Acasă Educatie Profesorii restructurați se salvează cu activitatea extrașcolară

Profesorii restructurați se salvează cu activitatea extrașcolară

-

Unitățile de învăță-mânt din Craiova solicită profesorilor restructurați să aibă între 60 și 100 de puncte la fișele de evaluare dacă vor să ocupe o altă catedră. Evaluarea se face pe baza unei fișe standard, care pune accent pe activitățile extracurriculare. Din activitatea la clasă se ia în calcul doar participarea elevilor la concursuri și olimpiade școlare, activitate pentru care se acordă unu, maximum două puncte.
Cele mai mari punctaje la evaluarea pe bază de fișă standard au fost obținute anul acesta de profesorii de limba și literatura română și cei de engleză, dar și de învățători și educatoare. În fișele de evaluare se pune accent pe nivelul de studii absolvit, cursurile de formare urmate, notele la examenele de grad, calificativele și apoi participarea în diverse comisii, realizarea de articole și cărți, fiind punctate și lucrările înregistrate cu ISBN și nepublicate. Pentru două lucrări se acordă zece puncte chiar dacă nu au fost publicate, pentru cele tipărite se mai acordă zece puncte. La acestea se adaugă patru puncte pentru articole în reviste de specialitate și alte patru puncte pentru realizarea de auxiliare care sunt avizate la nivel județean. Alte șase puncte se pot obține prin cursurile urmate în cadrul Casei Corpului Didactic. Și punctajul crește cu participări la colocvii, mese rotunde. Se ia în calcul inclusiv dacă respectivul cadru didactic este lider de sindicat sau dacă face parte din Consiliul de Administrație. Activitatea didactică propriu-zisă se contorizează doar prin participarea copiilor la concursuri și olimpiade școlare și pentru rezultatele respective se acordă între unu și două puncte. „De obicei, în învățământul preșcolar și primar, cadrele didactice care au absolvit cursurile liceelor pedagogice organizează, dar și participă la multe activități și se implică în tot ceea ce înseamnă publicații și articole de specialitate“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Cei care nu au astfel de activități extracurriculare au între 26 și 36 de puncte, obținute în special pe baza nivelului de studii absolvit și a notelor la examenele de grad, și în această categorie se înscriu anul acesta profesorii de matematică, informatică, discipline tehnice. În 2017, oferta de posturi vacante este mult mai mare decât anul trecut. Cu toate acestea, mai sunt încă discipline la care nu sunt suficiente posturi vacante pentru a soluționa profesorii restructurați, una dintre acestea fiind la limba și literatura română, disciplină la care sunt cinci posturi vacante și șapte restructurați. Nici la istorie nu sunt posturi întregi, sunt doar fracțiuni de normă, un profesor restructurat fiind în situația de a-și forma o normă didactică în cel puțin două unități școlare. Cea mai mare ofertă de posturi vacante este la educatoare și învățători, fiind peste 50 de norme didactice vacante pentru fiecare specializare.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
A absolvit Facultatea de Istorie Filosofie şi Geografie din Universitatea din Craiova, specializarea Istorie/Spaniolă şi lucrează în presa scrisă din 2008.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.