Reguli noi în şcoli

Școlile vor funcționa după un noi reglementări


Comasări de clase nu numai de la specializări diferite, ci și de la profiluri diferite dacă numărul elevilor este mic, manageri care pot fi demiși prin votul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, precum și interzicerea serviciului pe școală sunt doar câteva din modificările care intervin în unitățile de învățământ, după ce au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Educației 3027/2018.

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților școlare s-a modificat. Apar noutăți inclusiv în ceea ce privește formarea claselor, punându-se accent pe comasarea efectivelor mici de elevi. Sunt vizate în special situațiile de la învățământul liceal. Astfel, „în situații temeinic motivate în unitățile de învățământ liceal și profesional în care numărul elevilor de la o specializare sau domeniu de pregătire este insuficient pentru a realiza o clasă, se pot organiza clase cu dublu profil sau cu dublă specializare“. Aceste comasări se pot impune și la învățământul profesional și tehnic dual, unde o clasă poate fi formată și din trei grupe cu specializări diferite.

Reprezentanții sindicatelor spun că în astfel de situații ar fi nevoie de lămuriri suplimentare în ceea ce privește derularea procesului instructiv-educativ. „Trebuie să vină instrucțiuni de aplicare a formării claselor. Este normal să intervină în cazul liceelor care pornesc cu 40 de elevi în două clase și după un an rămân cu două clase cu câte zece copii. Dacă unii sunt de la real și alții de la filologie, trebuie să se menționeze cum se predau, în cazul lor, disciplinele, dacă se reunesc într-o singură clasă. La fel, trebuie să specifice și în cazul claselor de la învățământul dual cum pui trei grupe diferite, de mecanici, sudori și electricieni, în aceeași clasă“, a spus Constantin Rada, președintele FSLI Dolj.

Modificări apar și în ceea ce privește retragerea copiilor de la învățământul primar. Astfel, în cazul în care elevul acumulează absențe multe ca urmare a unor probleme de sănătate sau a unor manifestări de oboseală ori de neadaptare, părinții pot face cerere de retragere. Cererea se aprobă în funcție de rezultatul evaluării psihosomatice.

Noutăți sunt și în privința transferurilor. Astfel, elevii de liceu se pot muta la profilul sau specializarea dorită după primul semestru dacă media de admitere este egală cu cea a ultimului admis. După clasa a X-a, mutarea se face în clasa dorită dacă media de absolvire este egală cu cea mai mică medie din clasa dorită. Se poate face transfer de la profesională la liceu la finalul clasei a IX-a, dar înscrierea se face tot în clasa a IX-a. Transferul de la liceu la profesională este mult mai ușor, întrucât se face în același an de studiu.

Obligațiile și sancțiunile pentru manageri


Conform noilor reglementări, directorul unității școlare poate fi eliberat din funcție la propunerea motivată a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Decizia de eliberare este emisă de inspectorul școlar general. Se menține și posibilitatea de a fi eliberat la propunerea a două treimi din consiliul de administrație și a două treimi din consiliul profesoral, la această din urmă posibilitate fiind menținută condiția unui audit al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

O altă modificare este că „managerii sunt obligați ca, pe perioada în care lipsesc, să delege atribuțiile directorului adjunct sau unui membru al consiliului de administrație sau unui alt cadru didactic. Dacă nu respectă, este sancționat disciplinar“. În îndeplinirea atribuțiilor, directorul este obligat să „asigure implementarea hotărârilor consiliului de administrație, dar, totodată, propune și anularea hotărârilor care contravin vădit dispozițiilor legale și informează inspectoratul școlar despre acest lucru“.

O altă modificare apare la învățământul dual, unde „președintele consiliului de administrație nu mai este managerul, ci unul din membrii consiliului de administrație“. De asemenea, în îndeplinirea atribuțiilor de conducere, directorul trebuie să consulte și toți partenerii, inclusiv reprezentanții sindicatelor. „Este bine că se pune accent pe sindicat, pentru că suntem reprezentanții salariaților. Și sunt situații diferite în care trebuie să fim consultați. Se mai întâmplă ca la nivel de unitate directorul să facă ședința pentru încadrări și să uite să cheme și reprezentantul sindicatului. De asemenea, un alt exemplu ar fi că dacă apare o reclamație la adresa unui cadru didactic și se ajunge la o comisie, trebuie să cheme și reprezentantul sindicatului, pentru a se discuta și de drepturile acestuia“, a mai precizat Constantin Rada, președintele FSLI Dolj.

O altă obligație a managerilor va fi să prezinte raportul anual în ceea ce privește calitatea învățământului atât în fața consiliului de administrație, a consiliului profesoral, cât și în fața consiliului reprezentativ al părinților. Totodată, acest raport se publică și pe site-ul unității, în măsura în care există, în termen de maximum 30 de zile de la începerea anului școlar.

Noutăți apar și la serviciul elevilor pe școală. Acesta este interzis. În ceea ce privește folosirea telefoanelor, acestea pot fi utilizate cu acordul cadrului didactic atât în procesul instructiv-educativ, cât și în situații de urgență. Dacă profesorul nu acceptă utilizarea telefonului mobil de către elevi, atunci regulamentul prevede să fie depozitate în spații special amenajate.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 11 ianuarie 2018

Actualitate

» Medicii britanici îi solicită Theresei May să ia măsuri pentru ca pacienţii “să nu mai moară pe holurile spitalelor”
» Florin Iordache a fost operat, joi, la Spitalul Floreasca
» Fostul şef al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu
» Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG 67/2017 privind cinematografia
» Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci
» Anul trecut au fost înmatriculate peste 518.000 de maşini second-hand din import
» Ministerul român al Apărării cumpără peste 150 de vehicule militare de la compania Iveco

Publireportaj

» Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, punct cultural de interes major

Local

» Accident bizar pe o stradă din Râmnicu Vâlcea
» Un bărbat a fost arestat după ce a corupt sexual două minore
» Muntele de calcar, frumuseţea ascunsă a Şovarnei
» Impozite mai mari în Râmnicu Vâlcea
» Istoria Slatinei se poate descoperi on-line
» Jandarm trimis în judecată pentru trafic de influenţă
» Dispar două licee din Vâlcea
» Maia Morgenstern, pe scena Teatrului „Ariel“
» Oboseala la volan a făcut patru victime
» Manifestări culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale la Râmnicu Vâlcea

Dolj

» Numărul restanţierilor la bănci sau IFN-uri a scăzut
» ANAF va modifica, din oficiu, vectorul fiscal al angajatorilor
» Când te poţi pensiona
» Locuinţele se vor scumpi în 2018
» Dinel Staicu, sătul de pușcărie
» Școli din Calafat, decorate de președinţie
» Surpriza de la sindicatul Ford
» 60 de şomeri pe un loc de muncă în Dolj
» Străzi fără canalizare, modernizate cu bani grei
» Întreruperi energie electrică de luni
» Bărbat mort într-un hypermarket craiovean
» Craiova: Ziua Porților Deschise la Muzeul “Olteniei”, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

Gorj

» Activitate intensă la Serviciul Paşapoarte
» Zeci de copii au fost adoptaţi anul trecut
» Gorjul, promovat la Târgul de Turism de la Madrid
» Gorj: Incendiu la o casă din Bălănești
» Gorj: Afaceristul din Glogova, pus sub control judiciar pentru o cauțiune de 100.000 de lei

Olt

» Scutece pentru nou-născuții din Slatina
» Olt: Tânără accidentată grav pe o trecere de pietoni din Slatina
» Olt: Jandarm trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă
» Olt: Primăria Slatina a lansat un site cu ocazia împlinirii a 650 de ani de la atestarea documentară a oraşului

Sport

» Baschetbaliștii craioveni încep să-și revină
» Voleibaliștii lui Pascu joacă pe terenul dinamoviștilor
» Burcea: Vom face tot ce ne stă în putință să învingem Randersul
» Axinia crede că Juncu va reuși în Bănie
» „Câinii“ ne urmăresc și în Cupă
» Fotbal / Deian Boldor s-a transferat la Verona

Educatie

» Cum s-ar putea schimba programul liceenilor

Magazin

» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Minitarte cu ciuperci
» Horoscopul de weekend
» Beneficiile sporturilor de iarnă

Top