25.6 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn nou elev genial la Colegiul „Carol I“: La clasa a IV-a face performanță la concursurile pentru gimnaziu

Un nou elev genial la Colegiul „Carol I“: La clasa a IV-a face performanță la concursurile pentru gimnaziu

Colegiul Național „Carol I“ din Craiova are un nou elev capabil de înalte performanțe la matematică. Micul matematician este Mihai Pătru, care la doar zece ani are un palmares impresionant de premii: peste 30 de diplome și medalii la concursurile județene, dar și naționale. Ceea ce îl diferențiază de colegii lui este fapul că, deși este elev în clasa a IV-a, obține premii la concursurile naționale de specialitate organizate pentru gimnaziu. Și matematica nu este singura materie la care școlarul face performanță.

Matematica este disciplina la care elevii întâmpină de obicei cele mai multe dificultăți. Pentru Mihai Pătru, elev la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, este disciplina la care de doi ani învață în avans. În clasa a III-a a început să participe la concursurile pentru clasa a IV-a, de la care s-a întors mereu cu premii și medalii, iar acum, în clasa a IV-a, a devenit unul dintre concurenții care îi descalifică pe elevii de gimnaziu la competițiile naționale. De curând, Mihai Pătru a obținut premiul I la concursul național de matematică pentru clasa a V-a, organizat la Focșani.
„Particip la concursurile școlare din clasa I. Doamna învățătoare m-a ajutat să descopăr că pot face performanță la matematică. Acum, mie problemele de clasa a IV-a mi se par prea simple și îmi plac cele de la gimnaziu. Am învățat deja operațiile cu puteri, cele cu divizibilitate, mulțimi. Nu facem asta la clasă, dar lucrez în plus și mereu obțin punctaj maxim la concursuri pentru soluțiile date“, așa își explică școlarul rezultatele.
În prezent, elevul se pregătește pentru a reprezenta unitatea de învățământ la olimpiada de matematică.
La sfârșitul lunii februarie va avea loc selecția elevilor care vor reprezenta județul la faza națională. Mihai nu are emoții și se pregătește să fie printre concurenții de gimnaziu și nu printre cei de la învățământul primar.

A făcut performanță constant

Performanța micului matematician este cunoscută la nivelul Colegiului Național „Carol I“ de profesorii de specialitate, care îi oferă materiale îndrumătoare pentru competiții. De pregătirea lui Mihai s-a ocupat mereu și tatăl său, care i-a predat materia în avans.
„Din clasa a III-a m-am înscris la Centrul de Excelență, înființat în cadrul colegiului. Am dat însă testare să fiu la grupa cu elevii de clasa a IV-a, am obținut punctaj maxim și am fost acceptat. Mă ajută destul de mult ceea ce lucrăm în cadrul centrului, iar când particip la concursuri primesc materiale îndrumătoare de la profesorii mei. De exemplu, ca să mă pregătesc pentru olimpiada de matematică pentru clasa a V-a, am primit culegeri de la doamna profesor Luminița Popescu și de la domnul profesor Nicolae Tălău“, povestește micul matematician.
Mihai spune că pentru fiecare competiție obișnuiește să aibă câteva săptămâni de pregătire intensă. „Nu lucrez mereu intens la matematică. Doar înainte de concursuri am trei-patru săptămâni în care, după teme, rezolv diferite probleme de matematică. În rest am un program relaxat. Fac dansuri sportive, fac programare la informatică, dar ies și la joacă“, spune Mihai.
La clasă, școlarul excelează la toate disciplinele și reprezintă o provocare chiar și pentru învățătoare. „Mihai a început să participe la concursurile de matematică încă din clasa I, iar din clasa a II-a a început să aibă rezultate remarcabile. Ceea ce îl diferențiază de ceilalți elevi pe care i-am avut până acum este constanța rezultatelor foarte bune. El mereu a obținut punctajul maxim. Lucrează cu foarte multă degajare. Și așa este la toate disciplinele. Face performanță chiar și la informatică. Deja a fost la concursuri de programare, dar tot cu elevii de gimnaziu. La clasă, excelează la toate disciplinele. Dar ca să lucrez cu el, din clasa a III-a pentru matematică i-am dat mereu probleme pentru un nivel superior, ca să nu se plictisească și ca să vină cu drag la școală, așa cum face de fiecare dată“, a spus Mihaela Ristea, învățătoarea lui Mihai.
Pentru a obține astfel de rezultate, învățătoarea micului matematician spune că un rol important îl are și familia, care l-a sprijinit și încurajat să-și descopere aptitudinile, având grijă să-i asigure un program de relaxare. De altfel, Mihai Pătru, deși are numai zece ani, încurajează și copiii din mediul rural să facă performanță. O parte din premiile obținute de el la concursurile de matematică au fost donate elevilor cu rezultate bune din comuna Lipovu, județul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS