8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieBacalaureatul de toamnă se va susține în trei licee din Craiova

Bacalaureatul de toamnă se va susține în trei licee din Craiova

Liceul „Matei Basarab“ din Craiova este unul din cele trei centre de examen pentru bacalaureatul de toamnă din Dolj
Liceul „Matei Basarab“ din Craiova este unul din cele trei centre de examen pentru bacalaureatul de toamnă din Dolj

Înscrierile pentru cea de a doua sesiune a examenului național de bacalaureat s-au terminat. În Dolj și-au exprimat opțiunea pentru a susține acest examen 1.170 de candidați, fiind mai puțini decât cei care nu au promovat sesiunea din vară. Evaluările vor începe luni, 21 august, cu probele scrise, pentru care au fost organizate doar trei centre de examen la care au fost repartizați elevii din tot județul.
În sesiunea de toamnă a examenului național de bacalaureat se pot înscrie atât candidații care nu au promovat în prima etapă sau în sesiunile anterioare, cât și cei care și-au încheiat situația școlară în luna iulie. Cu toate acestea, în Dolj, numărul înscrișilor pentru această sesiune este mai mic decât al celor care nu au promovat. Concret, dacă după contestații erau 1.208 candidați nepromovați, la cea de a doua sesiune s-au mai înscris 1.170 de candidați. Sesiunea va începe pentru prima dată cu probele scrise, la care numărul candidaților va fi și mai mic. „La proba scrisă de limba și literatura română în județul Dolj s-au înscris 580 de candidați, la proba obligatorie a profilului s-au înscris 749 de candidați, dintre care cei mai mulți, respectiv 620 de candidați, susțin examen la matematică. La ultima probă scrisă, cea din aria profilului, sunt înscriși 707 candidați, din care 381 au optat pentru a fi evaluați la biologie“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Probele scrise se vor derula pe 21, 23 și 24 august. În Dolj, pentru aceste probe au fost organizate doar trei centre de examen, respectiv Liceul „Matei Basarab“, Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu“ și Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, în intervalul orar 9.00 – 12.00. La aceste centre de examen au fost repartizați absolvenții de la toate liceele din Craiova și din județ. Cei mai mulți elevi la cea de a doua sesiune a bacalaureatului provin de la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova – 116, urmat de Liceul „Traian Vuia“ cu 92. În această sesiune s-au înscris și elevi de la liceele la care în prima sesiune nu a fost nici un promovat. De la Liceul „Ing. Aurelian Ionete“ vor fi cinci candidați, de la Liceul Tehnologic Special „Bethoveen“ vor fi 3 candidați, iar de la Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ s-a înscris un candidat. Probele de evaluare a competențelor de comunicare, dar și competențele digitale se vor derula în perioada 25 – 31 august. Primele rezultate ale sesiunii se vor afișa pe 1 septembrie.

Profesorii evaluatori plătiți cu 7,6 lei per lucrare

În ceea ce privește comisiile de examen, prima extragere va avea loc duminică, 20 august, în amfiteatrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Se vor stabili atunci vicepreședinții, membrii și persoanele de contact, precum și profesorii evaluatori la limba română. Cadrele didactice care participă la examen sunt plătite diferențiat, conform normelor stabilite de Ministerul Educației Naționale pentru acest an. În centrele de examen, un președinte de comisie primește 771 de lei dacă are până la 450 de candidați și 821 de lei dacă sunt peste 450 de candidați. Vicepreședintele, secretarul și membri de comisie primesc câte 529 de lei. Cadrele didactice care asistă în sală la derularea examenului sunt plătite cu 46 de lei pe zi. În centrele zonale de evaluare sunt alte norme de încadrare. Un președinte al unui centru de evaluare cu până la 1.000 de candidați primește 1.172 de lei, iar la centrele mai mari 1.214 lei. Pentru ceilalți membri nu se ia în calcul numărul candidaților. În acest sens, vicepreședintele primește 669 de lei pe sesiune, secretarul și informaticianul 578 de lei, un membru al comisiei este plătit cu 529 de lei pe sesiune. Cel mai puțin sunt normați profesorii evaluatori care corectează lucrările, care primesc 7,6 lei pe lucrare corectată. Pentru profesorii evaluatori de la probele de competențe, sumele scad și mai mult. Astfel, cei care evaluează candidații la proba de comunicare în limba română și la proba de competențe digitale primesc 3,9 lei pentru fiecare candidat evaluat, iar cei care evaluează competențele de comunicare într-o limbă străină primesc 6 lei pentru fiecare elev evaluat. La contestații este tarif fix de 3 lei pentru fiecare lucrare recorectată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS