14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎnvăţământul preşcolar din România, cel mai sărac din Europa

Învăţământul preşcolar din România, cel mai sărac din Europa

Un studiu al Comisiei Europene (CE) arată că Guvernul României alocă cele mai mici sume pentru educaţia copiilor preşcolari din toată Europa, potrivit digi24.ro.
Sumele alocate în medie învăţământului preşcolar la nivel european reprezintă puţin peste 0,5% din PIB. Însă, în timp ce toate ţările europene alocă din ce mai mulţi bani, România şi Polonia sunt singurele state în care alocările au scăzut. Sumele alocate învăţământului preşcolar: România: 0,35% din PIB; Republica Cehă: 0,5% din PIB; Ungaria: 0,7% din PIB; Bulgaria: 0,92% din PIB; Danemarca: 1% din PIB; Media UE: 0,52% din PIB.
Ca să meargă la şcoală, un copil are nevoie de o mâncare caldă, de un set de rechizite şcolare, de haine, dar şi de produse igienico-sanitare. Toate acestea, într-un an, pe părinţi i-ar costa mai mult de 400 de euro.

Din lipsa banilor, peste 70% dintre copiii romi nu sunt înscrişi în învăţământul preşcolar. Studiile arată, însă, că o dată ajunşi într-o sală de clasă, cei mici vor continua să vină la şcoală.

„În 2012 am făcut o monitorizare a lor să vedem câţi au mai rămas în învăţământul de masă şi 88% dintre ei au finalizat cu rezultate bune şi foarte bune. Avem părinţi care, în urma acestui proiect, prin faptul că copiii au continuat şi vin la grădiniţă, ei la rândul lor s-au înscris la şcoală în programul ‘A doua şansă’”, a spus Cristina Tănase – manager de proiect în Asociaţia „Salvaţi Copiii”.

În urmă cu o lună, ministrul Educaţiei spunea că ia în calcul varianta ca învăţământul să fie obligatoriu de la trei ani. În acelaşi sens, un studiu al Comisiei Europene arată că în clasele primare au rezultate mai bune la matematică cei care au mers cel puţin un an la grădiniţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS