10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieInspectorul general Lavinia Craioveanu: „Rezultatul la evaluare nu este mulțumitor“

Inspectorul general Lavinia Craioveanu: „Rezultatul la evaluare nu este mulțumitor“

Inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu a anunțat directorii unităților școlare că se vor lua măsuri în urma rezultatelor slabe la evaluarea națională
Inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu a anunțat directorii unităților școlare că se vor lua măsuri în urma rezultatelor slabe la evaluarea națională

La Inspectoratul Școlar Județean Dolj a avut loc ieri prima ședință cu directorii de unități școlare, în care au fost analizate rezultatele examenelor naționale. Inspectorul general Lavinia Craioveanu a anunțat managerii școlilor că rezultatul la evaluarea națională nu este mulțumitor și că se va aplica un prim plan de măsuri. Sunt vizate în special unitățile din mediul rural.

Procentul de promovabilitate la evaluarea națională în județul Dolj este de 69,03%. Din cei 4.383 de elevi prezenți, 1.300 de elevi nu au obținut note peste 5. La nivel național, după acest rezultat, Doljul se clasează pe locul 31. Inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu a precizat însă că în învățământul gimnazial trebuie luate măsuri imediat ce cadrele didactice se vor întoarce la școală. „Pentru Evaluarea Națională avem foarte mult de lucru. Vom analiza evoluția fiecărei școli față de anii anteriori. Nu este deloc mulțumitor rezultatul pe care l-am obținut, așa încât din prima lună a noului an școlar vom întreprinde niște măsuri foarte clare ca să ne atingem obiectivul, astfel încât să nu mai avem foarte mulți elevi care la finalul clasei a VIII-a nu pot să obțină minimum 5 la un examen de limba română sau de matematică. Sunt hibe evident mai mari în mediul rural. O să începem cu pregătire suplimentară și cu inspecții în ceea ce privește disciplinele de evaluare națională, adică la română și matematică, și din clase mult mai mici, chiar din clasele a V-a și a VI-a, pentru că nu cred că este suficient ca în clasa a VIII-a să intensificăm pregătirea și în celelalte să lăsăm lucrurile mai ușor“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. În prima etapă, conducerea ISJ Dolj a anunțat că nu se urmărește aplicarea unor sancțiuni. „Împreună cu directorii și profesorii vom face o analiză la nivelul școlii și apoi o să găsim soluții pentru a crește numărul mediilor de 5. Sancțiuni nu se prevăd deocamdată. Nu ne interesează neapărat să găsim vinovați, ne interesează să găsim soluții la problemele din sistem“, a mai spus inspectorul general.

La bacalaureat s-a menținut creșterea

În ceea ce privește bacalaureatul, conducerea ISJ Dolj spune că s-a menținut trendul crescător al procentului de promovabilitate, anul acesta 66,54% din absolvenții de liceu reușind să obțină medie peste 6. „În ceea ce privește examenul de bacalaureat, rezultatele sunt bune. Progresul este vizibil. În ultimii patru ani, am crescut continuu în ceea ce privește procentul de promovabilitate. Anul acesta, față de anul trecut, avem o creștere de patru procente, ceea ce este un lucru foarte bun. Se va merge în continuare pe intensificarea pregătirii elevilor. Vom simula, în continuare, examenul încă de la clasa a XI-a. Vom continua parteneriatul cu Universitatea din Craiova, așa încât elevii să poată beneficia de pregătire și la învățământul superior. Se va urmări creșterea procentului la fiecare unitate“, a precizat inspectorul școlar general. În ceea ce privește unitățile școlare cu procent de promovabilitate sub 20%, conducerea ISJ Dolj a anunțat monitorizarea orelor de pregătire suplimentară. Unitățile cu astfel de situație sunt Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Craiova – 11,54%, Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ Băilești – 14,29% și Liceul Tehnologic Auto Craiova – 16,67%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS