18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCum se va face admiterea la învățământul dual

Cum se va face admiterea la învățământul dual

În Dolj, sunt trei unități școlare care vor avea clase de învățământ dual
În Dolj, sunt trei unități școlare care vor avea clase de învățământ dual

Absolvenții de gimnaziu care vor să învețe o meserie au din acest an ca opțiune și învățământul dual, în cadrul căruia calificările sunt propuse de agenții economici. De altfel, potrivit metodologiei de admitere în acest învățământ, agenții economici sunt și cei care vor stabili criteriile de admitere. Aceștia pot cere probe suplimentare care să verifice cunoștințele dobândite de elevi în gimnaziu sau să testeze abilitățile candidaților. La unitățile școlare la care se impun probe de concurs, media de admitere se va calcula diferit.

La începutul anului s-a anunțat că în județul Dolj va fi învățământ dual în două unități liceale. În cele din urmă, vor fi trei licee care vor avea această nouă formă de învățământ profesional, în care agenții economici se implică în concursul de admitere, în programa elevilor și asigură practica. „Propunerile angajatorilor se centralizează la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic din cadrul Ministerului Educației Naționale. Propunerile cu calificările se pot trimite până pe 20 aprilie“, a precizat Simona Ciulu, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic. Din datele care există în acest moment, pentru anul școlar următor, în Dolj sunt cinci operatori economici ce au propus învățământ dual în trei unități școlare: Colegiul „Ștefan Odobleja“, Liceul „Matei Basarab“ și Liceul Tehnologic Auto. Unitățile școlare respective deja au început demersurile pentru stabilirea comisiilor și criteriilor de admitere. „În comisia de concurs sunt implicați și operatorii economici, care stabilesc și structura subiectelor. Selecția elevilor începe odată cu cea pentru învățământul profesional tradițional. Înscrierea elevilor se face în perioada 12-16 iunie, la secretariatele unităților școlare care au învățământ dual, iar prima etapă de admitere este în perioada 26-30 iunie“, a mai precizat inspectorul școlar Simona Ciulu.

Două variante de selectare a candidaților

Potrivit metodologiei de admitere în învățământul profesional dual, la unitățile școlare la care se impune testarea candidaților, probele de admitere organizate pot viza cunoştinţe din programele şcolare din învăţământul gimnazial sau motivaţia elevilor, testarea unor abilităţi sau aptitudini. Admiterea se poate face însă și fără probe suplimentare. În funcție de modalitatea aleasă de unitatea școlară, se stabilește și cum se calculează media de admitere. Astfel, la unitățile la care nu se susțin probe suplimentare, media de admitere va reprezenta media ponderată între rezultatul evaluării naționale, care va reprezenta 80%, și mediile din gimnaziu, care vor reprezenta 20%. În cazul în care se organizează evaluarea elevilor, media de admitere este formată din media de la evaluarea națională și mediile din liceu, care reprezintă 70%, și notele probelor suplimentare, care vor reprezenta 30%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS