8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎnvățământul profesional dual se extinde în Bănie

Învățământul profesional dual se extinde în Bănie

În Craiova vor fi cinci licee care vor avea învățământ
profesional dual

Lansat pentru anul școlar în curs în patru licee din Craiova, învățământul profesional dual se extinde. Colegiul Energetic va școlariza și el în sistem dual pentru calificări din domeniul electric, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

În județul Dolj, în prezent sunt 150 de elevi care învață la școlile profesionale în sistem dual, unde calificările sunt propuse de agenții economici care asigură practica, dar și o bursă suplimentară pe lângă cea oferită de bugetul de stat în cuantum de 200 de lei pe lună. Acest tip de pregătire a viitorilor meseriași a început în acest an școlar. În Craiova, învățământ profesional dual este la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul „Ștefan Odobleja“, Liceul „Matei Basarab“ și Liceul Tehnologic Auto. Absolvenții de clasa a VIII-a de anul acesta vor avea însă la dispoziție pentru admitere încă o unitate școlară cu învățământ profesional. „Pentru anul școlar următor 2018 – 2019, la aceste unități se adaugă Colegiul Tehnic Energetic, care va avea învățământ dual pentru următoarele calificări: electrician aparate și echipamente electrice și energetice și electrician protecții prin relee automatizări și măsurători în instalații energetice. Clasele de învățământ dual sunt foarte căutate de elevi și părinți datorită faptului că elevii vor primi, pe lângă bursa acordată de stat, încă o bursă de 200 de lei pe lună, pe care o oferă angajatorul“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună.
În prezent, la învățământul profesional dual sunt calificări în domeniile mecanică, construcții, instalații și lucrări publice, precum și turism și alimentație publică. „La învățământul dual, pregătim operator la mașină cu comandă numeric, sudor, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, mecanică echipamente hidraulice și pneumatice, zidar, pietrar tencuitor, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, ospătar și bucătar“, a mai precizat inspectorul școlar general Monica Sună.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a precizat că au avut solicitări și pentru a pregăti mai mulți șoferi.
„Deși avem în municipiul Craiova două licee cu profil auto, Uniunea Județeană a Șoferilor ne-a solicitat, prin intermediul Prefecturii Dolj, să școlarizăm șoferi pentru că la nivelul județului Dolj este cererea foarte mare“, a subliniat Monica Sună. Pentru a avea învățământ profesional dual, școlile trebuie să obțină autorizație din partea ARACIP ca să poată școlariza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS