14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎnvățământ profesional dual în două licee din Craiova

Învățământ profesional dual în două licee din Craiova

Simona Ciulu, inspector școlar pentru învățământul tehnic și profesional (Foto: captură video)
Simona Ciulu, inspector școlar pentru învățământul tehnic și profesional (Foto: captură video)

Absolvenții de gimnaziu care vor să învețe o meserie având practica asigurată la operatorii economici pot opta pentru învățământul tehnic dual, o nouă formă de școlarizare aprobată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice reglementată prin Ordonanța de Urgență nr. 81/2016. Acest tip de școlarizare va exista și în județul Dolj, pentru început la două unități liceale.

Învățământul profesional dual va oferi absolvenților de gimnaziu specializări propuse de agenții economici, care vor fi incluse în oferta educațională pentru admiterea în anul școlar următor. Acestea vor putea fi accesate și de tinerii absolvenți ai învățământului obligatoriu, care au întrerupt studiile și care nu au împlinit 26 de ani, școlarizarea fiind asigurată gratuit.
„Învățământul tehnic dual este reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 81/2016, și a apărut ca o necesitate în urma consultărilor la nivel național între foarte multe instituții, ministere, camere de comerț, companii, unități școlare. Acest tip de învățământ presupune asumarea de către operatorii economici a unor responsabilități și costuri pentru pregătirea practică a elevilor. Agenții economici se vor implica direct și în procesul educațional, prin participarea la consiliile de administrație ale unităților partenere, prin flexibilizarea programelor de formare profesională, adaptarea curriculumului la nevoile pieței muncii. Acest tip de învățământ se va regăsi în luna ianuarie în planul de școlarizare al unităților școlare, plan ce va fi trimis spre aprobare la Ministerul Educației“, a precizat Simona Ciulu, inspector școlar învățământ tehnic și profesional din cadrul ISJ Dolj.

Practica se va face pe grupe de maximum 15 elevi

Pentru început, în Dolj, acest tip de învățământ dual va exista în două unități liceale. „În urma consultărilor s-au identificat solicitările operatorilor economici și în județul Dolj. Învățământul profesional dual va fi la Colegiul «Ștefan Odobleja» și la Liceul Tehnologic Auto din Craiova. Specializările vor fi pentru domeniul mecanică“, a mai spus inspectorul școlar Simona Ciulu. Absolvenții acestei forme de învățământ vor dobândi cunoștințe, deprinderi și competențe care le vor permite ocuparea unui loc de muncă pentru calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5 conform Cadrului național al ca­lificărilor. „Învățământul du­al este pentru nivelul 3 în­vă­­țământ profesional, nivelul 4 învățământ tehnic și nivelul 5, învățământ postliceal. Pregătirea profesională se realizează la operatorii economici parteneri ai instituțiilor de învățământ, pe baza unor contracte individuale de pregătire practică. Ei se obligă să asigure cadrul necesar și tutori de practică pentru acești elevi. Operatorii economici pot beneficia de facilități la plata taxelor și contribuțiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale“, a mai explicat reprezentantul ISJ Dolj. Pentru realizarea claselor, efectivul de elevi trebuie să fie în medie de 25 de elevi, dar nu mai puțin de 20 și nu mai mult de 30. Instruirea practică și de specialitate se va desfășura pe grupe de minimum 10 și maximum 15 elevi. O altă noutate este că o clasă poate fi constituită din maximum trei grupe cu calificări diferite, în prezent la învățământul tehnic fiind maxim două calificări diferite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS