10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieO nouă sesiune de definitivat pentru profesorii debutanți

O nouă sesiune de definitivat pentru profesorii debutanți

În sesiunea națională a examenului de definitivat, din 233 de candidați validați, doar 110 au promovat
În sesiunea națională a examenului de definitivat, din 233 de candidați validați, doar 110 au promovat

Ministerul Educației Naționale a publicat metodologia pentru organizarea unei noi sesiuni de definitivare în învățământul preuniversitar pentru cadrele didactice debutante. Înscrierile pentru acest examen se fac până pe 21 noiembrie 2014, la nivelul unităților de învățământ.
Examenul de definitivat dă dreptul de practică cadrelor didactice în învățământul preuniversitar și dreptul de a se titulariza. Candidații care ocupă un post de titular și nu au promovat acest examen nu pot funcționa decât cu contract pe perioadă determinată.
Potrivit legii, definitivatul se poate susține timp de maximum trei sesiuni și constă în susținerea a două inspecții la clasă ce trebuie promovate cu minimum 8 și un examen scris cu subiecte naționale, care în acest an este programat mai devreme, pe 9 iulie. Examenul scris durează patru ore, iar nota minimă de promovare este 8. Lucrările se corectează în centre de evaluare stabilite de Ministerul Educației.
Noutatea din acest an este că dascălii care se simt nepregătiți pot preda lucrarea după cel puțin o oră de la deschiderea plicului cu subiecte, și nu după o oră și jumătate. Lucrarea se predă pe semnătură și nu se corectează. În plus, sesiunea din care candidatul se retrage nu este luată în calcul. Cei care nu promovează examenul în cele trei sesiuni activează în învățământul preuniversitar doar ca profesori debutanți, indiferent de vechime.
Pentru a participa la examenul național de definitivat, candidații trebuie să se înscrie la unitățile de învățământ la care au ore până pe 21 noiembrie. Potrivit legislației, pentru acest examen național, școlile transmit dosarele candidaților către Inspectoratul Școlar, care le înregistrează în aplicația Ministerului Educației în perioada 21 noiembrie – 19 decembrie, interval în care comunică și validarea dosarelor. Cei declarați admiși trebuie să susțină inspecțiile speciale la clasă până pe 5 iunie. Notele la inspecții nu pot fi contestate. Cele mai multe probleme le pune însă examenul scris. În sesiunea din iulie 2014 s-au înscris 233 de candidați, dintre care 42 s-au retas și unul a fost eliminat deoarece a încercat să copieze. La rezultatele finale, numai 110 cadre didactice au promovat sesiunea de definitivat. Prin urmare, numai de anul trecut, în învățământul preuniversitar au rămas 220 de cadre didactice cu statut de debutant la care se adaugă alte câteva zeci care au intrat în sistem în acest an școlar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS