10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCe specializări au directorii de școli din Dolj

Ce specializări au directorii de școli din Dolj

Managerii unităților de învățământ au ca specializări de bază învățători, profesori de matematică, profesori de educație fizică și sport sau educatoare.
Managerii unităților de învățământ au ca specializări de bază învățători, profesori de matematică, profesori de educație fizică și sport sau educatoare.

100 dintre cei 266 de directori și directori adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar existente în județul Dolj sunt învățători, profesori de matematică, profesori de educație fizică și sport sau educatoare. 

În județul Dolj sunt 194 de funcții de director și 72 de director adjunct. O statistică privind specializările de bază arată că cei mai mulți manageri provin din rândul cadrelor didactice care predau la învățământul preșcolar, primar sau sunt profesori de matematică și educație fizică și sport. „Sunt 91 de specializări pe care le au cei care ocupă funcții de manager. Pe primul loc la ocuparea funcțiilor de director sunt profesorii pentru învățământ primar, adică învățătorii fiind 32 de cadre didactice care au preluat un nou mandat de manager, pe locul al doilea sunt profesorii de matematică – 30 de directori cu această specializare. Urmează profesorii de educație fizică și sport din rândul cărora avem 27 de directori și educatoarele, fiind 21 de manageri din rândul lor“, a precizat inspectorul școlar de management, Alexandru Dragnea. Printre unitățile cu directori din rândul profesorilor de matematică se numără Centrul de Excelență, Colegiul „Ștefan Odobleja“, Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“, Școala gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova sau Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești. Profesor de științe exacte este și managerul Colegiului Național „Elena Cuza“, Liviu Cotfasă, acesta având catedra de fizică. La Colegiul Național „Frații Buzești“, managementul este asigurat de un profesor de limba și literatura română.
De asemenea, sunt și 12 profesori de religie care au ocupat funcții de manager, și nu numai la liceele de profil. La Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, directorul are o astfel de specializare. La această unitate școlară unul dintre directorii adjuncți este la bază profesor de științe economice, fiind singurul cadru didactic cu această specializare care a reușit să ocupe o funcție de conducere. Printre directori au reprezentativitate și profesorii de fizică, chimie, biologie, din fiecare categorie fiind trei-patru cadre didactice.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS