38.1 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăEducatieCandidați eliminați și la a doua probă scrisă a bacalaureatului

Candidați eliminați și la a doua probă scrisă a bacalaureatului

Cea de a doua probă scrisă a examenului național de bacalaureat, susținută, în funcție de profil, la matematică sau istorie, s-a finalizat, ieri, tot sub semnul tentativei de fraudă. Trei candidați au fost obligați să părăsească sala de examen mai devreme, pentru că au fost surprinși cu surse de inspirație asupra lor.

Cazurile de fraudă au fost înregistrate la centrele de examen organizate la Colegiul Național „Elena Cuza“, Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate și Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băilești. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, candidații eliminați nu sunt absolvenți ai liceelor la care s-au înregistrat eliminările. „Elevul eliminat din centrul de examen organizat la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova este absolvent al Seminarului Teologic și a susținut proba la istorie. Tentative de fraudă au fost și la matematică, la centrul de examen de la Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova, unde a fost înregistrat un alt eliminat, de data aceasta absolvent al Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova. În cazul eliminărilor de la Băilești, nu s-a stabilit de la ce liceu era candidatul. Cert este că toți cei trei candidați aveau asupra lor aparatură electronică pentru a încerca să afle rezolvarea subiectelor“, a declarat Alexandrina Năstase, vicepreședintele comisiei județene de bacalaureat. Tentative de fraudă au fost identificate și la proba scrisă de limba și literatura română, când zece candidați au fost eliminați după ce au fost surprinși fie cu aparatură de comunicare la distanță, fie cu fițuici.

Subiecte dificile la matematică

În Dolj, pentru cea de a doua probă scrisă s-au înscris 5.099 de candidați, din care peste 4.000 de elevi au avut de susținut examenul la matematică. Au fost patru variante de subiecte, dar majoritatea candidaților au spus că cerințele au fost dificile. „Am susținut examen la matematică. Subiectele au fost un pic dificile. A fost mai greu la subiectul al treilea, care a constat în logaritmi și în compuși. Mă aștept la o notă de trecere. Sper la un 6-7”, a declarat Mihai Mitrică, de la centrul de examen organizat la Liceul „Traian Vuia“ din Craiova.
Au fost și candidați care nu speră să promoveze acest examen. „A fost foarte greu, după părerea mea. Deși am avut subiecte mai ușoare decât la cei de la matematică-informatică, mare lucru nu am rezolvat. Eu nu îl promovez“, a spus Florin Preda, de la Liceul „Traian Vuia“.
Dificultăți au întâmpinat și cei care au susținut examenul și în sesiunile anterioare. „A fost cât de cât bine. Este cel de-al doilea an când susțin examenul la matematică și sper că o să trec cu brio peste această etapă“, a declarat Alex Șerban. Pentru a evita un eventual eșec, 459 de candidați nu s-au mai prezentat la examen. Ceva mai ușor a fost pentru cei care au susținut examen la istorie. „Nu mă așteptam să fie atât de ușor. Am avut subiecte legate de domnitorii români și relații internaționale în secolele XIV-XVIII, constituțiile și primul război mondial. Am terminat cu zece minute înainte de a expira timpul de lucru“, a declarat Alexandra Efrem.
Mâine, absolvenții de liceu susțin ultima probă scrisă a bacalaureatului, proba la alegere din aria profilului sau a specializării. Primele rezultate ale acestei sesiuni vor fi afișate luni, 7 iunie, zi în care se vor depune și eventualele contestații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS