9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePrimul pe țară la admiterea de la Pompieri

Primul pe țară la admiterea de la Pompieri

Cea mai mare medie de admitere la Facultatea de Pompieri a fost 9.50, fiind obținută de Daniel Zamăneagră, absolvent al Liceului Teoretic „Henri Coandă“ din Craiova, un tânăr cu mai multe pasiuni și aptitudini. Îi place foarte mult matematica, iar la bacalaureat a reușit să obțină nota zece la această disciplină, fiind singurul elev al liceului cu un astfel de rezultat. Este pasionat însă și de arbitraj. Mult timp s-a gândit la o carieră în domeniul sportului, țintind chiar spre Liga I. În cele din urmă a ales însă să urmeze Academia de Poliție – Facultatea de Pompieri, având un model în acest sens. „Modelul meu a fost bunicul, care, l-a rândul lui, a fost colonel în poliție, un om foarte disciplinat alături de care mi-am petrecut o bună parte din copilărie și care mi-a rămas în suflet. Mi-a plăcut îndeosebi rigoarea pe care a avut-o și eu, la rândul meu, am încercat să-i urmez exemplul“, a povestit Daniel.
A intrat cu cea mai mare medie și își dorește să finalizeze studiile în aceleași condiții și asta pentru că vrea să profeseze în județul Dolj. „Când m-am hotărât să susțin admitere la Academie, adică în urmă cu un an, inițal m-am gândit să aleg una din specializările de la poliție, dar, explorând site-ul Academiei, am găsit această rămură a pompierilor care m-a fascinat. Ce este mai nobil în viață decât să salvezi vieți și să-ți ajuți semenii? După terminarea Academiei voi primi o diplomă de ofițer și de inginer și sper să am tot cea mai mare medie și să-mi aleg județul în care să profesez. Vreau să revin în Dolj și aici să fac performanță și să ajung colonel“, a spus tânărul.

Sesiunea de admitere a început din luna mai

Concurența din acest an a fost foarte mare, iar probele s-au derulat pe o perioadă de câteva luni. „Înscrierile au fost în luna mai. Concurența a fost de șase candidați pe loc. A mai scăzut după primele probe. Prima probă a fost examenul psihologic, apoi examenul sportiv și medical. La probele scrise am fost 4,5 candidați pe loc. Acolo am avut și cele mai mari emoții. La fizică am greșit răspunsul la două întrebări și asta pentru că testatea a fost grilă, iar orice virgulă greșită putea să dea alt rezultat. M-am bazat însă pe matematică și totul a fost bine. Au fost note destul de mari. Ultima medie de admitere a fost 8.00, ceea ce arată că suntem apropiați ca valoare toți cei admiși“, a mai spus Daniel. Și din Dolj au fost mulți candidați. „Ne-am înscris 11 băieți, dar numai doi am fost admiși. Cei mai mulți sunt din zona Olteniei. Din București nu prea vin pentru că acolo sunt multe firme care le oferă salarii mai mari decât sunt în sistemul bugetar“, a spus Daniel Zamăneagră.
 
Se pregătește pentru primul jurământ

Pregătirea pentru profesia de pompier durează patru ani și va debuta la 1 septembrie. Până atunci, toți cei admiși vor pleca în tabără pentru a pregăti jurământul. „Pe 24 august vom pleca în tabără la munte să ne instruiască pentru jurământ, care va fi pe 1 septembrie. Vom fi pregătiți într-un regim mai strict, dar sâmbăta și duminica vom avea timp liber“, a spus Daniel. Înainte de a începe cursurile, tânărul se gândește să-și petreacă timpul liber punând în practică pasiunile. „Vânătoarea și pescuitul sunt alte pasiuni ale mele. Vânez cu tata și cu fratele meu. Se va deschide în curând sezonul. Mai am timp până la jurământ să mă bucur de aceste activități“, a spus tânărul. Pasiunea sa de bază rămâne însă arbitrajul, pe care va încerca să o mai practice însă după terminarea studiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS