12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieCentru de examen cu doi elevi la evaluarea națională în Dolj

Centru de examen cu doi elevi la evaluarea națională în Dolj

Emoții maxime pentru elevii claselor a VIII-a, care astăzi susțin prima probă scrisă a evaluării naționale. Testarea se defășoară la limba și literatura română și este organizată în fiecare unitate de învățământ care a școlarizat elevi de clasa a VIII-a. În Dolj, cel mai mic centru de examen are doi elevi.

Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean Dolj, centrul de examen cu cel mai mic număr de elevi care susțin în acest an evaluarea națională se află la Școala gimnazială Gogoșu. Aici doar doi elevi au absolvit studiile clasei a VIII-a și trec azi prin emoțiile probei scrise la limba și literatura română. Numărul mic de candidați se explică prin faptul că natalitatea este foarte scăzută în această localitate. Cei doi elevi au învățat în regim simultan cu alți colegi din clase mai mici. La polul opus, în Dolj se află Școala gimnazială din Filiași, care rămâne în continuare cea mai mare unitate de învățământ gimnazial din județ. La acest centru sunt 161 de candidați înscriși să susțină evaluarea națională.

Peste 5.000 de candidați

La nivelul județului Dolj, examenul scris la limba și literatura română este susținut de 5.231 de elevi. Proba scrisă începe la ora 9.00 și durează 120 de minute. „Pentru a putea participa la examen, elevii trebuie să fie prezenți în săli de la 8.30, având asupra lor un act de identitate și pix cu pastă albastră. Pentru că examenul se derulează în fiecare unitate de învățământ care a avut elevi de clasa a VIII-a, avem organizate 157 de centre de evaluare la nivelul județului Dolj“, a declarat inspectorul școlar general adjunct Luminița Popescu, președintele comisiei județene pentru Evaluarea Națională. Pe parcursul evaluării, candidații vor fi supravegheați cu camere video. În cazul în care vor fi surprinși că încearcă să fraudeze examenul, candidații vor fi eliminați din sală și vor primi nota 1. Aceștia nu vor pierde însă dreptul de a participa la prima etapă de admitere în clasa a IX-a.

25 iunie – proba la matematică

Potrivit calendarului emis de Ministerul Educației Naționale, elevii de clasa a VIII-a vor susține o probă scrisă și la matematică, aceasta fiind programată pe 25 iunie. Primele rezultate ale acestei sesiuni se vor afișa pe 27 iunie. În aceeași zi se vor putea depune contestațiile, până la ora 20.00. Lucrările pentru care s-a făcut cerere vor fi reevaluate între 28 și 30 iunie, urmând ca rezultatele finale să se afișeze pe 1 iulie.
În funcție de notele obținute și de opțiunile făcute, elevii vor fi repartizați apoi la liceu, în clasa a IX-a. Media de admitere va fi calculată însă din acest an după o nouă formulă. Dacă, până acum, media celor patru ani de gimnaziu avea o importanţă de 50%, ponderea acesteia scade la 25%. În schimb, evaluarea naţională pentru liceu va avea un impact mai mare, adică 75%, faţă de vechea metodă de calcul cu 50%. Nu vor fi respinși însă de la admitere elevii care vor avea medii sub 5. Anul trecut, în Dolj, din totalul de 5.089 de candidaţi, peste 3.600 de elevi au obţinut la evaluarea naţională medii peste 5, iar aproximativ 1.300 de candidaţi au obţinut medii sub 5. Elevii cu aceste rezultate au fost admiși la licee tehnologice din Craiova. În acest an, absolvenții de gimnaziu mai au ca opțiune pentru admiterea în clasa a IX-a și școala profesională. La unitățile care au impus și probă suplimentară, media de admitere are altă formulă în acest caz. Media de la evaluarea națională și cea din clasele de gimnaziu va avea o pondere de 70%, iar nota de la proba suplimentară de selecție va reprezenta 30%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS