15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj277 de candidaţi doljeni au lipsit de la prima probă scrisă a bacalaureatului

277 de candidaţi doljeni au lipsit de la prima probă scrisă a bacalaureatului

După prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, candidaţii au declarat că subiectele primite au fost uşoare (Foto: Traian Mitrache)
După prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, candidaţii au declarat că subiectele primite au fost uşoare (Foto: Traian Mitrache)

Din cei 996 de candidaţi înscrişi să susţină prima probă scrisă a examenului de bacalaureat în judeţul Dolj, 277 au absentat ieri de la examen. Nici de această dată nu au lipsit incidentele, un candidat fiind eliminat din centrul de examen de la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, după ce a fost prins copiind. Cei mai mulţi candidaţi care au susţinut ieri bacalaureatul au declarat că subiectele primite nu au fost dificile. Astfel, la profilul real, elevii au primit, la primul subiect, o poezie la prima vedere, la subiectul al doilea au avut de redactat un eseu despre importanţa implicării tinerilor în acţiuni umanitare, iar la subiectul al treilea – nuvela psihologică. Elevii de la profilul uman au primit un text liric la prima vedere – „Preludiu de toamnă“, de Radu Stanca – pe baza căruia au avut de indicat sinonime neologice pentru cuvintele „tăcut“ şi „întors“, de explicat rolul cratimei din secvenţa „mai-nainte“, de ilustrat într-un enunţ sensul conotativ al cuvântului „floare“, de identificat două mărci ale subiectivităţii în text, de precizat tema poeziei şi un motiv literar, de selectat două secvenţe care conturează dimensiunea temporară a imaginarului poetic, de prezentat semnificaţia a două figuri de stil diferite, de ilustrat două trăsături ale genului liric şi de comentat ultima strofă a textului. La al doilea subiect, elevii au avut de scris un text argumentativ în care să vorbească despre utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale/ştiinţifice, iar la subiectul al treilea, candidaţii au avut de redactat un eseu despre relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată.

Candidaţii au ieşit din sălile de examen încrezători că vor lua bacalaureatul

Ion Nicuşor a picat la sesiunea din vară a examenului de bacalaureat cu 4,50, cele mai mari probleme întâmpindu-le la limba şi literatura română şi geografie: „Am învăţat mult în această perioadă, îmi doresc foarte mult să reuşesc să obţin o notă onorabilă. Subiectele la limba română au fost extrem de uşoare, însă mai am două probe de foc de trecut. Mi-e teamă de examenul la geografie“. Şi Claudia Constantina Robu a susţinut ieri prima probă scrisă a examenului de bacalaureat. Susţine că a învăţat mult în ultimele luni, dar simţindu-se nepregătită a preferat să nu se prezinte în prima sesiune a examenului de bacalaureat. „Am urmat Liceul Tehnologic «Dimitrie Filişanu». Subiectele la limba română mi s-au părut uşoare, am abordat fără probleme fiecare cerinţă, însă urmează proba scrisă la matematică, de care îmi este cel mai teamă“, a spus tânăra. Nici Alexandru Camen nu a susţinut bacalaureatul în prima sesiune. A simţit că nu este suficient de pregătit. Indiferent de rezultat, a găsit însă şi soluţia: „Am trecut deja de probele orale, astăzi am trecut de proba scrisă la limba română. Subiectele nu au fost extrem de dificile, însă trebuia să înveţi ca să reuşeşti să le rezolvi. Nu îmi doresc decât să obţin 6. Din toamnă, indiferent de rezultat, am hotărât să plec în străinătate, să muncesc acolo pentru o perioadă“.
În județul Dolj s-au înscris la examenul național de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2015, 1.831 de candidați. La proba de mâine, cea obligatorie a profilului – s-au înscris 1.112 candidați, dintre care peste 1.000 pentru matematică, iar restul la istorie. La ultima probă, care va avea loc vineri, 28 august, s-au înscris 1.250 de candidați, dintre care cei mai mulți vor susține bacalaureatul la biologie și geografie. În județul Dolj există cinci centre de examen, la Colegiul Național „Ștefan Odobleja“, Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“, Colegiul Național „Ștefan Velovan“, Liceul Energetic și Liceul Tehnologic de Transporturi Auto. Cei mai mulți candidați care vor susține bacalaureatul în această sesiune sunt din următoarele unități școlare: 172 de la „Ștefan Odobleja“, 151 de la „Ștefan Milcu“ din Calafat și 150 de la Colegiul „Gheorghe Chițu“.
Ana Dănescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS