ISJ Dolj: „Deficitul bugetar al școlilor trebuie redus!“Unitățile școlare din județul Dolj au un deficit bugetar de 12% la capitolul cheltuieli de personal, este precizarea făcută ieri de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Șefii ISJ Dolj au menționat că acest deficit trebuie redus. Au confirmat astfel că una dintre soluții ar fi să se renunțe la paza umană pe timpul nopții și să fie înlocuită cu contracte private cu firme de monitorizare. La celelalte dezvăluiri ale managerilor, inspectorii școlari au ținut să facă și alte precizări.

Inspectorul școlar general Monica Sună și inspectorul școlar general adjunct Nicușor Cotescu au precizat că la nivelul județului Dolj școlile au un deficit de cheltuieli de personal de 12% (foto, Lucian Anghel)

Subiectul reducerii cheltuielilor de personal continuă să iște discuții aprinse, dar și panică în rândului personalului unităților școlare din județul Dolj, mai ales că în mass-media au apărut dezvăluiri ale managerilor de la diverse școli în ceea ce privește sugestiile care le-au fost făcute de inspectorii școlari pe această temă. Printre propunerile pentru a reduce bugetul de cheltuieli cu personalul s-a numărat renunțarea la paza umană pe timpul nopții, reducerea organigramei cu personalul didactic auxiliar în anumite școli, înlocuirea în unele cazuri a personalului de curățenie cu firme de specialitate, precum și comasarea claselor cu elevi puțini. În acest context, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a ținut ieri să facă declarații. „Am purtat, alături de departamentul de contabilitate al inspectoratului şcolar, alături de inspectori de la Resurse umane, precum și de inspectorul școlar general adjunct responsabil de planul de școlarizare, discuții cu o parte dintre directori. Am realizat o analiză pentru găsirea unor soluții pentru a reduce cheltuielile, ținând cont de specificul fiecărei unități școlare. Urmează ca fiecare unitate de învățământ să ia decizii în parte. Nu este vorba în nici un caz de disponibilizări, așa cum au spus“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Cu toate acestea, misiunea managerilor va fi de a se încadra în bugetul pentru cheltuielile de personal prin finanțarea per elev, așa cum prevede Ordinul Ministrului Educației 4797/2017.

Deficitul bugetar este de 12%

Variantele de reducere a cheltuielilor propuse de ISJ Dolj s-au regăsit și în declarațiile managerilor. Una dintre acestea vizează renunțarea la paza umană pe timp de noapte. „O posibilă reducere de cheltuieli ar fi prin înlocuirea pazei de noapte, pentru care se dădea un spor de 25%. La majoritatea unităților de învățământ sunt camere pentru că, așa cum știți, de câțiva ani, atât la examenul de bacalaureat, cât și la desfășurarea examenului de evaluare națională s-au cerut camere și astfel se poate încheia contract cu o firmă de monitorizare a sistemelor de alarmă. O astfel de măsură s-a luat și la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Dolj și am constatat că s-au redus cu mult cheltuielile“, a mai menționat inspectorul școlar general Monica Sună.


În ceea ce privește reducerea cheltuielilor cu personal didactic auxiliar, precizările reprezentanților ISJ Dolj au fost că se urmărește să se respecte prevederile de încadrare în funcție de numărul elevilor.

„Numărul de copii, așa cum am mai spus, este pe un trend descendent. Posturile personalului auxiliar sunt normate pe un număr de elevi și dacă încadrările nu mai corespund cu numărul de elevi se poate face transferul personalului didactic auxiliar la altă unitate de învățămint care ar avea posturi, astfel încât nimeni nu va fi disponibilizat“, a mai declarat inspectorul școlar general Monica Sună.

În ceea ce privește posturile de director adjunct, inspectorul școlar general adjunct Nicușor Cotescu a menționat că „nu se pot pune acum în discuție. Planul de școlarizare se realizează în luna septembrie și o să vorbim atunci“. De altfel, la capitolul comasare de clase, inspectorii școlari au ținut să precizeze că nu se fac în timpul acestui an școlar și că măsurile vizează clasele paralele, cu efective sub normele prevăzute de lege. „Noi avem posibilitatea să oferim funcționarea unei clase sub efectiv, dacă este clasă unică. Dar să nu vorbim de clase paralele, ambele sub efectiv“, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct Nicușor Cotescu. În ceea ce privește reducerea personalului nedidactic care se ocupă de curățenie și înlocuirea acestuia cu firme, inspectorii școlari au menționat că încadrările au fost făcute la spațiu. Cu toate acestea, s-a făcut și mențiunea că „reducerile de cheltuieli de personal au fost făcute și în anii anteriori și în alte județe, și școlile nu sunt în mizerie și chiar au performanțe“. La întrebarea ce se va întâmpla dacă directorii nu se vor încadra în costul standard, reprezentanții ISJ Dolj au spus că au convingerea că „se vor găsi soluții de reducere a deficitului bugetar care în Dolj este de 12%“. De altfel, s-a precizat că măsurile se vor lua treptat, unele acum, iar altele în toamnă sau chiar anul viitor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 19 ianuarie 2018

Actualitate

» Cutremur cu magnitudinea 3,1 în Vrancea
» Reactorul 2 de la Cernavodă va funcţiona duminică la capacitate redusă din cauza unei defecţiuni
» Trafic feroviar în condiții normale de iarnă pe toate magistrale feroviare
» ANAF a colectat 214,9 miliarde de lei în 2017, cu 7,8% în plus, şi a realizat programul de încasări
» Reţea de trafic de persoane care obliga tinere, inclusiv din Dolj, să se prostitueze în Europa de Vest, destructurată de poliţişti şi procurorii DIICOT
» Vâlcea: CJ finanţează dotarea cu aparatură medicală performantă a Spitalului Judeţean de Urgenţă
» Dinu Pescariu, la DNA în dosarul disjuns din cauza Microsoft
» MAE a emis o atenţionare de călătorie în Ucraina, din cauza restricțiilor de circulație rutieră
» Vreme rea în weekend
» Oana Hăineală este noul şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei
» Marius Nica a demisionat din funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene
» Leul, la cea mai slabă cotaţie din istorie în raport cu euro
» Secretarul general adjunct al Guvernului a demisionat
» 7.600 de sancţiuni contravenţionale , aplicate de poliţişti în 24 de ore
» Programul de lucru al Poştei Române de Ziua Unirii Principatelor Române
» 10 persoane, reţinute în dosarul furtului de cărbune
» Forțele MAI au intervenit în peste 300 de localități din 18 județe afectate de vremea rea
» 20.695 locuri de muncă vacante la nivel național
» Mehedinţi: Incendiul la o casă de locuit din Dubova
» Consultare publică privind structura anului şcolar 2018-2019
» Circulația pe toate sectoare de drum național din județele Tulcea și Constanța a fost redeschisă
» SUA: Cuplul care şi-a torturat cei 13 copii, pus sub acuzare

Publireportaj

» ARC aduce spectacolul Moftul Român la Craiova

Dolj

» UPATE – Avarie pe aducțiunea magistrală Izvarna-Craiova, la Filiași
» Dolj: Expoziția intitulată “Oltenia și Unirea Principatelor”, la Muzeul Olteniei
» Dolj: Doi tineri, în arest la domiciliu pentru o tâlhărie comisă în noaptea de 16 spre 17 ianuarie
» O lebădă prinsă în gheaţă pe lacul Preajba
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”

Gorj

» Gorj: Cunoscut om de afaceri, mort la numai 45 de ani
» Gorj: Tânăr reţinut de poliţişti după ce a dat mai multe spargeri
» Procurorii i-au trimis în judecată pe avocaţii anchetaţi în dosarul ICM-CEO
» Gorj: Mai multe locuri de parcare în staţiunea Rânca
» Gorj: Bărbatul care a agresat un elev, anchetat în libertate

Olt

» UPDATE – O elevă de 14 ani a fost agresată sexual într-o școală din Olt (VIDEO). Suspectul a fost reținut
» Olt: ”Cum să creștem sănătoși” și ”ABC –ul emoțiilor” vor fi implementate de Agenţia Naţională Antidrog în parteneriat cu ISJ Olt
» Olt: O elevă de clasa a VII-a, agresată de un muncitor

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 4.700 de şomeri au fost încadraţi în muncă în 2017
» Acţiune preventivă a poliţiştilor la Școala Gimnazială nr. 15 din Drobeta Turnu-Severin
» Mehedinţi: Peste 4.700 de şomeri au fost încadraţi în muncă în 2017
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Materiale feroase confiscate la Horezu
» Vâlcea: Arestaţi preventiv pentru furt de lemne
» S-au reluat cursurile la toate şcolile din Vâlcea

Sport

» Fotbal / FRF a făcut anunțul: amicalul România – Suedia se joacă la Craiova
» Tenis / Organizatorii au anunţat programul zilei de sâmbătă la Australian Open. Vezi când joacă Halep și Ana Bogdan
» Fotbal / „GP” Craiova, victorioasă la Slatina în fața LPS-ului
» Fotbalul doljean este în doliu! Viorel Neațu a trecut în neființă
» Fotbal / Gustavo: Sper să pot face mai mult pentru echipă
» Fotbal / Săndoi l-a luat pe Ciucă la FC Argeș
» Begu şi Niculescu, în turul 3 la Openul Australiei

Top