14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceenii doljeni vor beneficia, din toamnă, de consiliere pentru carieră

Liceenii doljeni vor beneficia, din toamnă, de consiliere pentru carieră

Aproape 900 de elevi de liceu vor beneficia, din noul an școlar, de consiliere pentru alegerea carierei. Inspectoratul Școlar Județean Dolj va pune în aplicare două programe de acest fel care se adresează atât liceenilor de la profil teoretic, cât și celor de la profil tehnologic.

Cele două programe au fost prezentate ieri cadrelor didactice, dar și liceenilor care au ales să fie prezenți la aceste evenimente. Unul din programele de consiliere se numește „Travail – tranziția de la școală la viața activă“ și cuprinde inclusiv stagii de pregătire în străinătate, finanțate prin programul POSDRU. „Proiectul se adresează elevilor de clasele a XI-a și a XII-a. Vor fi trei acțiuni speciale. Va fi o parte efectivă de orientare în carieră, o parte de activități ce constau în vizite la universități, la firme. Se va face o intermediere între elevi și universitate sau între elevi și angajatori. O altă componentă este partea de stagii de practică. Vor sta câte o săptămână-două în firme care derulează activități în profilul pe care și l-au ales ei la liceu. Un stagiu de practică va fi în România, iar altul în Portugalia, la firme care urmează să fie selectate de partenerul de acolo, probabil vor derula activități în domeniul tehnologic, servicii și comerț. 400 de elevi vor beneficia de această consiliere. Liceenii au început deja să se înscrie. Vor fi selectați de reprezentanții inspectoratului școlar. Ca și cerințe, este nevoie de disponibilitatea pentru a participa la activități și să aibă un minimum de cunoștințe pentru stagiile de practică”, a declarat Alina Ionescu, manager de proiect.

Chestionare, practică și firme de exercițiu

Celălalt program de consiliere a elevilor ce va fi pus în practică în unitățile liceale se numește „Consiliere inovativă și practică școlară pentru o carieră de succes“. „Inspectoratul şcolar este beneficiarul acestui proiect care se adresează unui număr de 480 de elevi pentru a-i sprijini în orientarea în carieră a elevilor în ultimul an de liceu. Sunt șase consilieri care vor sta de vorbă cu elevii pe grupuri, dar și individual. Vor aplica chestionare în așa fel încât să ne dăm seama dacă acești copii vor urma cariera pe care și-au dorit-o sau vor fi redirecționați. În plus, 60 de elevi de la Liceul Teoretic «Tudor Arghezi» vor fi învățați să înființeze firme virtuale, vor contacta agenți economici care să-i sprijine în demersul lor. În plus, toți elevii vor face stagii de practică cu îndrumători de la agenți economici. Proiectul se va derula pe 18 luni, dar instruirea se va face pe o perioadă de șase luni. Totodată, înainte, dar și după cele șase luni vor fi concursuri cu premii pentru a-i atrage pe tineri“, a precizat Nicușor Cotescu, managerul proiectului.

Interesați de consiliere și după finalizarea liceului

La prezentarea programelor de consiliere în carieră au fost prezenți și tineri care au finalizat studiile liceale. „Am absolvit anul acesta Liceul «Traian Vuia», profilul științele naturii. Nu sunt decisă asupra a ceea ce voi face. Oscilez între Medicină Dentară și asistent medical generalist. Aș avea nevoie de un sfat. Nu știu ce avantaje oferă aceste profesii. Nu am o situație financiară foarte bună și vreau să văd care din profesii m-ar ajuta“, a spus Floriana Ciurezu. De altfel, și cei care mai sunt pe băncile școlii vor să descopere ce aptitudini au, dar și ce profesii li se potrivesc. „Sunt elev la Colegiul Național «Elena Cuza», la matematică-informatică. Vreau să urmez o facultate de automatică. Nu știu dacă este un domeniu potrivit. Ceea ce știu despre mine este că sunt un bun lider și reușesc să am succes în activitățile pe care le desfășor cu grupul. Sunt pasionat de fotografie și de călătorii. Nu îmi doresc însă să fac carieră peste graniță, ci în țară. Vreau să lucrez la o companie dezvoltată. Dacă voi beneficia de consiliere pentru carieră, sunt curios ce aptitudini am și ce profesie mi se potrivește“, a spus Laurențiu Burci. Probleme au și cei care sunt la profil filologic. „Sunt la o clasă de bilingvă la Colegiul «Elena Cuza» și în momentul de față chiar nu știu ce oportunități aș avea pentru cariera mea“, a spus Sara Bălan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS