10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘi cu nota 10 se poate rata admiterea la școala profesională

Și cu nota 10 se poate rata admiterea la școala profesională

Câteva specializări de la învățământul profesional au avut în acest an mai multe solicitări decât locuri. O situație inedită este însă Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova pentru profilul bucătar. În urma organizării probelor de admitere s-a constatat că sunt mai mulți candidați care au luat nota maximă de examen decât numărul locurilor. Elevi de zece vor fi astfel respinși de la această specializare.

Pentru anul școlar următor, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova are disponibile doar 28 de locuri pentru specializarea bucătar, la învățământul profesional. Peste 100 de elevi din Dolj au optat pentru aceste locuri, iar în urma evaluării sunt mai mult de 60 de candidați cu note peste 9, jumătate dintre ei având chiar nota maximă, 10, la această evaluare. Situația a luat prin surprindere chiar și conducerea unității de învățământ. „Până acum, părinții erau reticenți să direcționeze copiii spre școala profesională, mai ales că această pregătire profesională începea din clasa a X-a. Revenirea la școala profesională de trei ani, cu începere din clasa a IX-a, a făcut să ne confruntăm cu dificultăți, pentru că avem o cerere mare pe anumite meserii. La specializarea bucătar, au fost cele mai multe solicitări. S-au înscris 106 candidați pe 28 de locuri. Am organizat  o probă suplimentară de admitere prin care am încercat să selecționăm din numărul de candidați pe cei potriviți pentru profilul respectiv. Au ținut o probă cu caracter general, din elemente de tehnologie generală, materie care se face pe parcursul claselor gimnaziale. Foarte mulți au luat note de zece, sunt peste 30 de elevi și mai sunt încă 30 de elevi cu note peste 9“, a declarat Dumitru Iftimov, directorul colegiului.

Cer suplimentarea locurilor

Pentru a nu-i respinge pe elevii care au obținut note de 9 și 10 la probele de concurs, reprezentanții școlii au solicitat suplimentarea numărului de locuri la specializarea bucătar. Speră să obțină acest lucru până în luna iulie, când se și dau rezultatele primei etape de admitere în învățământul profesional. „Am făcut și o solicitare de suplimentare a locurilor la Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Rămâne să vedem dacă ne aprobă. Sperăm ca răspunsul să fie pozitiv pentru a da șansa și celorlați elevi care au obținut note mari la probele suplimentare de preselecție să învețe la specializarea pentru care au optat“, a mai spus directorul colegiului.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun însă că metodologia nu permite deocamdată acest demers. „Având în vedere prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, la care se adaugă Hotărârea de Guvern nr. 327/2014 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar în anul școlar 2014-2015, Metodologia pentru fundamentarea cifrei de școlarizare și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ aprobată prin OMEN 5454/2013 și Ordinul de ministru nr. 3136 privind organizarea, funcționarea, admiterea și calendarul admiterii în învățământul preuniversitar profesional de stat cu durata de trei ani, în situația în care după finalizarea celor trei etape de admitere există solicitări scrise la nivelul unităților de învățământ, acestea înaintează o cerere și o notă de fundamentare către Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj pentru a emite decizie în acest sens“, a declarat Nicușor Cotescu, inspector școlar general adjunct.
Pentru a fi declarați admiși la școala profesională, elevii trebuie să promoveze și Evaluarea Națională. Media de admitere va fi formată din media anilor de gimnaziu și cea de la examenele naționale în proporție de 75%, iar restul de 25% va reprezenta proba suplimentară. Elevii care nu vor promova Evaluarea Națională vor pierde locul la școala profesională în prima etapă.

Ceruți pe piața muncii

Numărul mare de solicitări pentru specializarea bucătar se explică și prin faptul că sunt cereri pe piața muncii, în special în străinătate. „În această perioadă, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj sunt disponibile opt locuri de muncă pentru meseria de bucătar și ajutor de bucătar.  Prin rețeaua Eures, în această perioadă sunt disponibile 38 de locuri de muncă pentru meseria de bucătar, dintre care 33 de locuri în Germania și cinci locuri în Norvegia, cu contracte atât pe perioadă determinată, cât și pe perioadă nedeterminată. Conform ofertei primite, pentru locurile de muncă disponibile în acest moment în județul Dolj angajatorul solicită persoane care au studii medii și calificare în domeniu, iar pentru cele disponibile prin rețeaua Eures, angajatorii solicită persoane care au pregătire profesională încheiată, experiență în domeniu și cunoașterea unei limbi străine“, a precizat Alina Ghencioiu, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Dolj. Cursuri pentru această calificare sunt oferite și de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS