13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDoi eliminați la prima probă scrisă a bacalaureatului

Doi eliminați la prima probă scrisă a bacalaureatului

3.709 elevi din județul Dolj au susținut, ieri, prima probă scrisă a bacalaureatului, la limba  și literatura română (Foto: Traian Mitrache)
3.709 elevi din județul Dolj au susținut, ieri, prima probă scrisă a bacalaureatului, la limba
și literatura română (Foto: Traian Mitrache)

Absolvenții de liceu au susținut ieri prima probă scrisă a bacalaureatului, la limba și literatura română. În județul Dolj, în sălile de examen au fost 3.709 elevi. Doi dintre aceștia au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.
Prima probă scrisă a bacalaureatului nu a trecut fără tentative de fraudă. Deși cadrele didactice care au făcut parte din comisiile de supraveghere le-au explicat candidaților că nu au voie să aibă asupra lor telefoane mobile sau alte dispozitive ori materiale interzise de metodologie, au fost însă și elevi care au încălcat regulamentul. „Doi candidați au fost eliminați pentru fraudă. Unul dintre ei a avut telefonul mobil la el, care a sunat în timpul probei, iar al doilea a fost găsit cu căști în urechi, care probabil erau conectate la un dispozitiv. Candidații eliminați sunt de la centrul de examen de la Liceul «Mihai Viteazul» din Băilești și de la centrul de examen organizat la Liceul «Traian Vuia» din Craiova“, a declarat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Conform metodologiei de examen, cei doi eliminați nu vor mai avea dreptul să mai participe la celelalte probe scrise din această sesiune și vor pierde dreptul de a se înscrie la următoarele două sesiuni. Alți 183 de elevi au lipsit din sălile de examen. Totodată, peste 400 de candidați și-au echivalat proba. „Din cei 4.376 de candidați înscriși la bacalaureat, 484 sunt absolvenți de liceu din seriile anterioare, care au mai susținut acest examen și și-au echivalat proba“, a mai spus inspectorul școlar general.

Subiecte: romanul interbelic și romanul psihologic

Pentru probele scrise, în județul Dolj au fost organizate 15 centre de examen. De asemenea, ca și în anii anteriori, candidații care au susținut examenul scris la limba și literatura română au avut variante diferite de subiecte, în funcție de profil. Astfel, la real, la subiectul I, elevii au primit un text la prima vedere dintr-o piesă de teatru – „Madona“, referitor la care au avut mai multe cerințe. La subiectul al II-lea, absolvenții de clasa a XII-a au avut de realizat un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor, iar la ultima parte cerința a fost să realizeze un eseu cu tema viziunea despre lume și viaţă într-un roman interbelic. Odată ce au ieșit din săli, candidații au spus că subiectele nu au fost foarte grele. „Au fost abordabile subiectele, adică dacă te pregăteai chiar puteai să le rezolvi. Nu mi s-a părut nimic foarte dificil. Poate subiectul al III-lea putea să pună probleme la anumiți elevi. Am avut de făcut un eseu despre viziunea despre lume într-un roman interbelic și am ales «Enigma Otiliei», studiată în clasa a X-a“, a declarat Oana Groza, de la centrul de examen organizat la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. La profilul uman, la prima parte, candidații au au avut un fragment din „Citadela sfărâmată“ de Horia Lovinescu, la subiectul II cerința a fost să realizeze un text argumentativ despre rolul lecturii, în timp ce la subiectul al III-lea li s-au cerut particularități de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat. O parte din candidați au spus că a fost mult de lucru. „Primele două subiecte nu au fost foarte dificile. A fost mult de lucru. La partea a doua, de exemplu, am avut de făcut un text despre rolul lecturii în dezvoltarea personală și de aici m-am grăbit. La partea a III-a nu știu dacă am scris totul. Nu știu dacă am caracterizat destul de bine personajul din romanul psihologic «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război»“, a spus Alexandru Neațu, candidat la centrul de examen de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Probele scrise ale bacalaureatului continuă în această săptămână. Candidații revin în săli pe 6 iulie, pentru proba obligatorie a profilului, respectiv matematică pentru elevii de la profilul real și istorie pentru elevii de la profilul uman. Vineri, 8 iulie, elevii vor da ultima probă scrisă din cadrul bacalaureatului, respectiv proba la alegere a profilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS