10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevilor din clasa a VIII-a le-a mai căzut pe cap şi trunchiul de piramidă

Elevilor din clasa a VIII-a le-a mai căzut pe cap şi trunchiul de piramidă

Examenele din ultimii ani au dat bătăi de cap elevilor doljeni (FOTO: Arhiva GdS)
Examenele din ultimii ani au dat bătăi de cap elevilor doljeni (FOTO: Arhiva GdS)

Lunile februarie şi martie vor fi extrem de importante pentru elevii clasei a VIII-a, respectiv pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Elevii de gimnaziu sunt cu atât mai stresaţi, cu cât, din acest an, la evaluarea naţională este obligatorie toată programa şcolară pentru clasa a VIII-a. Ministerul Educaţiei a stabilit ca simulările examenelor naţionale din anul şcolar 2014-2015 să se desfăşoare în zilele de 23, 24 şi 25 februarie pentru evaluarea naţională şi pe 2, 3, 4 şi 6 martie pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a.

Patru săptămâni mai au la dispoziţie cei aproximativ 6.000 de elevi doljeni de clasa a VIII-a până când vor susţine simularea examenului de evaluare naţională. Simularea va avea loc la nivel naţional, iar subiectele vor fi formate din aria destinată examenelor respective şi vor respecta programa şcolară parcursă. Emoţiile sunt cu atât mai mari cu cât evaluarea din acest an aduce mai multe modificări pentru elevii de clasa a VIII-a, cum ar fi: noi noţiuni introduse în programa şcolară la limba română, dar şi la matematică. Programa la limba şi literatura română prevede că elevii trebuie să cunoască trăsăturile specifice genului epic, liric şi dramatic în operele literare studiate sau în texte la prima vedere, deşi în fosta programă erau specificate doar genurile epic şi liric. La evaluarea naţională din acest an, elevii trebuie să cunoască trăsăturile speciilor literare: romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schiţă, basm popular, pastel, fabulă şi nuvelă care erau şi în programa veche. Elevii trebuie să stăpânească foarte bine rolul semnelor de punctuaţie, dar şi propoziţia subordonată circumstanţială condiţională, concesivă și consecutivă. Şi la matematică au fost introduse noţiuni care în anii trecuţi nu erau trecute ca obligatorii în programa de examen, cum ar fi ecuaţia de gradul al II-lea la algebră, corpurile rotunde şi trunchiul de piramidă la geometrie. Noua programă are în vedere adaptarea limbajului matematic la situaţii concrete. Este vorba despre o abordare similară celor din testele internaţionale (de genul PISA). „Încă de la începutul anului şcolar, toţi inspectorii de specialitate am informat dascălii despre noua programă de examen. Se lucrează intens la şcoală cu elevii pentru familiarizarea acestora cu exerciţii oferite drept model pe site-ul ministerului“, a precizat Cristi Moanţă, inspector de specialitate, disciplina matematică, în cadrul ISJ Dolj.

Programele de examen se vor diferenția în funcție de filieră, profil și specializare

Sunt peste 15.000 de elevi care se pregătesc pentru simularea examenelor naţionale sau bacalaureatului. La clasele a XI-a şi a XII-a, în Dolj, învaţă aproximativ 10.400 de elevi. Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a va avea loc pe 2 martie la limba şi literatura română, pe 4 martie la proba obligatorie a profilului şi pe 6 martie la proba la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a), afişarea rezultatelor fiind programată în 12 martie. Programele de examen se vor diferenția în funcție de filieră, profil și specializare. Absolvenţii de liceu se vor putea înscrie la prima sesiune a examenului de bacalaureat între 25-29 mai 2015 şi vor încheia cursurile pe 29 mai. „Prin aceste simulări, elevii au posibilitatea să se familiarizeze cu rigorile unei evaluări naţionale, dar în acelaşi timp are loc şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi, precum şi nivelul lor de pregătire. Modele de subiecte sunt publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei (http://subiecte2015.edu.ro/2015), alături de baremele aferente. Elevii au astfel posibilitatea să se familiarizeze cu cerinţele unui examen şi să îşi pună la punct materia pe care nu o stăpânesc“, a precizat profesor Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt la ISJ Dolj.
Potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, rezultatele de la simulări vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi şcolare prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.
Cursurile şcolare pentru elevii de clasa a VIII-a se încheie pe 13 iunie, în perioada 15-17 iunie vor avea loc înscrierile pentru examenul de evaluare naţională, iar între 22-24 iunie vor avea loc probele de examen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS