5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConcurenţă mare la selecţia pentru Centrul de Excelenţă

Concurenţă mare la selecţia pentru Centrul de Excelenţă

Luminiţa Popescu a declarat că activităţile centrului le completează pe cele de la școală (Foto: GdS)
Luminiţa Popescu a declarat că activităţile centrului le completează pe cele de la școală (Foto: GdS)

Sute de elevi doljeni vor să facă parte din lotul Centrului Judeţean de Excelenţă Dolj. Începând din luna martie, în fiecare sâmbătă, 60 de profesori de matematică, fizică, chimie, biologie şi informatică vor avea în faţă cei mai buni elevi din judeţ.

Peste 450 de elevi din unităţile de învăţământ doljene doresc să fie pregătiți la Centrul Județean de Excelență Dolj. Duminică a avut loc concursul pentru selecţia celor mai buni elevi din judeţ. Alţi 61 de elevi au fost deja admiși fără testare, ca urmare a rezultatelor deosebite pe care le-au obținut la olimpiadele și concursurile școlare. „Am avut concurenţă, având în vedere faptul că elevii au avut de ales între a participa la selecţia pentru Centrul de Excelenţă sau la olimpiadele judeţene de limba şi literatura română şi cea de educaţie tehnologică. Cu toate acestea, am avut 466 de elevi care au ales să vină către noi, cu toate că erau calificaţi la olimpiade, aveau punctaje mari şi şanse mari la premii. Surpriza cea mai mai mare am avut-o în rândul copiilor de clasa a IV-a, care s-au prezentat într-un număr foarte mare la selecţie şi au obţinut şi rezultate foarte bune, având în vedere nivelul de dificultate al subiectelor. Am avut astfel 140 de candidaţi la clasa a IV-a, care au concurat pe 30 de locuri, la matematică am avut 290 de candidaţi, la fizică 70, la informatică 50 de elevi“, a menţionat Luminiţa Popescu, director la Centrul Judeţean de Excelenţă Dolj.
Cele mai bune rezultate au fost înregistrate de elevii de clasa a IV-a, trei dintre ei obţinând punctaj maxim. Este vorba de Mihaela Mitrancă, elevă la CN „Fraţii Buzeşti“, Iulia Maria Opăranu, elevă la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade“, şi Elena Toma, elevă la Şcoala Generală „Gheorghe Ţiţeica“.

„În toamnă se va face o nouă selecţie“

Fiecare grupă va fi formată din opt, maximum 15 elevi. Vor exista câte două grupe de clasa a IV-a, a V-a şi a VI-a la matematică, în rest toate celelalte discipline vor avea o singură grupă. Excepţia va fi la informatică, unde va fi o grupă mixtă pentru clasele a V-a şi a VI-a şi altă grupă pentru clasele a VII-a şi a VIII-a. Reprezentanţii Centrului de Excelenţă au precizat că vor ţine cont de interesul elevilor, iar pe viitor vor lua în calcul reconfigurarea grupelor pe discipline de învăţământ. „Am decis astfel să ne canalizăm energiile pe aria matematică şi ştiinţe. Avem profesori cu experienţă, dascăli care au obţinut rezultate notabile cu elevii dumnealor la olimpiadele şcolare. Selecţia acestora s-a bazat pe experienţa în ceea ce priveşte pregătirea de performanţă, au avut de ataşat documente privind rezultatele elevilor la olimpiadele şi concursurile şcolare, dar şi activitatea în domeniul publicistic. Dacă ne referim strict la disciplina matematică, avem profesori care publică frecvent în Gazeta Matematică. Avem în prezent 60 de profesori pentru cele cinci discipline. Considerăm că sunt suficienţi pentru acest an şcolar. În toamnă, se va face o nouă selecţie în rândul profesorilor şi elevilor care vor face parte din Centrul de Excelenţă. Sunt elevi care poate vor dori să se transfere de la o disciplină la alta, deoarece în prezent au posibilitatea să aleagă o singură disciplină pentru care doresc să primească sprijin la Centrul de Excelenţă. Acest lucru este determinat de faptul că activităţile se desfăşoară doar sâmbăta, iar un elev nu ar avea posibilitatea să participe simultan la mai multe discipline. Activităţile centrului completează activitatea de la şcoală a unui elev. Şcoala asigură un nivel de cultură generală, iar noi venim cu completarea, cu cultura de specialitate“, a adăugat Luminiţa Popescu.
Orele de pregătire vor începe în luna martie.
Cei care doresc să consulte lista cu rezultatele iniţiale, înainte de contestaţii, o pot face intrând pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean, la secţiunea destinată Centrului Judeţean de Excelenţă (http://www.isj.dj.edu.ro/down/excelenta/Rezultate%20Bio_Fiz_CH_Mate.pdf).
Rezultatele finale vor fi afişate pe 26 februarie, iar sâmbătă va fi afişată componenţa grupelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS