26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii susțin astăzi examenul național de definitivat

Profesorii susțin astăzi examenul național de definitivat

Emoții pentru cadrele didactice debutante. Astăzi se desfășoară examenul național de definitivat, care le certifică debutanților că au aptitudinile necesare pentru a desfășura activitatea la catedră.

În județul Dolj sunt 256 de candidați care susțin examenul național de definitivat. Centrul de evaluare este la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, unde candidații trebuie să fie prezenți până la ora 8.30. Evaluarea durează patru ore. Acesta este cel de-al treilea an consecutiv de când definitivatul se organizează cu subiecte elaborate de Ministerul Educației Naționale. Noutatea din acest an este că aceia care nu au examenul de definitivat promovat nu pot deveni titulari pe post. Candidații care ocupă un post vacant în urma examenului de titularizare vor avea contract pe perioadă de un an. Pentru a promova examenul de definitivat, cadrele didactice trebuie să obțină cel puțin nota 8 la proba scrisă care vizează cunoștințe de metodică și pedagogie. Un candidat are dreptul să susțină doar de trei ori acest examen. Cei care se simt nepregătiți se pot retrage din evaluare după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor.

Sub 50% dintre cadrele didactice au promovat anii trecuți

În Dolj, în sesiunile anterioare, nici 50% dintre candidați nu au promovat definitivatul. Anul trecut, doar 45,28% dintre cadrele didactice au trecut cu brio peste acest examen. Numeric, situaţia a stat astfel: din 144 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 135. Odată cu aflarea subiectelor, 29 s-au retras din examen pentru că nu au ştiut să dea soluţiile corecte la cerinţele de pe foaia de examen. La polul opus se află profesorii care nu au reuşit să obţină nici măcar nota 5, în Dolj fiind 16 cazuri. Cadrele didactice respective au o vechime de doi şi chiar de trei ani la catedră. Cele mai multe nereuşite au fost înregistrate de profesorii de educaţie fizică şi sport, profesorii de la învăţământul preşcolar şi profesorii de limba engleză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS