10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieNoile planuri-cadru: Elevii de gimnaziu vor sta și șapte ore pe zi la școală

Noile planuri-cadru: Elevii de gimnaziu vor sta și șapte ore pe zi la școală

Ministerul Educației și Cercetării Științifice a publicat noile planuri-cadru pentru învățământul gimnazial, prin care se includ noi discipline de studiu începând cu clasa a V-a, crescând astfel și numărul de ore pe care elevii le vor petrece la școală. Pentru a pune în aplicare schimbările, ministerul a început de ieri selecția cadrelor didactice care trebuie să lucreze la noile programe școlare.

Potrivit noilor planuri-cadru, schimbările care apar la învățământul gimnazial încep de la clasa a V-a, pentru care s-a stabilit reducerea unei ore de limba română, dar includerea a două ore de istorie și noi discipline care se vor studia pe tot parcursul gimnaziului. Acestea sunt educație tehnologică, informatică, dar și educație socială, care presupune studiul a noi teme precum gândire critică și drepturile copilului, urmând ca în clasa în clasa a VI-a elevii să studieze educație interculturală, la clasa a VII-a educație pentru cetățenie democratică și la clasa a VIII-a educație economico-financiară. Nu s-a renunțat nici la studiul limbii latine. Aceasta nu va mai fi însă în orarul clasei a VIII-a, ci în clasa a VII-a, la disciplina latină și cultură romană. În ultimul an de gimnaziu, elevii vor avea inclusă și o oră pe săptămână de muzică și arte plastice, dar și consiliere pentru dezvoltare personală cu accent pe orientarea școlară. În ceea ce privește disciplinele opționale trecute în catalog ca și CDS (curriculum la decizia școlii), la clasele a V-a și a VI-a există posibilitatea de a introduce studiul unui singur opțional care să se predea în sistem integrat, iar apoi numărul lor crește. Astfel, la clasa a VII-a există posibilitatea de a include în orarul elevilor trei opționale, iar la clasa a VIII-a patru.

Selecție de profesori pentru programele școlare

Noile planuri-cadru vor implica creșterea numărului de ore pe care elevii le vor petrece la școală. Astfel, în clasa a V-a vor sta între 26-28 de ore, în clasa a VI-a între 28-30, în clasa a VII între 31-33, iar în ultimul an de gimnaziu se va ajunge la 31-34 de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă că elevii vor avea aproape zilnic șapte ore. „Ministerul nu a ales nici una din cele patru variante de plan-cadru. În urma dezbaterilor publice s-a realizat altă variantă, în care nu se renunță la nici o disciplină de studiu și se includ altele noi. Crește numărul de ore de stat la școală, ajungându-se chiar la șapte ore. Părinții, în mare parte, nu sunt de acord cu acest lucru, pentru că nici un adult nu rezistă să stea zilnic șapte ore pe scaun. Dar trebuie avut în vedere faptul că această creștere a numărului de ore se face și prin disciplinele opționale. Nu este obligatoriu ca la clasa a VII-a sau a VIII-a să se includă trei sau chiar patru discipline noi, ci se poate opta pentru una sau două. În plus, astfel de planuri-cadru nu sunt numai la noi în țară, ci și în Franța. Acolo, elevii stau la școală de la 8.00 până la ora 17.00, dar în acest timp își fac și temele. Și la dezbaterile publice, părinții copiilor din România au spus că își doresc ca elevii să petreacă mai mult timp la școală și nu acasă“, a precizat Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj. În altă ordine de idei, cadrele didactice preconizează că pentru informatică ar putea fi dificil să se găsească profesori, pentru că, de obicei, cei specializați în acest domeniu preferă să lucreze în firme de profil, care oferă salarii mai mari. Pentru a pune în aplicare noile planuri-cadru, Ministerul Educației a început de ieri selecția cadrelor didactice care să realizeze noile programe școlare. Acestea trebuie întocmite în perioada 30 mai – 31 august și vor fi supuse dezbaterii publice în perioada 15 septembrie – 1 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS