10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePremii pentru elevii de zece

Premii pentru elevii de zece

Cei cinci elevi din județul Dolj care au promovat examenele naționale şi bacul cu media zece au fost premiați ieri (Foto: Carmen Rusan)
Cei cinci elevi din județul Dolj care au promovat examenele naționale şi bacul cu media zece au fost premiați ieri (Foto: Carmen Rusan)

Absolvenții de gimnaziu și liceu din județul Dolj care au promovat evaluarea națională și bacalaureatul din vara acestui an cu media zece au fost premiați ieri pentru performanță. Premiile în valoare de 1.000 și respectiv 3.000 de lei au fost acordate de Ministerul Educației Naționale.
Rezultatele de la evaluarea națională din acest an au fost în scădere față de anul școlar anterior cu 3%, puțin peste 69% dintre elevii care au susținut acest examen au reușit să obțină medii peste cinci. Au fost însă și elevi care au demonstrat că examenul putea fi promovat cu media zece. Performanța a fost obținută de Alin Gabriel Diță, absolvent al Școlii gimnaziale „Alexandru Macedonski“, Alexa Carola Mîlcomete, absolventă a Școlii gimnaziale „Mircea Eliade“, Ermina Petra Popa de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova și de Elena Iulia Turcoman de la Școala gimnazială Filiași. Elevii doljeni au fost recompensați pentru aceste medii de Ministerul Educației Naționale cu premii în valoare de 1.000 de lei. Totodată, premiul de 3.000 de lei a fost acordat Iustinei Georgiana Mateescu, absolventă a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, care a promovat bacalaureatul cu media zece. Premiile au fost înmânate ieri elevilor de inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu, în cadrul ședinței cu directorii de școli.
Recompensa a fost apreciată de elevi ca fiind o recunoaștere a muncii lor. „Această premiere a fost o dovadă că munca noastră este răsplătită și demonstrează totodată că lucrurile bine făcute vor fi recunoscute în timp. Rezultatul obținut la evaluarea națională m-a ajutat să îmi demonstrez că pot face performanță“, a spus Elena Iulia Turcoman, absolventă a Școlii gimnaziale din Filiași. În prezent, adolescenta este elevă a Colegiului Național „Carol I“ și încearcă să se adapteze la cerințele specifice perioadei liceului. „Sunt în perioada de adaptare, pentru că este ceva nou. Acum facem mai multe laboratoare și programul este un pic altfel. Nu eram obișnuită să învăț după-amiază. Acestea sunt lucrurile de început. O să fie însă multe provocări în cei patru ani. Pentru mine, cea mai mare provocare vor fi concursurile școlare, pentru că îmi doresc să particip la cât mai multe“, a spus eleva.
Absolvenții de gimnaziu care au promovat examenul național cu media zece au optat pentru Colegiul Național „Carol I“ și Colegiul Național „Frații Buzești“. Alin Ghiță spune că prin rezultatul de la evaluarea națională a reușit să fie printre cei mai buni elevi din județul Dolj. „Am mai obținut recompense la concursurile la care am participat, nu și la un examenul național. Rezultatul mi-a demonstrat că pot fi printre cei mai buni. Am reușit să devin elev al Colegiului Național «Frații Buzești» din Craiova, unde am început cursurile, care se desfășoară normal, se predă materia la clasă. Mă bucur intens de această perioadă. Am reușit însă să îmi fac un grup de prieteni din timpul vacanței. Mi-am cunoscut colegii de clasă imediat ce s-au afișat rezultatele admiterii la liceu“, a spus Alin Diță.
Pentru absolventa Colegiului Național „Frații Bu­zești“, care a promovat bacalaureatul cu media zece, sunt ultimele zile de vacanță. „Premierea elevilor cu cele mai bune rezultate a fost un eveniment frumos, o încununare a muncii mele din cei patru ani de liceu. M-am simțit extraordinar să știu că sunt răsplătită pentru ceea ce fac. Acum mă pregătesc pentru a fi studentă la Cluj. Mai sunt câteva zile până voi începe cursurile. Deja am făcut acolo primele vizite și m-am acomodat cu orașul“, a spus Iustina Georgiana Mateescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS