22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcolile au început numărarea posturilor vacante

Școlile au început numărarea posturilor vacante

Școlile au început să stabilească numărul de posturi pentru anul școlar următor (FOTO: arhiva GdS)
Școlile au început să stabilească numărul de posturi pentru anul școlar următor (FOTO: arhiva GdS)

În învățământul preuniversitar a început mișcarea personalului didactic prin care se vor stabili posturile vacante ce vor fi scoase la concurs. În prima etapă vor fi identificați titularii care îndeplinesc condițiile de pensionare de la 1 septembrie. Aceștia trebuie să-și depună cerere de pensionare sau de prelungire a perioadei de activitate cu până la trei ani peste vârsta de pensionare până pe 26 ianuarie.

Pensionările de la 1 septembrie se fac conform Metodologiei pentru mișcarea personalului didactic din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2015-2016, care aduce noutăți atât la pensionarea la limită de vârstă, cât și la pensionarea anticipată. Astfel, dacă pentru anul școlar 2014-2015 femeile puteau să se pensioneze la 59 de ani şi 11 luni, pentru anul școlar următor vârsta de pensionare este de 60 de ani și o lună sau minimum 15 ani de cotizare, în loc de 14 ani și zece luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare a crescut de la 64 de ani și 11 luni la 65 de ani sau 15 ani de cotizare. Cererile pentru pensionare se depun la școli până pe 26 ianuarie și la aceeași dată se depun solicitări și pentru prelungirea activității cu maximum trei ani peste vârsta de pensionare. Acestea sunt validate de consiliile de administrație, iar ca reguli esențiale se impune în primul rând să nu scadă numărul de ore din unitatea respectivă. În cazul în care conducerea inspectoratului școlar constată că prelungirea perioadei de pensionare ar afecta catedra, poate să invalideze decizia consiliului de administrație al unității de învățământ, chiar și la începutul anului școlar.
În anul școlar anterior, 161 de cadre didactice îndeplineau condițiile de pensionare, din care doar 89 au ieșit de drept din activitate de la 1 septembrie 2014.

Posturile vacante, scoase la concurs

Posturile vacante identificate imediat după pensionarea cadrelor didactice se vor oferi în prima fază titularilor care solicită soluționarea restructurării sau celor care cer să fie transferați. Lista posturilor pentru concurs va fi însă publicată pe 8 mai, iar înscrierile vor avea loc în perioada 11-19 mai. Concursul va consta în susținerea a două inspecții școlare și a unei probe scrise cu subiecte elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare din cadrul Ministerului Educației. Proba scrisă va fi pe 15 iulie. În acest an școlar însă, în cazul în care posturile vacante și rezervate nu se ocupă până la 1 septembrie, inspectoratele școlare vor organiza o sesiune specială. Proba scrisă va fi pe 4 septembrie. Tot inspectoratele școlare vor organiza și testările, și interviurile pentru ocuparea posturilor cu personal necalificat. Testarea se va derula în zilele de 3 și 4 septembrie. Pentru ambele evaluări însă, înscrierea se va face în zilele de 1-2 septembrie. Repartizarea candidaților pe posturi va fi centralizată la Ministerul Educației Naționale până pe 25 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS