19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePatru elevi eliminați la prima probă a simulării bacalaureatului

Patru elevi eliminați la prima probă a simulării bacalaureatului

Prezența la simularea examenului de bacalaureat la limba și literatura română a fost de aproximativ 81% (Foto: Claudiu Tudor)
Prezența la simularea examenului de bacalaureat la limba și literatura română a fost de aproximativ 81% (Foto: Claudiu Tudor)

Ieri s-a desfășurat simularea primei probe scrise a examenului de bacalaureat, care a constat în evaluarea scrisă a cunoștințelor la limba și literatura română, atât în rândul elevilor de clasa a XI-a, cât și a celor de clasa a XII-a. În Craiova, simularea s-a finalizat cu eliminarea a patru elevi din sălile de examen, care au fost găsiți cu telefoanele mobile asupra lor.
Cei patru elevi eliminați de la simularea primei probe scrise a examenului de bacalaureat sunt de la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova și doi de la Liceul Tehnologic Auto. Potrivit inspectorilor școlari, liceenii au fost găsiți cu telefoanele mobile în bancă. „În conformitate cu metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, elevii nu au voie cu telefonul mobil în sala de examen. Au fost patru elevi care au încălcat această regulă, trei de clasa a XI-a și unul de clasa a XII-a. Aș vrea să le transmit elevilor că acum, dacă a fost doar o simulare, pentru examenul derulat în vară este important ca ei să aibă asupra lor doar pixul și să pună pe hârtie cunoștințele“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. De asemenea, în ceea ce privește prezența în sălile de examen, la clasa a XI-a au fost – 81,14%, iar la clasa a XII-a – 81,07%. Din datele comunicate de școli, de la simularea examenului de bacalaureat au lipsit, în general, elevii de la frecvență redusă și cei de la seral.

Dificultăți pentru cei de clasa a XI-a

În ceea ce privește subiectele la limba și literatura română, au fost două variante, una la clasa XI-a și alta la clasa a XII-a. „La clasa a XII-a, la primul subiect a fost poezie, la subiectul al II-lea a fost o compunere despre rolul internetului în promovarea unei cărți și la ultimul punct aveau de analizat două personaje dintr-un roman al experienței sau psihologoic și am ales «Maitreyi». Am fost mai pregătită decât anul trecut. Simt că pot face față bacalaureatului. Abia aștept să îl trec cu brio“, a spus Denisa Moldoveanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova. La clasa a XI-a au fost alte cerințe. „La ultima parte am avut de scris despre un personaj dramatic și am ales un personaj din opera lui Caragiale, «O scrisoare pierdută», la partea a II-a am avut de explicat rolul bibliotecilor publice, iar la primul punct au fost exerciții specifice. Am lucrat astfel de cerințe la clasă. Este prima simulare și m-am descurcat cu ce s-a predat la clasă. Rezultatele sunt importante ca să văd cât sunt de pregătită în prezent pentru examen“, a spus Carina Știrbu, elevă la Colegiul Național „Elena Cuza“. Au fost însă și candidați care nu s-au pregătit suficient pentru evaluare. „Ultimul subiect a fost mai greu. Nu am învățat dramaturgia“, a spus Petruț. De altfel, au fost și elevi care au spus că ultimul subiect de la simulare nu a fost deloc studiat la clasă. Liceenii vor continua seria simulărilor, cu proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie, care se va derula miercuri, 9 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS