8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii vor simula examenele naționale după regulile vechi

Elevii vor simula examenele naționale după regulile vechi

Elevii de clasa a VIII-a vor susține luni simularea evaluării naționale la limba și literatura română. Examenele se vor susține în toate unitățile gimnaziale și nu în centre, iar lucrările elevilor nu vor fi scanate pentru a fi corectate, ci vor fi evaluate de profesorii din unitățile școlare în care se susține simularea, spun inspectorii școlari.

Scanarea lucrărilor pentru evaluare și urcarea lor pe platformă pentru a fi corectate de profesori din alte centre de examen este o procedură care nu se va aplica la simularea examenelor naționale, după ultimele date transmise de Ministerul Educației Naționale pentru organizarea acestor evaluări. Lucrările vor fi corectate la fel ca până acum. Comisia de examen va pregăti lucrările de evaluat prin amestecare, numerotare și distribuire în număr egal profesorilor din unitatea în care se organizează simulările naționale.
Primii care vor susține simularea Evaluării Naționale sunt elevii de clasa a VIII-a. Aceștia susțin luni, 5 martie, proba scrisă la limba și literatura română. În județul Dolj, sunt așteptați la simulări 5.170 de elevi de clasa a VIII-a. Potrivit inspectorilor școlari, examenele nu se vor derula în cele 90 de centre, ci în toate cele 157 de unități gimnaziale. Pe 6 martie, elevii vor susține evaluarea la matematică, iar pe 16 martie se vor afișa rezultatele. Conform procedurii elaborate de Ministerul Educației Naționale, fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori. În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate în unitatea respectivă, există posibilitatea evaluării și de către un profesor din afara unității de învățământ. Elevii nemulțumiți de note nu pot depune contestații. De asemnea, notele nu se pun în catalog, excepție constituind situațiile în care elevii solicită în scris acest lucru. Aceleași reguli vor fi aplicate și la simularea examenului de bacalaureat de către elevii din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a, în perioada 19-22 martie. La simularea examenului de bacalaureat, în județul Dolj sunt așteptați 4.199 de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a și 5.444 de elevi de clasa a XI-a. Scopul simulărilor este de a testa nivelul de cunoștințe al elevilor și pentru a impune programe suplimentare de pregătire pentru examenele naționale. Pentru unitățile școlare unde se vor obține rezultate necorespunzătoare, Ministerul Educației solicită ca inspectoratele școlare să monitorizeze pregătirea elevilor pentru examene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS