17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieISJ Dolj: „Deficitul bugetar al școlilor trebuie redus!“

ISJ Dolj: „Deficitul bugetar al școlilor trebuie redus!“

Unitățile școlare din județul Dolj au un deficit bugetar de 12% la capitolul cheltuieli de personal, este precizarea făcută ieri de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Șefii ISJ Dolj au menționat că acest deficit trebuie redus. Au confirmat astfel că una dintre soluții ar fi să se renunțe la paza umană pe timpul nopții și să fie înlocuită cu contracte private cu firme de monitorizare. La celelalte dezvăluiri ale managerilor, inspectorii școlari au ținut să facă și alte precizări.

Inspectorul școlar general Monica Sună și inspectorul școlar general adjunct Nicușor Cotescu au precizat că la nivelul județului Dolj școlile au un deficit de cheltuieli de personal de 12% (foto, Lucian Anghel)

Subiectul reducerii cheltuielilor de personal continuă să iște discuții aprinse, dar și panică în rândului personalului unităților școlare din județul Dolj, mai ales că în mass-media au apărut dezvăluiri ale managerilor de la diverse școli în ceea ce privește sugestiile care le-au fost făcute de inspectorii școlari pe această temă. Printre propunerile pentru a reduce bugetul de cheltuieli cu personalul s-a numărat renunțarea la paza umană pe timpul nopții, reducerea organigramei cu personalul didactic auxiliar în anumite școli, înlocuirea în unele cazuri a personalului de curățenie cu firme de specialitate, precum și comasarea claselor cu elevi puțini. În acest context, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a ținut ieri să facă declarații. „Am purtat, alături de departamentul de contabilitate al inspectoratului şcolar, alături de inspectori de la Resurse umane, precum și de inspectorul școlar general adjunct responsabil de planul de școlarizare, discuții cu o parte dintre directori. Am realizat o analiză pentru găsirea unor soluții pentru a reduce cheltuielile, ținând cont de specificul fiecărei unități școlare. Urmează ca fiecare unitate de învățământ să ia decizii în parte. Nu este vorba în nici un caz de disponibilizări, așa cum au spus“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Cu toate acestea, misiunea managerilor va fi de a se încadra în bugetul pentru cheltuielile de personal prin finanțarea per elev, așa cum prevede Ordinul Ministrului Educației 4797/2017.

Deficitul bugetar este de 12%

Variantele de reducere a cheltuielilor propuse de ISJ Dolj s-au regăsit și în declarațiile managerilor. Una dintre acestea vizează renunțarea la paza umană pe timp de noapte. „O posibilă reducere de cheltuieli ar fi prin înlocuirea pazei de noapte, pentru care se dădea un spor de 25%. La majoritatea unităților de învățământ sunt camere pentru că, așa cum știți, de câțiva ani, atât la examenul de bacalaureat, cât și la desfășurarea examenului de evaluare națională s-au cerut camere și astfel se poate încheia contract cu o firmă de monitorizare a sistemelor de alarmă. O astfel de măsură s-a luat și la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Dolj și am constatat că s-au redus cu mult cheltuielile“, a mai menționat inspectorul școlar general Monica Sună.
În ceea ce privește reducerea cheltuielilor cu personal didactic auxiliar, precizările reprezentanților ISJ Dolj au fost că se urmărește să se respecte prevederile de încadrare în funcție de numărul elevilor.
„Numărul de copii, așa cum am mai spus, este pe un trend descendent. Posturile personalului auxiliar sunt normate pe un număr de elevi și dacă încadrările nu mai corespund cu numărul de elevi se poate face transferul personalului didactic auxiliar la altă unitate de învățămint care ar avea posturi, astfel încât nimeni nu va fi disponibilizat“, a mai declarat inspectorul școlar general Monica Sună.
În ceea ce privește posturile de director adjunct, inspectorul școlar general adjunct Nicușor Cotescu a menționat că „nu se pot pune acum în discuție. Planul de școlarizare se realizează în luna septembrie și o să vorbim atunci“. De altfel, la capitolul comasare de clase, inspectorii școlari au ținut să precizeze că nu se fac în timpul acestui an școlar și că măsurile vizează clasele paralele, cu efective sub normele prevăzute de lege. „Noi avem posibilitatea să oferim funcționarea unei clase sub efectiv, dacă este clasă unică. Dar să nu vorbim de clase paralele, ambele sub efectiv“, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct Nicușor Cotescu. În ceea ce privește reducerea personalului nedidactic care se ocupă de curățenie și înlocuirea acestuia cu firme, inspectorii școlari au menționat că încadrările au fost făcute la spațiu. Cu toate acestea, s-a făcut și mențiunea că „reducerile de cheltuieli de personal au fost făcute și în anii anteriori și în alte județe, și școlile nu sunt în mizerie și chiar au performanțe“. La întrebarea ce se va întâmpla dacă directorii nu se vor încadra în costul standard, reprezentanții ISJ Dolj au spus că au convingerea că „se vor găsi soluții de reducere a deficitului bugetar care în Dolj este de 12%“. De altfel, s-a precizat că măsurile se vor lua treptat, unele acum, iar altele în toamnă sau chiar anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS