14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieMihnea Costoiu: Anii de studiu, din colegiile postliceale, nu pot fi echivalaţi cu cei de facultate

Mihnea Costoiu: Anii de studiu, din colegiile postliceale, nu pot fi echivalaţi cu cei de facultate

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a făcut mai multe precizări cu privire la impactul Ordonanței de Urgență nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar, asupra sistemului educațional: „Cele două documente nu modifică în nici un fel condițiile de acces la studiile superioare. Condiția esențială, respectiv promovarea examenului de Bacalaureat, rămâne fundamentală pentru admiterea absolvenților de liceu la cursurile organizate de universitățile de stat sau de cele private”.

Ministrul a arătat, de asemenea, că legea nu face nici o mențiune cu privire la „echivalarea” anilor de studiu din cadrul colegiilor: „Legislația în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate. Orice declarație în acest sens este speculativă și lipsită de temei legal. Legea 1/2011, Ordonanța de Urgență nr. 49/2014, Metodologia-cadru privind organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar, alături de Hotărârea nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului național al calificărilor, fac imposibile și ilegale aceste aserțiuni”.

Mihnea Costoiu a arătat de ce funcționarea colegiilor postliceale în cadrul universităților reprezintă o soluție pentru sistemul educațional românesc: „Tendința sistemelor de educație europene este de a încuraja învățământul terțiar nonuniversitar. Există domenii și specializări, mai ales cele tehnice, unde universitățile au resursele de infrastructură și resursele umane pentru a instrui absolvenți de liceu. Atenție, este vorba de obținerea unor calificări care nu sunt echivalente studiilor universitare de zi”, a mai declarat Mihnea Costoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS