14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatiePrima competiție de robotică și mecatronică în Craiova

Prima competiție de robotică și mecatronică în Craiova

Facultatea de Automatică, Electronică și Calculatoare din Craiova a organizat vineri primul concurs regional de mecatronică și robotică la care au participat studenți și cadre didactice din mai multe centre universitare.

Concursul regional de mecatronică și robotică a fost inițiat cu scopul de a promova ingineria în rândul tinerilor.
„Este o manifestare-pilot la care participă universitățile din Târgu-Jiu, Petroșani, Pitești și Universitatea din Craiova. Scopul nostru este să promovăm ingineria și, mai ales, să arătăm ceea ce pot studenții noștri. Dacă ne uităm în jur, ingineria are un impact mult mai puternic decât în anii trecuți. În plus, mecatronica și robotica înglobează mecanica, automatica, electronica și calculatoarele. Deci, acest domeniu este de viitor, care își găsește deja aplicabilitate în industrie. Să nu uităm că Fordul folosește în special mecatronica. Avem programe de intership cu Fordul și cu toate întreprinderile din zonă“, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicu Bîzdoacă, inițiatorul competiției de la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova. Proba a constat în realizarea unei structuri de mecatronică ce a presupus nu numai activități de asamblare, ci și de programare.

Și-au testat cunoștințele practice

Studenții care s-au înscris în competiție sunt în ultimul an de licență și spun că au dorit să participe ca să-și testeze cunoștințele practice. Competiția a presupus lucru în echipe formate din câte trei studenți de la fiecare universitate participantă.
„De când am început materiile la facultate legate de Automatică, am văzut că îmi plac. Am avut ocazia ca în anul III să fac practică la o firmă care lucrează în industria de mașini și au anumite procese automatizate și mi s-a părut un domeniu de viitor. Acest concurs îmi dă posibilitatea de a-mi testa cunoștințele practice“, a precizat Dan Știreanu, student la Universitatea din Pitești. Printre candidați s-a aflat și o fată.
„Sunt studentă în anul IV la specializarea mecatronică din Craiova, un domeniu destinat mai mult băieților. Dar, din experiența mea, pot spune că și fetele pot reuși în acest domeniu, fără nici o problemă, dacă au ambiție și le place matematica. În ceea ce privește acest concurs, pentru mine ca studentă este important pentru că mă ajută să am un CV cât mai bun pentru angajare. Am mai participat la astfel de competiții. Sper să reușesc și de această dată să obțin și un premiu. Proba constă în realizarea unei platforme mecatronice cu trei cilindri, câteva valve, niște senzori și programarea acestui ansamblu. Nu este ceva foarte dificil“, a declarat Cristina Lidia Băzăvan, studentă a Universității din Craiova.

Universitatea din Craiova, pe locul I

Probele de concurs au durat mai bine de trei ore. În urma evaluării candidaților, comisia de concurs a realizat clasamentul. Locul I a fost obținut de studenții Universității din Craiova, Lidia Băzăvan, Ionuț Predescu și Andrei Dascălu. Pe locul II s-a clasat Universitatea din Piteşti, cu echipa formată din Dan Mihai Ştireanu, Marian Iulian Voicu și Remus Lina, iar pe locul al treilea – Universitatea din Petroşani cu echipa formată din studenții Şandor Robert Doşa, Ionuț Fasolă și Florin Andrei Udrea. Concurenții de la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Daniel Bănete, Florin Geamănu, Ionuţ Iosu și Adrian Teoteoi au obținut mențiune. Premiile au constat în materiale și cărți de specialitate. Potrivit organizatorilor, ediția de anul viitor nu va mai fi regională, ci națională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS