceva. Inspectorul școlar general Monica Sună a venit la sediul instituției la ora 15.00 și a anunțat reprezentanții mass-media că intră într-un Consiliu de Administrație de trei minute. În respectiva ședință a postat pe facebook, pe pagina personală, că se suspendă cursurile în zilele de 28 februarie și 1 martie. A ieșit din ședință și a spus că „dacă v-ați uitat pe facebook ați văzut decizia“. Fiind însă întrebări pe acest subiect, în cele din urmă a acceptat să stea de vorbă cu presa la ora 15.30, deși anunțase o conferință cu o oră mai devreme.
Astfel, informația pentru elevi despre suspendarea cursurilor a fost transmisă foarte târziu și o parte din cei care erau în cămine au ales să rămână pe loc, pentru că a anunțat că nu se știe ce decizie se va lua pentru ziua de vineri.
Și joi, informarea copiilor în mod oficial despre suspendarea cursurilor pentru ziua de 2 martie a lipsit. ISJ Dolj nu a transmis nici un comunicat de presă imediat după decizie și informațiile au fost luate de mass-media din mediul online, după pagina de facebook al unui inspector școlar. Inspectorul general Monica Sună nu a răspuns la telefon, iar purtătorul de cuvânt Nicoleta Lițoiu a precizat la ora 16.00 că „informarea este pe site-ul ISJ Dolj“, unde era doar precizarea că nu se fac cursuri pe 2 martie. Elevii care se aflau în cămine au plecat în cele din urmă acasă joi după-amiază. Și asta în condițiile în care toată săptămâna nu s-au făcut cursuri. Managerii ridică și ei din umeri la această situație, spunând că decizia nu le aparține.

Olimpiadele județene și mișcarea de personal, în aer

Lipsa de comunicarec este vizibilă și în relația cu instituțiile școlare. Sâmbătă, 3 martie, ar trebui să se desfășoare patru olimpiade școlare, însă profesorii nu știau joi dacă aceste competiții vor fi afectate sau nu. Sunt sute de elevi care participă la aceste concursuri școlare și nu au nici o informație. Este vorba de olimpiadele județene de biologie, geografie, limbi romanice, universul cunoașterii, în urma cărora se stabilesc cei care vor reprezenta județul la fazele naționale. Răspunsul din partea școlilor a fost „întrebați la ISJ Dolj, nu am primit nici o decizie“. Singura informare a fost despre concursul de matematică „Sfera“, care trebuia să aibă loc tot sâmbătă și pentru care conducerea unității școlare care îl găzduieşte a cerut amânare pentru ziua de 31 martie.
Și profesorii titulari așteaptă un răspuns din partea ISJ Dolj. Pe 5 martie ar trebui să aibă loc ședința publică de repartizare a cadrelor didactice care trebuie să-și completeze norma. Cei care ar trebui să ia ore la altă disciplină sunt obligați să susțină o inspecție la clasă. ISJ Dolj nu a oferit nici o informare nici pe acest subiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS