19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAbsolvenții de liceu susțin bacalaureatul la limba română

Absolvenții de liceu susțin bacalaureatul la limba română

Absolvenții de liceu susțin astăzi examen scris la limba și literatura română (Foto: Claudiu Tudor)
Absolvenții de liceu susțin astăzi examen scris la limba și literatura română (Foto: Claudiu Tudor)

Prima sesiune a examenului național de bacalaureat continuă cu probele scrise. Azi are loc proba scrisă la limba și literatura română. În Dolj, sunt așteptați în sălile de examen 3.989 de candidați.

Emoții mari azi pentru absolvenții de liceu. Încep probele scrise ale sesiunii de bacalaureat. „În județul Dolj, pentru această sesiune avem înscriși 4.350 de absolvenți de liceu, dintre doar 3.989 sunt așteptați să susțină prima probă scrisă a bacalaureatului, restul având acest examen echivalat din anii anteriori. Examenul începe la ora 9.00, iar candidații vor intra în săli cu cel puțin o jumătate de oră, adică între 8.00 și 8.30. Examenul va avea o durată de trei ore“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună.
Pe parcursul examenului trebuie să se asigure ventilația corespunzătoare a sălilor, în funcție de posibilitățile și dotările spațiilor respective. O altă obligație este să se asigure apa potabilă pentru candidați, dar și pentru membrii comisiilor. De asemenea, pe parcursul desfășurării probei, în centrele de examen trebuie să fie asistență medicală.

14 centre de examen în Dolj

În Dolj, probele scrise de anul acesta se desfășoară în 14 centre în loc de 15, din cauza faptului că a scăzut numărul candidaților. Zece din centrele de examen sunt în Craiova, la Colegiul „Ștefan Odobleja“, la Colegiul Național „Carol I“, Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Național „Elena Cuza“, Colegiul Național „Nicolae Titulescu“, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul „Matei Basarab“ și Liceul „Traian Vuia“. În județ, centre de examen pentru probele scrise ale bacalaureatului sunt doar la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filișanu“ din Filiași, la Liceul Tehnologic „Petre Baniță“ din Călărași – unde sunt arondați și elevii din Dăbuleni, Amărăștii de Jos și Bechet, la Liceul Teoretic Independența Calafat – la care sunt așteptați și candidații de la Poiana Mare și Cetate, și la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băilești, unde se vor prezenta și candidații din Segarcea. „Centrele cu cei mai mulți candidați la proba scrisă la limba și literatura română sunt Liceul ”Traian Vuia” din Craiova, unde sunt așteptate 378 de persoane, Colegiul Național ”Frații Buzești”, cu 378 de candidați, și Colegiul Tehnic Energetic, cu 352 de candidați“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună.
Pe parcursul examenului, eventualele fapte de corupție pot fi semnalate telefonic la 0800.801.100 sau http://www.educatiepentruviitor.edu.ro. Conform calendarului național pentru examenul de bacalaureat, pe 27 iunie va avea loc proba scrisă la limba maternă, pe 28 iunie va fi proba obligatorie a profilului pentru care candidații au două opțiuni matematică sau istorie, iar pe 30 iunie se va desfășura proba la alegere a profilului și a specializării. Primele rezultate se vor afișa pe 5 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS