20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieManualele școlare, noi doar în proporție de 25%

Manualele școlare, noi doar în proporție de 25%

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a primit de la edituri manuale școlare noi doar pentru un sfert dintre elevii din clasa a III-a până în clasa a X-a. În ceea ce privește manualele digitale pentru școlarii din clasele I și a II-a, licitația a fost contestată și rămâne de văzut dacă vor ajunge în unitățile de învățământ până pe 15 septembrie, cum a anunțat Ministerul Educației în această săptămână.

Nu toți elevii vor învăța după manuale școlare noi. În Dolj, aproximativ 75% din cărțile care vor sta pe băncile elevilor în anul școlar următor vor fi din cele păstrate în școli de la promoțiile anterioare. Numai 25% din elevi vor avea cărți noi.
„Județului Dolj i-a fost distribuită suma de 483.887 de lei pentru achiziționarea de manuale. Editurile care furnizează cărțile sunt decise de fiecare cadru didactic. Pentru anul școlar următor, la limba și literatura română și matematică manualele vor fi noi în procent de 25-30%, la limbile străine cărțile vor fi înnoite în procent de 22% – 25%, iar pentru restul disciplinelor se vor livra cărți noi în proporție de 15% – 20%“, a declarat Mihăiță Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Anii de editare a manualelor variază. Chiar dacă sunt noi, manualele sunt editate în 1997, cum este cazul celor de limba engleză pentru clasa a III-a. Cel mai recent an de editare este 2006 pentru manualele de limba și literatura română, matematică sau istorie.

Nu știu cum arată digitalele

Pentru anul școlar care va începe peste mai bine de o lună, se fac eforturi ca elevilor din clasele I și a II-a să li se furnizeze manuale digitale. Nu se știe însă cum vor arăta. Singurele informații de care inspectoratele școlare dispun în acest moment sunt că modele de manuale vor fi încărcate pe o platformă digitală. „Ministerul Educației Naționale este în stadiul de finalizare a procedurii de achiziție și vor fi încărcate pe o platformă on-line, manuale.edu.ro. Pe această platformă, cadrele didactice vor putea să-și aleagă manualul după care vor învăța elevii la clasă și pot face comenzi on-line după data de 15 august“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Comunicarea datelor legate de furnizarea noilor manuale a fost făcută la începutul acestei săptămâni, când s-a și dat rezultatul licitației, din cei 21 de ofertanți fiind declarate câștigătoare două firme. Între timp însă, rezultatul licitației a fost contestat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS