Ieri au fost publicate rezultatele admiterii la liceu după repartizarea computerizată. În Dolj, au fost 40 de unități de învățământ care au participat la această repartizare. Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova s-a clasat în primele cinci colegii din țară, cu cea mai mare medie de admitere, ultimul candidat admis având 9,46. În același timp, la 23 de unități liceale ultima medie de admitere a fost 2 sau 3.
Clasamentul la nivel național arată că pe primul loc, cu cea mai mare medie de admitere, este Colegiul „Sf. Sava“ din București, ultima medie de intrare a fost 9,56, urmat de Colegiul „Gheorghe Lazăr“ din București – cu 9,54, apoi de Colegiul „Emil Racoviţă“ Cluj-Napoca – 9,52 și de Colegiul „Mircea cel Bătrân“ din Constanța – 9,51. Pe locul al cincilea se află Colegiul Național „Fraţii Buzeşti“, ultima medie de admitere, 9,46, fiind înregistrată la specializarea științe sociale. De altfel, Colegiul Național „Frații Buzești“ este pe locul al doilea ca medie de admitere la profilul matematică – informatică – bilingv engleză, ultima medie de admitere fiind 9,85. De altfel, potrivit inspectorului școlar general adjunct Nicușor Cotescu, „într-un top 50 de licee la nivel național Colegiul Național «Frații Buzești» intră cu șapte specializări, iar alături este și Colegiul Național «Carol I» din Craiova, cu specializarea științe ale naturii, la care ultima medie de admitere a fost 9,52“.
Cu medii de 3 și la matematică-informatică
Nici în acest an nu dispar însă unitățile liceale cu elevi care au medii sub 5. Situațiile de acest gen sunt mai numeroase. După această sesiune de admitere, 23 de licee din Dolj au ultima medie de admitere puțin peste 2 sau 3. În această situație se află Colegiul Tehnic „C.D Nenițescu“ cu ultima medie de admitere 3,45 la specializarea industrie textilă. De altfel, la Colegiul de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova exigențele scad și mai mult, ajungând să aibă ultima medie de admitere 2,95 la specializarea electronică și automatizări. 2,81 este și ultima medie de admitere la Liceul „Traian Vuia“ la profilul electric, cu o sutime mai mult este media de admitere la Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova, ultima medie de admitere fiind 2,82. În aceeași situație se găsesc și Colegiul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto și Liceul Tehnologic Auto. Exemplele de acest gen abundă și în mediul rural. La Liceul „Horia Vintilă“ din Segarcea, la profilul matematică-informatică, ultima medie de admitere a fost 3,52 și nu e cel mai mic rezultat al acestei unități, pentru că la mecanică s-a intrat cu 2,33. La Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionette“ din Malu Mare, ultima medie de admitere a fost 2,31. Și lista poate continua cu Liceul „Petre Baniță“ din Călărași, Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din Bârca, Liceul Teoretic „Alexandru Macedonski“ din Melinești, Liceul Tehnologic „Constantin Nicolăescu-Plopșor“ din Plenița. Cea mai mică medie de admitere din județ este 2,18 și s-a înregistrat la Liceul Teoretic Amărăștii de Jos.
Au rămas și locuri libere
În ciuda mediilor destul de mici, în urma primei repartizări computerizate nu toate unitățile liceale au reușit să-și completeze clasele.
„La prima repartizare computerizată am avut 4.071 de absolvenți de clasa a VIII-a, din care au fost repartizați 4.052 pentru 4.592 de locuri. Au rămas astfel neocupate 540 de locuri. Cele mai multe locuri libere au rămas la specializările electromecanică, mecanică și electronică. La acestea se adaugă și alte 400 de locuri rămase libere la școlile profesionale. Urmează însă două alte două etape de admitere până la începutul anului școlar, la care pot participa inclusiv elevii cu corigențe sau situații neîncheiate“, a declarat inspectorul școlar general adjunct Nicușor Cotescu, președintele comisiei județene de admitere. Elevii declarați admiși în clasa a IX-a trebuie să se prezinte la unitățile liceale să-și depună actele de studii și de identitate în perioada 17-25 iulie pentru a nu pierde locurile.