10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieOlimpici la Colegiul „Frații Buzești“ din Craiova: „Performanța ne dă speranța succesului pentru viitor“

Olimpici la Colegiul „Frații Buzești“ din Craiova: „Performanța ne dă speranța succesului pentru viitor“

De la stânga la dreapta, Florian Călina, calificat la trei olimpiade naționale, Răzvan Drăghici - olimpic la matematică și la Concursul internațional de Robotică, și Ștefania Joița, calificată la Concursul Internațional de Robotică din SUA (Foto: Claudiu Tudor)
De la stânga la dreapta, Florian Călina, calificat la trei olimpiade naționale, Răzvan Drăghici – olimpic la matematică și la Concursul internațional de Robotică, și Ștefania Joița, calificată la Concursul Internațional de Robotică din SUA (Foto: Claudiu Tudor)

Olimpiadele școlare înseamnă nenumărate zile de muncă asiduă și nopți nedormite din cauza unei probleme nerezolvate sau a emoției examenului. Performanța nu înseamnă doar muncă în anul în curs, ci o acumulare de cunoștințe care se construiește în timp, cu sacrificii mari și din partea elevilor și a profesorilor. Așa descrie profesorul Carmen Ștefănescu, managerul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, reușita de anul acesta contorizată în 309 premii și mențiuni la etapele județene și 104 calificări pentru fazele naționale. Fiecare olimpic are propria poveste despre începutul performanței, care a apărut din clasele primare, din gimnaziu sau chiar din liceu. Cu toții au însă același obiectiv: asigurarea succesului pentru viitor. GdS vă prezintă trei liceeni care anul acesta au reușit să doboare performanțele anterioare. 

Florian Călina este elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ și se numără printre cei 104 olimpici calificați la etapele naționale. Acest an școlar i-a adus cea mai mare bucurie, reușita de a se califica la trei olimpiade naționale. „Voi participa la olimpiadele naționale de chimie, științele pământului și lingvistică. Și în clasa a VIII-a am fost la două olimpiade naționale, la lingvistică și chimie. Acesta este primul an în care particip la trei olimpiade. Sunt foarte fericit și sper să reprezint județul foarte bine“, a spus adolescentul. Pentru Florian, drumul olimpiadelor școlare s-a deschis în primul an de gimnaziu, atunci când a și devenit elev al Colegiului „Frații Buzești“. „Am început cu matematica, pentru că mama mea este profesor de matematică și a reprezentat o bază foarte bună, m-a ajutat ca în clasa a VII-a să mă calific la prima mea olimpiadă națională de chimie“, a explicat Florian. Are și câteva premii strânse până acum. „Fiecare premiu a reprezentat ceva special pentru mine. În clasa a VI-a am obținut premiul III la Concursul Plus-Minus Poezie, în clasa a VII-a am luat premiul I la Concursul Național «Raluca Rîpan», în clasa a VIII-a premiul I la chimie și la lingvistică, în clasa a IX-a premiul I la chimie și în clasa a X-a premiul I la chimie și la lingvistică“, le-a trecut în revistă elevul. Motivația pentru a participa la olimpiadele școlare este însă alta. „Întotdeauna îmi doresc să știu mai mult și să reușesc să îmi demonstrez că pot mai mult, iar volumul de informații să fie din ce în ce mai mare și să mă ajute pe viitor, pentru că eu vreau să urmez medicina. Chimia și științele pământului – biologia, fizica – mă vor ajuta foarte mult în carieră“, consideră Florian. Liceanul își dorește să devină medic cardiolog. „Deși părinții mei nu lucrează în domeniu, mama fiind cadru didactic, iar tata inginer, întotdeauna m-au susținut. Inițial mi-am dorit să fiu medic pediatru, pentru că mi se părea fascinant să am grijă de copii, apoi veterinar, iar acum cardiolog. Am ales acest domeniu pentru că am descoperit că în urma oricărei boli inima se oprește din bătut, ea este motorul, și am zis că pentru a trata întregul corp, atunci inima trebuie să fie sănătoasă, în primul rând“, își motivează Florian alegerea.

„Cel mai puternic competitor al meu sunt chiar eu“

Pentru a-și atinge obiectivele, Florian Călina lucrează zilnic câte patru ore, dar are timp și pentru a se bucura de activitățile specifice vârstei, ieșiri cu prietenii și chiar să se joace. Are și un hobby. „Pentru relaxare, pictez. Am avut cinci expoziții personale. Îmi place să pictez diverse lucruri. Am început cu naturi statice, am făcut și portrete și acum lucrez la abstractizarea în artă. Și în această perioadă pictura reprezintă principalul mod de a mă relaxa. Am un atelier unde lucrez, dar cel mai mult îmi place să pictez afară. Am o curte mare, cu pomi înfloriți și cu multe flori. Este un loc care mă inspiră“, a povestit Florian. Competițiile școlare se apropie cu pași repezi. Olimpiada Națională de Chimie va avea loc la Târgoviște în perioada 19-24 aprilie, Olimpiada Națională de Științele Pământului se va desfășura la Vaslui între 27 și 30 aprilie, iar Olimpiada de Lingvistică se va ține la București în perioada 12-14 mai. Emoțiile sunt mari pentru licean, dar nu pentru că sunt mulți competitori, ci pentru că trebuie să-și demonstreze că este bine pregătit. „Consider că cel mai puternic competitor al meu sunt chiar eu, trebuie să îmi depășesc performanțele anterioare pentru a arăta că am învățat ceva. Nu consider că mă voi duce să îi înving pe ceilalți, ci pentru a-mi demonstra mie că în fiecare an sunt mai bine pregătit“, a declarat Florian.

Medaliat cu aur la matematică

Răzvan Drăghici este un alt elev de succes al Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. Anul acesta a obținut locul I la Olimpiada Județeană de Matematică, dar nu este prima lui reușită. „Este a cincea calificare la olimpiada națională de matematică. Am început să particip la concursurile de matematică chiar din clasa I. Părinții au fost cei care mi-au deschis calea către matematică, mie mi-a plăcut și am început să lucrez mai mult și să fac performanță. Cel mai bun premiu al meu a fost o medalie de aur, obținută anul trecut la națională, și, în afară de aceasta, mai am două medalii de bronz, tot la națională. Prin aceste reușite, practic, sunt obligat să egalez performanțele de până acum. De aceea, consider că este o presiune pe mine, dar sper să fiu la fel de bun ca anul trecut“, a spus Răzvan. El se pregătește intens. „Pentru concurs lucrez foarte mult. De fapt, asta este cheia succesului, să lucrez, să fiu dedicat și să îmi placă ceea ce fac“, a spus olimpicul. Răzvan are un mod propriu de relaxare. „Când consider că nu mai pot să lucrez la matematică, urc pe bicicletă și plec. Îmi place foarte mult să merg cu bicicleta deoarece mă simt liber și simt că dețin controlul asupra a ceea ce fac“, a explicat Răzvan. Olimpiada Județeană de Matematică va avea loc pe 19 aprilie la Timișoara și pe 23 aprilie el se va întoarce la Craiova pentru a pleca spre altă competiție, Concursul Internațional de Robotică, ce se va desfășura în Statele Unite ale Americii. Toate aceste sacrificii au un scop. „Consider că aceste rezultate la olimpiadele școlare îmi vor facilita intrarea la o facultate mai bună, care să îmi dea apoi posibilitatea să găsesc mai ușor un loc de muncă. Vreau să plec din România, nu vreau să rămân aici, aș vrea ori în America, ori în Germania. Voi alege o facultate care are profilul computer science, pentru că și informatica îmi place foarte mult“, a spus elevul.

„Olimpicii nu trebuie să uite să se bucure de experiențele lor“

Sunt și liceeni care anul acesta vor participa la o singură competiție școlară. Ștefania Joița este elevă în clasa a XI-a și va reprezenta România, alături de ceilalți 12 colegi ai ei, la Concursul Internațional de Robotică din Statele Unite ale Americii. Calificarea la acest concurs este pentru ea o nouă experiență. „Concursul va avea loc între 26 și 28 aprilie. Vom fi 13 elevi din Craiova și încă două echipaje, unul din Suceava și altul din București. Acest concurs a însemnat o nouă oportunitate, am învățat lucruri noi. Eu m-am ocupat de partea de marketing a echipajului. Colegii mei au învățat să facă programare“, a explicat Ștefania. Eleva spune că atât profilul, cât și competiția au ajutat-o să își descopere aptitudinile. „Inițial mi-am dorit să devin medic, dar acest profil de matematică-informatică mi-a demonstrat că mă pricep mai bine la matematică. Îmi place și informatica și voi alege să le studiez și pe viitor“, a spus eleva.
Calificarea la Concursul Internațional de Robotică este considerată și de conducerea școlii o mare reușită, la fel și calificările de la etapele naționale. „Sper ca elevii noștri să dea dovadă de aceeași determinare, de aceeași seriozitate, dar, în același timp, să nu uite să se bucure de experiențele pe care le trăiesc, pentru că noi nu vrem ca ei să devină roboți. O olimpiadă națională înseamnă contactul cu copii din toată țara, o întâlnire a elitelor, și îmi doresc ca fiecare dintre ei să se bucure de această experiență și să vină îmbogățit cu performanță, dar și sufletește“, a spus managerul Carmen Ștefănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS