24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieTelescaunul din Rânca ar putea fi concesionat unei firme private

Telescaunul din Rânca ar putea fi concesionat unei firme private

Telescaunul a fost de la început o investiţie nerentabilă (Foto: Eugen Măruţă)
Telescaunul a fost de la început o investiţie nerentabilă (Foto: Eugen Măruţă)

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj a aprobat ieri un proiect de hotărâre prin care telescaunul de la Rânca va fi concesionat pe o perioadă de zece ani unei firme private. Delegarea gestiunii instalaţiei de telescaun de sub Vârful Păpuşa va fi realizată prin licitaţie. Valoarea minimă a redevenţei stabilite este de 5.000 de euro anual, respectiv 400 de euro lunar. Suma ar putea fi mai mare dacă firmele care vor participa la licitaţie vor oferi mai mult. Aleşii judeţeni au ajuns la concluzia că este mai bine să scape de telescaun, după ce firma care l-a administrat a mers numai în pierdere. Este vorba de SC Vârful Păpuşa SA, unde acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Gorj, iar restul acţiunilor sunt împărţite între Consiliul Local Baia de Fier şi Consiliul Local Novaci. Din 2011 încoace, firma a mers în pierdere şi a intrat în insolvenţă. Datoriile acumulate la bugetul de stat, salariile angajaţilor şi energie electrică depăşesc 80.000 de lei.

Investiţie de milioane de euro

Investiţia în telescaunul de la Rânca are o valoare de peste 3,2 milioane de euro şi face parte dintr-un proiect mai mare, de zece milioane de euro, care include şi sistemul de canalizare şi alimentare cu apă. Banii europeni au fost investiţi nerentabil, din moment ce telescaunul a mers numai în pierdere. Se speră că o firmă privată va veni cu investiţiile necesare pentru a-l pune în valoare. Din sezonul 2013-2014, instalaţia de telescaun a fost concesionată fără licitaţie constructorului. „La ora actuală, instalaţia funcţionează tot sub această formă, prin încredinţare directă de către Asociaţia Intercomunitară din comuna Baia de Fier şi oraşul Novaci şi are rezultate mai bune decât înainte, când era administrată de SC Vârful Păpuşa SA. E tot în pierdere, dar asta nu afectează bugetele localităţilor, nu e nevoie de o subvenţie, şi cel care va utiliza această instalaţie sigur va găsi o soluţie să fie mai mult folosită pe perioada de iarnă, dar şi de vară, prin amenajarea mai multor servicii. Proiectul a fost al localităților Novaci-Baia de Fier, în parteneriat cu CJ, noi fiind antrenaţi în asigurarea asistenţei tehnice. Proiectul a fost finanţat pe fonduri de preaderare, programul Phare 2004 infrastructură mare, a fost la pachet cu alimentarea de apă şi canalizare în zona respectivă, iar în 2011 a început finanţarea. Face parte din programul «Ski în România». Investiţia este utilă zonei, este vorba doar de a găsi forma eficientă de administrare. Licitaţia o va face Asociaţia Intercomunitară Novaci Baia de Fier“, a declarat Ion Călinoiu, şeful CJ Gorj.

Unde sunt zăpezile de altădată?

Dan Vâlceanu, liderul grupului consilierilor liberali din Consiliul Judeţean Gorj, a declarat că prin aprobarea hotărârii s-a recunoscut oficial că este vorba de o investiţie nerentabilă. Potrivit lui Dan Vâlceanu, dacă redevenţa va rămâne la 5.000 de euro pe an, investiţia va fi amortizată în 55 de ani. „Eu o să votez acest proiect pentru că, în sfârşit, se recunoaşte că este o investiţie nerentabilă şi trebuie să scăpăm de ea pentru că nu ne mai permitem să investim bani. Nu ştiu cum vor reuşi să o rentabilizeze cei din privat, pentru că este vorba de o serie de investiţii majore în reţeaua de apă, dotări, domeniul schiabil. Cine răspunde pentru cum au fost investiţi banii europeni?“, a declarat Dan Vâlceanu. Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, a declarat că studiul de fezabilitate făcut acum zece ani a avut în vedere anumite condiţii climaterice. „Atunci erau zăpezi de șase-șapte metri la Rânca, iar în ultimii ani, cantitatea de precipitaţii a scăzut dramatic. Nu a contat atunci că pârtia este expusă la soare tot timpul pentru că erau precipitaţii foarte multe. Nu a fost găsită nici altă variantă mai bună pentru că erau păduri peste tot. Riscau să piardă banii şi s-a venit cu acest amplasament pentru telescaun. Este bine totuşi că s-a făcut. Cineva va veni cu investiţii serioase şi pentru vară, şi pentru iarnă. Se va putea amenaja un restaurant la poalele Vârfului Păpuşa şi alte atracţii. Se va veni şi cu alte pârtii. Dacă peste câţiva ani vom avea zăpezi de nu vom mai putea ajunge la telescaun atunci ce vom spune?“, a declarat Sabin Cornoiu, care este şi consilier judeţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS