17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcolile profesionale din Dolj au rămas cu 600 de locuri libere

Școlile profesionale din Dolj au rămas cu 600 de locuri libere

Absolvenții de clasa a VIII-a din Dolj mai au la dispoziție aproximativ 600 de locuri libere  la învățământul profesional
Absolvenții de clasa a VIII-a din Dolj mai au la dispoziție aproximativ 600 de locuri libere
la învățământul profesional

22 din cele 23 de unități școlare din județul Dolj care au și învățământ profesional au rămas cu peste 600 de locuri libere, care vor fi scoase din nou la concurs în perioada 16-17 august. Inspectorul școlar Simona Ciulu a precizat că există foarte multe specializări solicitate pe piața muncii.

Singura unitate școlară care și-a ocupat toate locurile alocate la învățământul profesional este Liceul „Horia Vintilă“ din Segarcea, la specializarea mecanic agricol, unde numărul candidaților a depășit numărul locurilor și a fost necesară organizarea unor probe de aptitudini pentru selectarea viitorilor elevi. Restul unităților de învățământ vor organiza o nouă etapă de admitere, având disponibile între 1 și 52 de locuri. Cea mai mică ofertă, câte un loc, este la specializările: operator de mașini cu comandă numerică, în cadrul Liceului Tehnologic Auto; mecanic auto, la Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași și la Liceul de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova; agricultor culturi de câmp, în cadrul Școlii Profesionale „Constantin Argetoianu“ din Argetoaia. Câte două locuri libere mai sunt la calificarea de bucătar, la Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova, și la calificarea tehnician de joasă exploatare din cadrul Colegiului Tehnic Energetic din municipiu.

Construcțiile, turismul, comerțul au fost mai puțin solicitate

La polul opus, cu multe locuri neocupate, sunt specializările din domeniile construcții, turism și alimentație publică. „Am avut solicitări de la agenții economici să pregătim specialiști în construcții și avem clase de zugrav, pietrar, vopsitor, tencuitor la Liceul «Dimitrie Filișanu» din Filiași. Locurile nu s-au ocupat. Una din profesiile foarte căutate și chiar bine remunerate este cea de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, și avem o astfel de calificare la Liceul «Matei Basarab» din Craiova. De asemenea, sunt solicitări pentru domeniile mecanic, electric, precum și pentru domeniul turismului“, a declarat inspectorul școlar Simona Ciulu. Cele mai multe locuri libere pentru calificările din domeniul turismului se găsesc la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară – 38 la calificarea de bucătar și șapte la calificarea de ospătar. Foarte puțini candidați înscriși au fost și la calificarea comerciant-vânzător, din cadrul Colegiului Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova, unde au fost înregistrați doar patru elevi, 52 de locuri rămânând libere. Pentru a fi admiși la școala profesională, candidații trebuie să fie absolvenți de învățământ gimnazial și să nu aibă 18 ani împliniți la începerea anului școlar. Învățământul profesional are o durată de trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS