8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevi sancționați și în ultima zi de simulare a examenelor naționale

Elevi sancționați și în ultima zi de simulare a examenelor naționale

 În ultima zi de simulare a examenului național de bacalaureat, prezența elevilor din Dolj a scăzut la 66,8% (Foto: Carmen Rusan)
În ultima zi de simulare a examenului național de bacalaureat, prezența elevilor din Dolj a scăzut la 66,8% (Foto: Carmen Rusan)

Ieri a fost ultima zi de simulare a examenului național de bacalaureat. Elevii de clasa a XII-a au susținut proba la alegere din aria curriculară a profilului. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, a fost ziua cu cea mai slabă prezență și cu cei mai mulți eliminați. Șapte elevi au fost excluși din evaluare pentru că au intrat cu telefoanele mobile în clase. În cele trei zile de examen, numai în Dolj au fost eliminați 19 elevi de la mai multe unități școlare.

Vineri, în Dolj, din cei 5.013 elevi înscriși la clasa a XII-a, s-au prezentat doar 3.349 pentru a-și evalua nivelul de pregătire pentru proba la alegere din aria curriculară. A fost cea mai slabă prezență din cele trei zile de evaluare. „S-au prezentat 66,8% din elevii de clasa a XII-a. Cei mai mulți au susținut proba la alegere la biologie – 1.333 de elevi, geografie – 997, logică și organizare – 649 și informatică -147. Cei mai puțini au fost la chimie – 42 de elevi, psihologie – 33, Sociologie – 24, economie – 20. La filosofie am avut un singur elev“, a spus inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Și în ultima zi au fost elevi eliminați din examen. „A fost un record de eliminări. Șapte elevi de clasa a XII-a au părăsit sălile de examen pentru că au avut asupra lor telefoanele mobile, care au început să sune. Patru din cei eliminați sunt de la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova, doi sunt de la Liceul „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni și unul de la Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești”, a mai precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu. La cei șapte elevi eliminați în ultima zi se adaugă cei 12 eliminați la probele anterioare, dintre care unul a fost de la gimnaziu.

În Olt, absenți cu miile și patru eliminați la ultimele două probe ale simulării

În ultimele două zile în care elevii claselor a VIII-a, a XI-a și a XII-a au susținut probele simulării examenelor de evaluare națională și bacalaureat s-au înregistrat, în total, peste 3.300 de absenți în județul Olt. Dacă în rândul celor care în această vară încheie cursurile gimnaziale s-a înregistrat o rată a absenteismului de 10%, la clasa a XII-a s-a depășit 27%, în timp ce la clasa a XI-a a fost de 25%.
Joi, la proba obligatorie a profilului pentru liceeni, respectiv proba de matematică pentru elevii de gimnaziu, s-au înregistrat și trei elevi eliminați, toți de la liceu, de la Colegul Tehnic „Matei Basarab“ din Caracal, Colegiul Agricol „D. Petrescu“ din Caracal și Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ din Slatina, în timp ce vineri, la ultima probă, a încercat să copieze, inspirându-se de pe telefon, un alt elev de la colegiul economic slătinean.
Dacă la examen tentativa de copiere și eliminarea îl pun pe făptaș în imposibilitatea de a mai susține probele timp de trei sesiuni, elevii care calcă strâmb la simulare nu primesc nicio pedeapsă. Nici notele, conform regulamentului după care se susține simularea, nu vor fi trecute în catalog decât la solicitarea elevilor. Rezultatele vor fi afișate pe 31 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS