24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLista liceelor unde eşti admis fără probleme cu nota 2 şi 3

Lista liceelor unde eşti admis fără probleme cu nota 2 şi 3

Ultima medie de admitere la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate este 2,30 (Foto: Arhiva GdS)
Ultima medie de admitere la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate este 2,30 (Foto: Arhiva GdS)

Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate – ultima medie de admitere 2,30 la specializarea Electric şi 2,56 la specializarea Electronică-Automatizări; Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel“ Băileşti, specializarea Mecanică – 2,61; Liceul Teoretic Amărăştii de Jos, specializarea Mecanică – 2,63. Sunt doar câteva exemple de unități de învățământ la care au fost admiși elevi ce au luat nota 1 sau 2 la examenul de evaluare naţională.
Un procent de 26,96 dintre absolvenţii doljeni de clasa a VIII-a au obţinut medii sub 5 la examenul de evaluare naţională. Potrivit metodologiei de admitere în clasa a IX-a, toţi elevii prezenţi la examen au dreptul să participe la admiterea computerizată, indiferent de notele obţinute. În aceste condiţii, multe licee din judeţul Dolj, fie că sunt pe filieră teoretică, fie tehnologică, au medii de admitere de 2, 3 şi 4. Avem însă şi 150 de adolescenţi care au fost respinşi în această primă etapă a repartizării computerizate deoarece nu au completat un număr suficient de opțiuni. Avem zece absolvenţi de clasa a
VIII-a din alte judeţe limitrofe Doljului, mai precis din Gorj şi Vâlcea, care au fost respinşi la unităţi liceale doljene. Doi absolvenţi de gimnaziu din Cleanov şi Negoi, Dolj, au fost respinşi la unităţi de învăţământ liceal din alte judeţe ale ţării cu media de admitere 7,32 şi respectiv 8,26. Au avut ghinionul să fie respinşi la liceu un absolvent de gimnaziu de la Şcoala Căpreni din  Gorj, care a avut media de admitere 8,76, şi altul cu media 8,62, de la Şcoala Gimnazială Cruşet, Gorj. Şi o elevă de la CN „Elena Cuza“ cu media 8,68 nu a completat suficient de multe opţiuni pentru a fi repartizată într-un liceu. Avem, astfel, nouă absolvenţi de clasa a VIII-a cu media de admitere între 8,06 şi 8,76 care vor fi repartizaţi în cea de-a doua etapă a repartizării computerizate. Au mai fost respinși și 56 de elevi cu medii cuprinse între 7,98 şi 7,06. Avem şi candidaţi care au fost însă respinşi cu medii cuprinse între 2,31 şi 2,22. De la Şcoala Gimnazială „Ştefan Ispas“ Maglavit avem un candidat respins cu media 2,22, de la Şcoala Gimnazială Prapor – cu 2,23, de la Şcoala Gimnazială Ocolna cu 2,29 și 2,31.

Licee care pornesc la drum cu elevi cu media 2 la admitere

Am prezentat în ediţiile anterioare ale Gazetei de Sud lista liceelor de top la care ultima medie de admitere în acest an a depăşit orice aşteptări, clasându-se astfel în ierarhia celor mai bune şcoli din ţară. La polul opus însă, avem foarte multe unităţi de învăţământ care nu şi-au completat numărul de locuri, iar altele la care ultima medie de admitere a fost cuprinsă între 2,30 şi 4,99. Există specializări la care au intrat şi candidaţi cu media 2,30. Este cazul Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova, la specializarea Electric, şi cu 2,56 la Electronică-Automatizări. Şi la Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel“ Băileşti ultima medie de admitere la specializarea Mecanică a fost în această primă etapă a repartizării computerizate 2,61; la Liceul Teoretic Amărăştii de Jos – 2,63, la fel ca la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă“ Călăraşi. Şi la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, ultima medie de admitere la specializarea Mecanică a fost de 2,64. Şi la Liceul Tehnologic „George Bibescu“, din Craiova, la specializarea Mecanică, ultima medie de admitere a fost 2,69. Nici reprezentanţii Liceului Tehnologic „Ştefan Anghel“ Băileşti nu au fost prea pretenţioşi în selectarea candidaţilor, acceptând ca ultimă medie de admitere la specializarea Electric să fie 2,72. Nici la Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian“ din Malu Mare  ultima medie de admitere nu a sărit de 3, candidaţii cu 2,82 fiind declaraţi admişi. Ultima medie de admitere a fost sub nota 3 şi la specializările Electromecanică de la Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel“ Băileşti – 2,83 şi la Electronică-Automatizări de la Liceul Tehnologic Transporturi Auto – 2,85, iar la specializarea Electric – 2,96. La Matematică-Informatică, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea va avea elevi cu medie de admitere 2,98. Cu medii între 4 şi 4,99 şi-au acceptat viitorii liceeni şi Liceul Tehnologic „Constantin Nicolaescu Plopşor“ Pleniţa la specializarea Electric, cu media 4,09; Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară la specializarea Turism şi alimentaţie – 4,42; Colegiul „Ştefan Odobleja“ – 4,83 şi Liceul Teoretic Amărăştii de Jos, specializarea Știinţe ale naturii – 4,99.

„Misiunea colegilor noştri din aceste unităţi de învăţământ este destul de incomodă, preia copii cu medii de 2, 3 sau 4“

Legat de aceste situaţii, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj susţin că misiunea cea mai grea va fi pe umerii profesorilor care vor prelua din toamnă elevi cu nivel de cunoştinţe de 2, 3 sau 4. „Conform metodologiei, admiterea la liceu se realizează prin repartizare computerizată, pe baza notelor obţinute de elevi la Evaluarea Naţională şi a mediei cu care au terminat gimnaziul (respectiv 75% Evaluarea Naţională şi 25% media generală de absolvire a gimnaziului). Este dreptul elevilor de a completa fişele de opţiuni. Misiunea colegilor noştri din aceste unităţi de învăţământ este destul de incomodă, având în vedere că preiau copii cu medii de 2, 3 sau 4 pe care în patru ani trebuie să îi determine să ajungă la un nivel care să le permită promovarea examenului de bacalaureat, deci media 6 la examenele scrise. Tocmai din acest motiv, toate aceste unităţi şcolare au obligaţia să înceapă un plan de programe remediabile de recuperare a decalajelor acestor copii. Din păcate, nu avem doar licee tehnologice cu medii mici de admitere, ci şi licee teoretice“, a spus prof. Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct la ISJ Dolj.

220 de locuri neocupate în licee

A doua etapă de admitere în învăţământul liceal de stat pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare, a început ieri, 15 iulie, cu completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare sau completarea unei noi fişe de opţiuni de către cei rămaşi nerepartizaţi după prima etapă a admiterii. La nivelul judeţului Dolj, 220 de locuri au rămas neocupate în opt unităţi de învăţământ. Cele mai multe locuri rămase libere sunt la Liceul Tehnologic „George Bibescu“ Craiova – 43, Liceul Tehnologic Auto – 37, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto – 46, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate – 29, Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel“ Băileşti – 27, la Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ Segarcea – 20 şi la Liceul Adventist – 6 locuri.

Medii mari de admitere la specializarea Ştiinţe ale naturii

La specializarea Ştiinţe ale naturii a fost concurenţă mare în acest an. Astfel, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, ultima medie de admitere la această specializare a fost 9,88, la Colegiul Naţional „Carol I“ – 9,64, la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ – 9,53, la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ – 9,29, la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ – 8,98, la Liceul Teoretic „Henri Coandă“ – 8,59, la Liceul Teoretic „Tudor Argezi“ – 8,81, la Liceul „Traian Vuia“ – 8,29.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS